Počítačové gramotnosti se lze naučit, a to v jakémkoliv věku!

Počítačové gramotnosti se lze naučit, a to v jakémkoliv věku!

Počítač se stal nedílnou součástí moderní společnosti, alespoň základní znalost jeho používání je dnes nezbytná. Jenže zatímco mladí lidé denně vyřizují e-maily a běžně vyhledávají informace na internetu, většina starší generace na tuhle praxi zvyklá není. Mají šanci se také zapojit?

Lidé v pokročilém věku a senioři dlouhou dobu neměli možnost seznámit se s informačními technologiemi a naučit se je ovládat. Všude jen slýchali, že dneska se počítače zkrátka používat musí. Vzhledem k tomu, že fyzická práce je pro většinu z nich nevhodná, senioři, kteří chtějí pracovat, se zacházení s počítačem nevyhnou.

Tak například paní Petra Slavíková (61) z Kutné Hory pracovala téměř celý život v knihkupectví. Do kontaktu s počítačem ve svém zaměstnání přicházela minimálně a užívat jednoduchý program potřebný pro chod knihkupectví se v práci naučila nazpaměť. V současné době sice pobírá starobní důchod, její měsíční výdaje jej však o více než dva tisíce korun převyšují. Do práce by se vrátila ráda, malá znalost práce s počítačem je ale problém. Postupem času ji syn naučil posílat e-maily a dostat se na konkrétní internetovou adresu. To však k aktivní práci s počítačem nestačí, a paní Slavíkové proto nezbývá než devět z deseti pracovních nabídek zamítnout. Existuje pro paní Slavíkovou nějaké řešení?

Počítačové gramotnosti se lze naučit, a to v jakémkoliv věku. Toto tvrzení dokládají absolventi kurzů Senioři komunikují, které pro starší a počítačem netknuté zájemce už šestým rokem bezplatně organizuje Nadační fond manželů Livie a Václava Klausových s podporou Nadace České spořitelny. Na kurzech po celé republice se senioři seznamují s výpočetní technikou a osvojují si základní dovednosti práce s počítačem - odesílání e-mailů, práci s internetem a zacházení s internetovým bankovnictvím. Do kurzů se v roli lektorů dobrovolně zapojují i zaměstnanci České spořitelny. O kurzy - letos je jich celkem 132 - je obrovský zájem. Od začátku projektu se jich už zúčastnilo více než 6 500 studentů - seniorů a Nadační fond již teď připravuje další sérii kurzů pro rok 2013.

A co na to paní Slavíková? O účasti na kurzu Senioři komunikují, nepřemýšlí ani minutu. Teď už jen čeká na vhodný termín. Od kurzu si slibuje hodně – především větší šanci na přivýdělek, využívání počítače pro každodenní komunikaci s rodinou a zbavení se strachu z moderních technologií. „Nemohu přece kvůli každé tabulce na monitoru volat synovi,“ usmívá se sympatická důchodkyně a uznává, že počítače mohou lidem ušetřit spoustu času a práce. Bližší informace o kurzech Senioři komunikují najdete na www.nadacnifondklausovych.cz.

Doporučujeme

Články odjinud