Plody pozdního léta: jak s nimi naložit?

Plody pozdního léta: jak s nimi naložit?

Šťavnaté ovoce, které jste sklidili na zahrádce nebo si ho donesli z farmářského trhu, si skvěle rozumí s masem, sýrem nebo salátem.

Hrušky

Málokteré ovoce má tak vynikající vliv na zažívání a funkci střev. Hrušky na sebe vážou těžké kovy a další látky a odvádějí je z těla ven. Pro nízký obsah kalorií jsou také báječnou potravinou při redukci váhy.

Dušené hrušky s vínem a plísňovým sýrem

4 porce příprava: 15 minut

4 hrušky, 500 ml bílého vína, 2 hvězdičky badyánu, 1 celá skořice, 200 g gorgonzoly, 50 g vlašských ořechů, 2 lžíce olivového oleje, velkolistá petržel, máta

Hrušky omyjte, rozpulte a vykrojte středy. Vložte je do většího kastrolu a zalijte bílým vínem. Přidejte koření a pomalu vařte asi 5 minut. Pak vypněte a nechte v nálevu vychladnout. Hrušky položte na talíř. Středy naplňte gorgonzolou nakrájenou na kostičky a posypte ořechy. Ozdobte lístky velkolisté petržele a máty a pokapejte olivovým olejem.

Pokračování 2 / 4

Švestky

Jsou skvělé nejen do koláčů a knedlíků, ale i pro zdraví. Působí blahodárně na zažívání, klouby, ledviny, játra i krevní oběh. Jsou prospěšné pro srdce a cévy, snižují hladinu cholesterolu.

Pálivá švestková omáčka na křupavém kuřeti

4 porce příprava: 60 minut

500 g švestek, 700 ml červeného vína, 2 lžíce medu, 1 hvězdička badyánu, 1 celá skořice, 1 chilli paprička, 4 vykostěná kuřecí stehna, 2 lžíce olivového oleje, 100 g pórku nakrájeného na nudličky, sůl a pepř, čerstvý koriandr

Švestky omyjte a vypeckujte a v kastrůlku zalijte červeným vínem, přidejte med a koření a pomalu vařte za občasného míchání asi 45 minut, dokud se tekutina skoro nevyvaří. Mezitím omyjte, osolte a opepřete kuřecí stehna. Každé rozkrojte na čtyři kousky, napíchněte je na špíz a opečte na oleji. Pak vložte do trouby a dopečte při 180 °C asi 8 minut. Vyjměte z pánve, do výpeku nasypte nasekaný pórek a orestujte. Přidejte k masu s čerstvým koriandrem a švestkovou omáčkou.

Pokračování 3 / 4

Hroznové víno

Hroznové víno je zdrojem sacharidů a také vitaminů, zejména B6. Působí pozitivně na srdce a cévy. Pomáhá i proti zácpě, zlepšuje činnost ledvin a podle některých studií chrání tělo před rakovinou.

Salát z divoké rýže a hroznového vína

4 porce příprava: 35 minut

400 g divoké rýže, 500 g hroznového vína (červené a bílé), 200 g řapíkatého celeru, 100 g řeřichových výhonků, svazek velkolisté petržele, sůl a pepř, 2 lžíce olivového oleje

Divokou rýži propláchněte, přendejte do kastrůlku, přidejte olej a sůl a vařte doměkka. Po uvaření nechte vychladnout. Hroznové víno umyjte a nakrájejte na půlky. Řapíkatý celer nakrájejte na kostičky. V pánvi zahřejte zbytek oleje, vmíchejte řapíkatý celer a restujte asi jednu minutu. Pak přidejte nakrájené hroznové víno a nakonec přisypte uvařenou rýži. Promíchejte a rozdělte na talíře. Posypte velkolistou petrželí, výhonky řeřichy a čerstvě mletým pepřem.

Pokračování 4 / 4

Jablka

Kdo sní jedno jablko denně, nepotřebuje lékaře, tvrdili naši předkové. A je to fakt. Obsahují minerály, vitaminy, vlákninu nebo antioxidanty. Vynikající jsou jak čerstvá, tak sušená nebo pečená.

Karamelizovaná jablíčka s kajenským pepřem

4 porce příprava: 25 minut

100 g krupicového cukru, 100 ml smetany 31%, 2 jablka, 4 pláty filo těsta, 50 g másla, 150 g řeckého jogurtu, 50 g mandlí nakrájených na lupínky, 1 vanilkový lusk, kajenský pepř, máta na ozdobu

Cukr dejte do hlubší pánve s nepřilnavým povrchem a zahřejte. Až se cukr rozpustí na karamel, přilijte horkou smetanu, zamíchejte a stáhněte plotýnku na nejmenší stupeň. Vařte za stálého míchání, až se karamel spojí se smetanou. Jablka nakrájejte na plátky a vložte do karamelu. Přidejte špetku kajenského pepře. Pláty těsta pomažte rozpuštěným máslem a naskládejte na sebe. Pak je nakrájejte na osm čtverců a rozložte je na pečicí papír. Pečte při 200 °C dozlatova. Na talíř položte čtverec těsta, dvě kolečka jablka, na ně druhý plát těsta a nakonec dvě kolečka jablka. Polijte karamelem. Ozdobte mandlemi a mátou. Jogurt smíchejte s cukrem a vanilkou a přidejte na talíř.

Doporučujeme

Články odjinud