Po porodu matky kouří kvůli figuře

Po porodu matky kouří kvůli figuře

Poté, co zjistí, že čeká potomka, většina nastávajících matek přestane kouřit. A snaží se žít co možná nejzdravěji, aby neškodila zdárnému vývoji plodu. Jakmile však dítě přijde na svět, dvě třetiny z nich znovu sahají po cigaretě. Kvůli figuře.

Na kořeny tohoto jevu se pokusili přijít vědci z pittsburské univerzity v čele s Michele Levineovou. Renomovaná psycholožka spolu se svými kolegy proto rozmlouvala se 119 ženami, které si zapalovaly před potvrzením těhotenství alespoň osm kusů těchto tabákových výrobků denně. Okamžitě s tím přestaly. V 89 procentech bez jakékoli odvykací kúry.

Pokračovat v tomto trendu chtělo po porodu 65 procent respondentek. Dvě třetiny z nich byly přesvědčeny, že se jim to také podaří. Úmysl a jeho dodržení je nakonec rozdělily na dvě zřetelně se lišící skupiny. První z nich věřila, že se dostane na předporodní váhu i bez berličky nikotinu, druhá si tím však nebyla jistá a vrátila se k někdejšímu zlozvyku.

Ze studie, již otiskl odborný časopis Annals of Behavioral Medicine, jasně vyplývá, že dodržení předsevzetí o nekouření brání především obavy o postavu, které jsou nejsilnějším motivačním prvkem. Podle Michele Levineové by se měly zapracovat i do již užívaných odvykacích programů, které mají ve svých důsledcích pomoci ochránit matku i dítě před nebezpečnými následky konzumace tabákových produktů. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud