Po umělém oplodnění se rodí méně chlapců než dívek

Po umělém oplodnění se rodí méně chlapců než dívek

Počet chlapců narozených díky metodě umělého oplodnění ICSI (intercytoplazmatická injekce spermie) může být nižší, než kdyby se o jejich početí postarala sama příroda. Vyplývá to z nové studie amerických odborníků.

V průměru se narodí na každých 100 holčiček 105 chlapců. Tak se přirozeně udržuje rovnováha mezi oběma pohlavími, protože u plodů a novorozenců mužského pohlaví je vyšší úmrtnost než u dívek. Podle posledních výzkumů je ale tento poměr v případě oplodnění metodou ICSI opačný.

Američtí vědci zjistili, že mezi 15 000 dětmi narozenými v USA v roce 2005 díky asistované reprodukci se rodí podprůměrný počet chlapců pomocí metody ICSI.

K tomuto efektu dochází, pokud jsou použita embrya ve stadiu blastocyty. Tehdy embryo dozrává o několik dnů déle, než je tradiční norma, a teprve poté je přemístěno do těla matky. To lékařům umožňuje snížit riziko, že dojde k vícečetnému těhotenství.

Partnerům, kteří tento způsob umělého oplodnění podstoupili, se narodili chlapci v méně než 50 procentech případů. Standardní cestou v USA přitom rodí 52,5 procent chlapců.

ICSI spočívá v tom, že otcova spermie se injekčně dopraví do vajíčka vyjmutého z těla matky. Pokud se během příštích několika dnů vyvinou embrya, umístí se zpět do matčiny dělohy.

"Tato metoda se používá v případě snížené kvality spermií, nebo pokud je příčina neplodnosti nejasná. Někteří lékaři ji doporučují všem pacientům," vysvětluje Dr. Barbara Luková z Michiganské státní univerzity v East Lansingu.

Ve studii zveřejněné v časopise Fertility & Sterility Luková uvádí, že vzhledem k tomu, že u metody ICSI dochází k nepoměru mezi počtem narozených děvčat a chlapců, měli by její použití lékaři důkladně zvažovat.

Vědci dosud nezjistili, z jakých důvodů tento nepoměr vzniká. Podle nich ale nic nenasvědčuje tomu, že by existovala souvislost mezi mužskou neplodností a nižším počtem narozených chlapců. Chyba je podle Lukové a jejích kolegů někde v samotném procesu ICSI.

Doporučujeme

Články odjinud