Pobyt v zeleni prodlužuje život

Pobyt v zeleni prodlužuje život

Nejen skalní milovníci přírody tvrdí, že svěže zelené louky a stromy obalené listím jim přinášejí libé pocity jak na duši, tak na těle. Za pravdu jim dávají i vědci, kteří zmapovali blahodárné působení bujícího rostlinstva na lidský organismus. Badatelé z tokijské univerzity všeobecného lékařství a stomatologie zjistili, že ti, kteří bydlí v regionech obklopených zelení, se dožívají podstatně vyššího věku než jejich vrstevníci, žijící ve velkoměstské betonové džungli.

Výzkumu se zúčastnilo více než tři tisíce důchodců. Ukázalo se, že pravidelný pobyt (a hlavně pohyb) na čerstvém vzduchu spojený s pohledem na věčně se obnovující koloběh přírody, podle jejich mínění značnou měrou přispívá k prodloužení jejich života..

Obdobnou zkušenost udělali i členové výzkumného týmu z Cornellovy univerzity v americké Ithace. Pod vedením dr. Nancy Wellsové se sice zabývali vlivem zeleně na nejmladší populaci, nicméně došli k závěrům, které podporují tvrzení japonských kolegů.

Z výsledků analýzy, která se týkala více než 330 dětí, totiž vyplynulo, že děvčata a chlapci žijící na venkově, dokáží snáze vzdorovat i problematické budoucnosti, protože si s sebou přinášejí schopnost podnětnějšího duševního rozvoje.

Mimo jiné například umějí lépe překonávat stres, snadněji se koncentrují na učební látku, nacházejí si daleko více přátel. Navíc cítí daleko těsnější vazby k vlastní rodině, již neposuzují podle materiálního vybavení domova, ale podle vztahů, jež v ní panují. (Korzo)

Doporučujeme

Články odjinud