Po náročném svátečním přejídání hrozí překyselení žaludku. Co pomůže? | Foto: iStock

Foto: iStock

Po náročném svátečním přejídání hrozí překyselení žaludku. Co pomůže?

Oslavy Vánoc a nového roku daly opět našemu zažívání zabrat a zřejmě většina z nás se během svátků alespoň jednou přejedla. Jenže hory jídla mohou způsobit nepříjemně překyselený žaludek a pálení žáhy. Jak problém vzniká a co na něj pomůže?

Nadměrná produkce žaludečních šťáv

Překyselení žaludku doprovázené nepříjemnými pocity bývá spojené s nezdravým stravováním. Vzniká jako přímý důsledek přejídání a nadměrné konzumace těžkých a tučných pokrmů. Žaludek začne kvůli zátěži produkovat velké množství žaludečních šťáv, které se při poruše uzavírání jícnového svěrače mohou dostávat až do jícnu. V něm pak způsobí obtěžující tlak, svírání na hrudi a kyselou pachuť v ústech. Tyto příznaky označujeme jako pálení žáhy.

Jak poznáte pálení žáhy? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 6

Které potraviny vás „překyselí“?

Ať už chcete předejít dalším potížím, nebo vás jen zajímá, co vaše žaludeční trable způsobilo, je dobré vědět, které potraviny mohou pálení žáhy vyvolat. Kromě kávy a alkoholu může být na vině čokoláda. Rizikové jsou také všechny perlivé nápoje a drinky včetně limonád. Žaludeční šťávy dokážou podráždit také citrusy nebo rajčata. Obecně platí, že nevhodné jsou všechny tučné a ostré, kořeněné pokrmy. A to nejen pro váš žaludek.

Pokračování 3 / 6

Pomocníci z lékárny

Trápí vás překyselený žaludek? Nejsnazší a nejdostupnější cestou, jak se zbavit problémů s trávením, je návštěva lékárny. Zkuste být při popisu svých potíží co nejpřesnější. Každý zkušený lékárník vám doporučí některý z volně prodejných léčivých přípravků, který vám jistě uleví. Mezi ně patří cucavé tobolky a léky na bázi takzvaných inhibitorů protonové pumpy. Jedná se o léčiva, která umí potlačovat nadměrný únik žaludečních kyselin do jícnu.

Pokračování 4 / 6

Mocná síla potravin a bylinek

S léčbou překyseleného žaludku si poradí některé bylinky a potraviny. Za úžasného pomocníka se správným fungováním zažívání obecně platí bílý jogurt. Hodně trávení prospěšné vlákniny obsahují ovesné vločky. Žaludeční kyseliny neutralizuje i banán nebo kysané zelí. Méně známý je pozitivní vliv ananasu a melounu. Těhotné ženy dají jistě za pravdu, že nejen na pálení žáhy je jedním z nejlepších bylinných léků fenyklový čaj. Podobně účinný je čaj z anýzu nebo řepíku.

Pokračování 5 / 6

Vyvarujte se přejídání

Pokud se chcete vyhnout vleklým a chronickým potížím se žaludkem, jezte střídmé porce až pětkrát denně. Zcela se vyhněte dalšímu přejídání a snažte se vrátit ke svému obvyklému předsvátečnímu režimu. „Roztažený“ žaludek a velké porce jinak povedou k další zátěži trávení. Vsadit můžete i na čtrnáctidenní šetřící dietu. I když může být maličko otravná, protože jejím základem je dočasné vyloučení všech kořeněných a dráždivých pochutin z jídelníčku, její dodržování se v případě náhle vzniklých potíží vyplatí.

Pokračování 6 / 6

Necvičte po jídle a nemlsejte před spaním

Pokud vás trápí žaludeční reflux a návraty kyseliny do úst, dejte si pozor na cvičení krátce po jídle. Reflux a pálení žáhy způsobí i obyčejné předklánění. Nikdy nejezte méně než tři hodiny před spaním, protože vleže se stává, že naplněný žaludek jídlem silně tlačí na dolní jícnový svěrač. Odborníci proto doporučují z těchto důvodů spát v „pololeže“. Toho dosáhnete díky více polštářům pod hlavou. Osvědčená je i pozice na boku. Pokud pálení žáhy neustane ani po několika týdnech, neodkládejte návštěvu lékaře.

Doporučujeme

Články odjinud