Podlehněte kouzlu hrášku a vyzkoušejte skvělé recepty

23. 5. 2014
Vyloupávání zelených kuliček z lusků je oblíbená zábava nejen dětí, ale i mnohých dospělých. Je skvělý jen tak na zdravé zobání, v kuchyni s ním ale můžete dělat hotové zázraky.

Špagety s uzenou krůtí šunkou a hráškem

4 porce - příprava: 15 minut

  • 400 g špaget
  • sůl
  • 100 g mladého hrášku
  • 4 jarní cibulky
  • 6 plátků uzené krůtí šunky
  • 50 g rukoly
  • extra panenský olivový olej

Špagety uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu.Mezitím blanšírujte hrášek: asi 4 minuty ho povařte a pak ihned přendejte do ledové vody (zachová si tak svěží barvu). Nechte ho pořádně okapat a vmíchejte do scezených špaget. Jarní cibulku i s natí nakrájejte a přidejte ji k těstovinám, stejně jako na kousky nakrájenou uzenou krůtí šunku a rukolu. Zakápněte olivovým olejem a můžete podávat.


Hráškový krém s ředkvičkami

4 porce - příprava: 10 minut

  • 4 ředkvičky i s natí
  • 1 menší pórek (bílá část)
  • 2 šalotky
  • 75 g másla
  • 50 g mraženého hrášku
  • 1 l kuřecího vývaru
  • sůl a pepř
  • 250 ml 31% smetany
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • pažitka

Ředkvičky i s natí omyjte. Pórek, cibuli, dvě ředkvičky a nať nakrájejte. Vše orestujte v hrnci na másle a pár minut poduste. Když je zelenina měkká, přisypte hrášek, promíchejte a zalijte vývarem. Přidejte sůl a pepř a vařte asi 1 minutu. Odstavte, přilijte smetanu a rozmixujte. Polévku ozdobte zakysanou smetanou, plátky ředkviček a pažitkou.


Rizoto s hráškem a sušenou šunkou

4 porce - příprava: 45 minut

  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 100 g másla
  • 400 g kulatozrnné rýže
  • 200 ml suššího bílého vína
  • velká hrst plocholisté petržele
  • 100 g hrášku
  • 100 g sušené šunky
  • 70 g parmazánu
  • 50 g másla

Vývar ohřejte. Mezitím v pánvi rozehřejte máslo a zasypte ho rýží. Tu nechte prohřát a pak ji promíchejte s máslem a nechte lehce opéct. Zalijte ji vínem a za častého míchání nechte tekutinu vsáknout a alkohol odpařit. K rýži postupně po naběračkách přidávejte horký vývar, tekutinu nechte vždy vsáknout a přidejte další.

Mezitím nasekejte petržel, oblanšírujte hrášek (recept výše) , sušenou šunku nakrájejte na kousky a nastrouhejte parmazán. Když je rýže al dente, je hotovo. Do horké rýže vmíchejte na kousky pokrájených 50 g másla, asi 3/4 parmazánu a připravenou petržel, hrášek a šunku.

Ihned podávejte, poklepáváním dlaní dospod talíře ji rovnoměrně rozprostřete po jeho ploše, rýže se trochu ochladí a nebude už docházet, tedy zůstane al dente. Posypte zbývajícím parmazánem a ihned podávejte.


Košíčky s hráškem a křepelčími vajíčky

8 kusů - příprava: 45 minut

  • 250 g křehkého těsta
  • hladká mouka na podsypávání
  • tuk na vymazání nových formiček
  • 8 plátků šunky od kosti
  • 50 g rozmraženého hrášku
  • 8 křepelčích vajíček
  • sůl a pepř

Troubu zapněte na 180 °C. Křehké těsto rozválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše na asi 3 mm silný plát. Ten rozdělte na 8 částí. Plech na vymažte, do každé prohlubně urovnejte připravené kousky těsta (budou přesahovat lehce nad okraj) a propíchejte je vidličkou. Pečte přibližně 12 až 15 minut.

Plátky šunky vložte do předpečených muffinových košíčků, přidejte lžíci hrášku a rozklepněte do nich vždy po jednom vejci. Navrch vmáčkněte zbytek hrášku, aby hotové koláčky byly krásně barevné, vše osolte a opepřete a dejte asi na 10 až 12 minut dopéct. Před servírováním nechte košíčky trochu vychladnout.


Sladký hrášek je bohatý na vitamin C, vitaminy skupiny B či karoteny, prospívá nervům, vlasům, pokožce i imunitnímu systému.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Připomínejte si neustále, že dosažení vytčeného cíle záleží na tom, jak realisticky dokážete hodnotit činy a chování lidí kolem sebe. To, co vám naslibuje pohledná osoba opačného pohlaví,…

Nejčtenější články