Špagety s uzenou krůtí šunkou a hráškem
4 porce – příprava: 15 minut
- 400 g špaget
- sůl
- 100 g mladého hrášku
- 4 jarní cibulky
- 6 plátků uzené krůtí šunky
- 50 g rukoly
- extra panenský olivový olej
Špagety uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Mezitím blanšírujte hrášek: asi 4 minuty ho povařte a pak ihned přendejte do ledové vody (zachová si tak svěží barvu). Nechte ho pořádně okapat a vmíchejte do scezených špaget. Jarní cibulku i s natí nakrájejte a přidejte ji k těstovinám, stejně jako na kousky nakrájenou uzenou krůtí šunku a rukolu. Zakápněte olivovým olejem a můžete podávat.
Jak využít první jarní hrášek na maximum? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 4
Hráškový krém s ředkvičkami
4 porce – příprava: 10 minut
- 4 ředkvičky i s natí
- 1 menší pórek (bílá část)
- 2 šalotky
- 75 g másla
- 50 g mraženého hrášku
- 1 l kuřecího vývaru
- sůl a pepř
- 250 ml 31% smetany
- 4 lžíce zakysané smetany
- pažitka
Ředkvičky i s natí omyjte. Pórek, cibuli, dvě ředkvičky a nať nakrájejte. Vše orestujte v hrnci na másle a pár minut poduste. Když je zelenina měkká, přisypte hrášek, promíchejte a zalijte vývarem. Přidejte sůl a pepř a vařte asi 1 minutu. Odstavte, přilijte smetanu a rozmixujte. Polévku ozdobte zakysanou smetanou, plátky ředkviček a pažitkou.
Lenka Chvostová
8. dubna 2024
Pokračování 3 / 4
Rizoto s hráškem a sušenou šunkou
4 porce – příprava: 45 minut
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 100 g másla
- 400 g kulatozrnné rýže
- 200 ml suššího bílého vína
- velká hrst plocholisté petržele
- 100 g hrášku
- 100 g sušené šunky
- 70 g parmazánu
- 50 g másla
Vývar ohřejte. Mezitím v pánvi rozehřejte máslo a zasypte ho rýží. Tu nechte prohřát a pak ji promíchejte s máslem a nechte lehce opéct. Zalijte ji vínem a za častého míchání nechte tekutinu vsáknout a alkohol odpařit. K rýži postupně po naběračkách přidávejte horký vývar, tekutinu nechte vždy vsáknout a přidejte další.
Mezitím nasekejte petržel, oblanšírujte hrášek (recept výše), sušenou šunku nakrájejte na kousky a nastrouhejte parmazán. Když je rýže al dente, je hotovo. Do horké rýže vmíchejte na kousky pokrájených 50 g másla, asi 3/4 parmazánu a připravenou petržel, hrášek a šunku.
Ihned podávejte, poklepáváním dlaní dospod talíře ji rovnoměrně rozprostřete po jeho ploše, rýže se trochu ochladí a nebude už docházet, zůstane tedy al dente. Posypte zbývajícím parmazánem a ihned podávejte.
Karolína Fourová
5. května 2023
Pokračování 4 / 4
Košíčky s hráškem a křepelčími vajíčky
8 kusů – příprava: 45 minut
- 250 g křehkého těsta
- hladká mouka na podsypávání
- tuk na vymazání nových formiček
- 8 plátků šunky od kosti
- 50 g rozmraženého hrášku
- 8 křepelčích vajíček
- sůl a pepř
Troubu zapněte na 180 °C. Křehké těsto rozválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše na asi 3 mm silný plát. Ten rozdělte na 8 částí. Plech vymažte, do každé prohlubně urovnejte připravené kousky těsta (budou přesahovat lehce nad okraj) a propíchejte je vidličkou. Pečte přibližně 12 až 15 minut.
Plátky šunky vložte do předpečených muffinových košíčků, přidejte lžíci hrášku a rozklepněte do nich vždy po jednom vejci. Navrch vmáčkněte zbytek hrášku, aby hotové koláčky byly krásně barevné, vše osolte a opepřete a dejte asi na 10 až 12 minut dopéct. Před servírováním nechte košíčky trochu vychladnout.
Laura Poláková
19. května 2023