Plodné dny zpestřují ženský šatník

Plodné dny zpestřují ženský šatník

Stačí se dívat pozorně kolem sebe. A hned na první pohled je většinou zřejmé, která z žen dospěla do období, kdy je její organismus optimálně připraven na početí potomka. Prozrazuje je totiž styl oblékání.

„Nahrazují kalhoty sukněmi, ukazují více kůže a strojí se podstatně elegantněji,“ říká Martie Haseltonová, vedoucí výzkumného týmu z Kalifornské univerzity v Los Angeles. Navíc si na sebe věší více klenotnického či bižuterního zboží. Stejně jako obyvatelé živočišné říše se tím vlastně snaží upoutat pozornost druhého pohlaví a dát mu najevo, že zachování rodu nic nebrání, naopak intimní sblížení je víc než vítané.

Vědci se však neomezili na náhodné pozorování. Připravili sadu fotografií studentek, jež je zachycovaly v plodných i neplodných dnech a snímky předložili k posouzení 42 dobrovolným hodnotitelům. V šedesáti procentech případů se přesně strefili a zařadili momentky do správných kategorií. „To samo o sobě vylučuje náhodný výběr,“ zdůrazňuje Martie Haseltonová.

Vědkyně hodlá na tento výzkum navázat dalším. Tentokrát se však zaměří na sociální chování žen v období nejvyšší plodnosti. Zejména na míru jejich flirtování s muži a také na jejich zvýšenou aktivitu při hledání vhodného partnera, respektive perspektivního otce a kritéria jeho výběru. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud