Podivuhodný týden módy

Podivuhodný týden módy

Kam kráčí současná móda? Odpověď nabídl Týden módy v Paříži. Čekali byste ryzí eleganci a dech beroucí krásu? Nikoliv, návrháři prokázali spíše smysl pro humor a chaos moderního světa. V tradičním centru světové módy se představovaly kolekce na jaro a léto 2008. Co vše bylo k vidění?

Dvakrát ročně se konají tzv. týdny módy. Slavní návrháři a proslulé značky představují nové kolekce, své vize následující sezóny a společně tak vytvářejí trendy, které budou diktovat vzhled nejméně půl rok. Londýn, Miláno, New York a slavná kolébka módy Paříž se tak proměňují ve skutečná centra módy, kdy celé město žije pouze oblečením. Přehlídka střídá přehlídku, následují party za přítomnosti designérů, krásných modelek, talentovaných fotografů, slavných osobností, kreativních stylistů, kadeřníků a vizážistů. Po divokých večírcích následuje další přehlídka, focení do novin a módních časopisů … Vše připomíná jeden velký cirkus, jen místo klaunů, akrobatů a krotitelů divokých šelem, jsou v centru pozornosti šaty a jejich tvůrci.

Počátek října již tradičně patří Paříži, nejvýznamnějšímu centru ženské elegance a kreativní umírněnosti. Na podzim uvádějí přední francouzští návrháři a značky linie na příští jaro a léto. Zatímco podzimní kolekce, představené na jaře, prokázaly nadměrnou dávku elegance a ženskosti, jarní modely mnohdy ukazují na návrhářům smysl pro humor. Jak si jinak vysvětlit úvodní část kolekce Louis Vuitton, kdy návrhář Marc Jacobs vyslal na molo modelky oblečené do průsvitných plášťů a čepečků a la nemocniční sestřička? Našel snad Jacobs inspiraci během svého nedávného pobytu v protialkoholní klinice? Možná. Ale kde však Karl Lagerfeld přišel na podivné mixy materiálů, vzorů a střihů pro kolekci luxusní konfekce Chanel? Zde lze již jen hádat. To Alexander McQueen povolal padlé anděly, Jean Paul Gaultier si evidentně zamiloval trilogii Pirátů z Karibiku, v jejímž duchu představil pret-a-porter kolekci pro svou vlastní značku a Limi Feu nabídla něco mezi Tulákem Charliem a harémovou tanečnicí.

U některých jmen si veřejnost automaticky představí extravagantní modely – John Galliano, Alexander McQueen, Viktor&Rolf, Jean-Paul Gaultier. Ovšem i tito divocí chlapíci neustále rádi provokují. Třeba i tím, že místo očekávané super-extravagantní vize odívání, pošlou na molo dívky v krásných, elegantních modelech. Jasným důkazem jsou kolekce Dior od Galliana či Hermés od Gaultiera. Právě enfant terrible Jean-Paul tentokráte uvedl velmi silnou kolekci pro tradiční módní dům Hermés, která si zaslouží velkou pozornost a potlesk.

Co vše bylo k vidění během hektického týdne módy ve francouzské metropoli? Všelicos, od podivuhodných kreací vyjadřující pohled tvůrce na současný uspěchaný, nervózní a bláznivý život na straně jedné a smyslně elegantní, uvolněný sex-appeal a dech beroucí krásu na straně druhé. Podoba mezi týdnem módy a již zmiňovaným cirkusem je až zarážející. Otázkou zůstává, kdo je trapný klaun, veselý akrobat a kdo odvážný krotitel.

PODIVUHODNOSTI Po kliknutí na náhled se vám v novém okně zobrazí velká fotografie s popisem

OBDIVUHODNOSTI Po kliknutí na náhled se vám v novém okně zobrazí velká fotografie s popisem

Doporučujeme

Články odjinud