Pocit bezpečí u žen zabíjí chuť na sex

Pocit bezpečí u žen zabíjí chuť na sex

Nový výzkum prokázal, že žena, která žije ve stabilním spokojeném vztahu, přestává toužit po sexu. Vědci z hamburské univerzity k tomuto závěru došli po vyhodnocení pohovoru s více než tisícovkou respondentů.

Výsledky výzkumu ukazují, že po čtyřech letech prožitých v jednom vztahu toužila po pravidelném sexu již jen necelá polovina třicetiletých žen. Libido mužů naopak zůstává nezměněné. Vědci z university v Hamburku-Eppendorfu mluvili s 530 muži a stejným počtem žen a ptali se je na podrobnosti jejich vztahu.

Zjistili, že 60 procent třicetiletých žen chtělo mít sex na počátku vztahu "často", ale po čtyřech letech již začal jejich počet výrazně klesat. Po dvaceti letech vztahu potom zajímal sex jen každou pátou ženu. Oproti tomu počet mužů, kteří chtěli mít sex pravidelně, se drželo na šedesáti až osmdesáti procentech, a to bez ohledu na délku vztahu.

Studie ovšem zároveň ukázala, jaký význam má pro ženy ve vztahu něha. Touží po ní okolo devadesáti procent žen, a to bez ohledu na délku vztahu. Zato jen každý čtvrtý muž žijící s partnerkou déle než deset let, přiznal, že mu něha ještě pořád dělá dobře.

Profesor George Fieldman, evoluční psycholog z Buckinghamshire Childrens University College, k výzkumu poznamenává: "Důvod, proč chuť na sex u žen klesá, může být variantou zákona nabídky a poptávky. Pokud je něco neomezeně dostupné, cena této komodity v očích spotřebitele začíná nápadně klesat."

Doporučujeme

Články odjinud