Počet týraných mužů se zdvojnásobil

Počet týraných mužů se zdvojnásobil

O týraných dětech či ženách se běžně mluví a píše. O týraných mužích nikoli. Jsou tabu. To však neznamená, že mezi námi nežijí. Podle některých odborníků se jedná o jev mnohem rozšířenější, než si většina z nás dovede představit. A je ochotna připustit.

Počet týraných mužů se zdvojnásobil

O týraných dětech či ženách se běžně mluví a píše. O týraných mužích nikoli. Jsou tabu. To však neznamená, že mezi námi nežijí. Podle některých odborníků se jedná o jev mnohem rozšířenější, než si většina z nás dovede představit. A je ochotna připustit. Spolehlivá statistika bohužel neexistuje. Komplikuje ji skutečnost, že muži násilí jen málokdy ohlásí.

Důvod je jednoduchý: stydí se. Týraná žena je smutný případ. Týraný muž je trapný... A tak většina postižených raději zatne zuby a dál mlčky trpí. Aspoň nebude ostuda.
Jedinou představu nám může dát výzkum uskutečněný před dvěma lety Londýnskou univerzitou. Jeho autoři tvrdí, že počet fyzických napadení muže ženou se za posledních pět let zvýšil na dvojnásobek. Muži jsou oběňmi dvanácti procent manželských hádek. Profesor Davidson, vedoucí týmu, je však přesvědčen, že skutečná čísla budou asi dva až třikrát vyšší.
Na základě policejních hlášení a stovek rozhovorů s pachateli a postiženými (jen zhruba dvacet procent ohlášených činů se dostane před soud - v ostatních případech stáhne oběň obžalobu ještě před prvním líčením) sestavili výzkumníci psychoprofil typické manželky - násilnice.
Takže: věk třicet až pětačtyřicet, středoškolské, častěji však vysokoškolské vzdělání. Násilné jednání se projevilo jen vůči jedinému subjektu, manželovi, jinak dotyčná působí zcela vyrovnaným a pořádaným dojmem, takže okolí nic netuší. Záliba v manželově trýznění, aň už duševním či fyzickém, propukla náhle, většinou po deseti letech relativně harmonického vztahu. Psychiatři v pětadevadesáti procentech ze sta nediagnostikovali jakoukoli psychickou anomálii, a to i přesto, že devadesát procent násilnic přiznalo, že jim týrání mužského protějšku způsobuje podobnou radost jako třeba sex...

zdroj: Plus

Doporučujeme

Články odjinud