Milujete pravé hovězí staeky a chcete potěšit sebe nebo partnera opravdovou pochoutkou? Připravili jsm pro vás recept, který jistě přijde milovníků masa vhod.
4 porce
příprava: 25 minut
Suroviny : 4 steaky (nebo hovězí pupek), sůl, nahrubo mletý černý pepř, olej na opékání
NA OCHUCENÉ MÁSLO: 120 g másla, 2 prolisované stroužky česneku, 1 lžíce nasekaných bylinek (petržel, pažitka, oregano), sůl
NA PRSTÝNKY: 2 velké cibule, nakrájené na plátky, 100 ml piva, 4 lžíce hladké mouky, sůl, olej na smažení
Steaky naklepejte rukou nebo obrácenou stranou nože a vhoďte je na rozpálenou železnou nebo litinovou, nejlépe grilovací pánev (na steaky nepoužívejte pánve s nepřilnavým povrchem!) s trochou oleje. Opečte je z obou stran. Doba pečení závisí na výšce steaku a na tom, jak ho máte rádi propečený, minimálně by však měla být okolo 3 minut z každé strany.
Hotový steak buď vložte do teplé trouby, nebo jej zakryjte na talíři a nechte 10 minut „dojít“, teprve pak jej osolte a opepřete.
Mezitím v malé misce rozetřete změklé máslo s česnekem (či křenem), vmíchejte bylinky a sůl a vytvarujte do úzkého válečku, ten zabalte do fólie a dejte do ledničky. Cibuli nakrájejte na kroužky. Z piva, mouky a soli ušlehejte hladké řídké těstíčko, namáčejte v něm cibulové kroužky a smažte je ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Hotové dejte na papírové utěrky, které odsají přebytečný tuk. Steaky podávejte s kroužky cibule a s kolečkem másla, jež ukrojíte z válečku, které se na mase rozteče a zjemní jeho chuť.
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 9/2013.