Po učení je nezbytné snění, nikoli pouhý spánek

Po učení je nezbytné snění, nikoli pouhý spánek

To, že spánek či šlofík po učení skutečně pomáhají memorovat nově naučené, vědí psychologové dávno. Jenže teď harvardští experti přišli s tím, že nepomáhá spánek jako spánek.

Důležité pro dobré uložení nových informací v mozku je totiž snění. Pokud si po učení dopřeje člověk spánek se sny, pamatuje si více informací než v případě, že spí bez snů.

A pokud dotyčný sní ještě navíc o tom, co se zrovna učil, tím lépe. Snění totiž pomáhá zakotvit v mozkových spojeních nové informace trvaleji. Podle harvardské studie je takové snění znamením, že mozek silně pracuje v nevědomí na zpracovávání nových informací a úkolů.

„Toto snění může být odrazem snahy mozku najít asociace v paměti, které by byly použitelné a užitečné i v budoucnosti,“ tvrdí doktor Robert Stickgold z Harvardské univerzity.

Posle spoluautorky studie Erin Wamsleyové jsou přitom tyto nevědomé pochody zřejmě nejdůležitější při zpracovávání nových informací a jejich ukládání do paměti.

„Každý den shromažďujeme a setkáváme se s obrovským množstvím informací a nových zážitků. A podle všeho se nás naše sny ptají, jak důležitá je ta či ona informace pro můj život,“ vysvětluje Wamsleyová z Harvardu.

ČTĚTE TAKÉ:

Kvůli mraku sopečného prachu se nedostala na svatbu!

Doporučujeme

Články odjinud