Svěží hrášek se hlásí o slovo: Podlehněte jeho kouzlu a zkuste tyto recepty

Svěží hrášek se hlásí o slovo: Podlehněte jeho kouzlu a zkuste tyto recepty

Vyloupávání zelených kuliček z lusků je oblíbená zábava nejen dětí, ale i mnohých dospělých. Je skvělý jen tak na zdravé zobání, v kuchyni s ním ale můžete dělat hotové zázraky.

Špagety s uzenou krůtí šunkou a hráškem

4 porce – příprava: 15 minut

  • 400 g špaget
  • sůl
  • 100 g mladého hrášku
  • 4 jarní cibulky
  • 6 plátků uzené krůtí šunky
  • 50 g rukoly
  • extra panenský olivový olej

Špagety uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Mezitím blanšírujte hrášek: asi 4 minuty ho povařte a pak ihned přendejte do ledové vody (zachová si tak svěží barvu). Nechte ho pořádně okapat a vmíchejte do scezených špaget. Jarní cibulku i s natí nakrájejte a přidejte ji k těstovinám, stejně jako na kousky nakrájenou uzenou krůtí šunku a rukolu. Zakápněte olivovým olejem a můžete podávat.

Jak využít první jarní hrášek na maximum? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 4

Hráškový krém s ředkvičkami

4 porce – příprava: 10 minut

  • 4 ředkvičky i s natí
  • 1 menší pórek (bílá část)
  • 2 šalotky
  • 75 g másla
  • 50 g mraženého hrášku
  • 1 l kuřecího vývaru
  • sůl a pepř
  • 250 ml 31% smetany
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • pažitka

Ředkvičky i s natí omyjte. Pórek, cibuli, dvě ředkvičky a nať nakrájejte. Vše orestujte v hrnci na másle a pár minut poduste. Když je zelenina měkká, přisypte hrášek, promíchejte a zalijte vývarem. Přidejte sůl a pepř a vařte asi 1 minutu. Odstavte, přilijte smetanu a rozmixujte. Polévku ozdobte zakysanou smetanou, plátky ředkviček a pažitkou.

Pokračování 3 / 4

Rizoto s hráškem a sušenou šunkou

4 porce – příprava: 45 minut

  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 100 g másla
  • 400 g kulatozrnné rýže
  • 200 ml suššího bílého vína
  • velká hrst plocholisté petržele
  • 100 g hrášku
  • 100 g sušené šunky
  • 70 g parmazánu
  • 50 g másla

Vývar ohřejte. Mezitím v pánvi rozehřejte máslo a zasypte ho rýží. Tu nechte prohřát a pak ji promíchejte s máslem a nechte lehce opéct. Zalijte ji vínem a za častého míchání nechte tekutinu vsáknout a alkohol odpařit. K rýži postupně po naběračkách přidávejte horký vývar, tekutinu nechte vždy vsáknout a přidejte další.

Mezitím nasekejte petržel, oblanšírujte hrášek (recept výše), sušenou šunku nakrájejte na kousky a nastrouhejte parmazán. Když je rýže al dente, je hotovo. Do horké rýže vmíchejte na kousky pokrájených 50 g másla, asi 3/4 parmazánu a připravenou petržel, hrášek a šunku.

Ihned podávejte, poklepáváním dlaní dospod talíře ji rovnoměrně rozprostřete po jeho ploše, rýže se trochu ochladí a nebude už docházet, zůstane tedy al dente. Posypte zbývajícím parmazánem a ihned podávejte.

Pokračování 4 / 4

Košíčky s hráškem a křepelčími vajíčky

8 kusů – příprava: 45 minut

  • 250 g křehkého těsta
  • hladká mouka na podsypávání
  • tuk na vymazání nových formiček
  • 8 plátků šunky od kosti
  • 50 g rozmraženého hrášku
  • 8 křepelčích vajíček
  • sůl a pepř

Troubu zapněte na 180 °C. Křehké těsto rozválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše na asi 3 mm silný plát. Ten rozdělte na 8 částí. Plech vymažte, do každé prohlubně urovnejte připravené kousky těsta (budou přesahovat lehce nad okraj) a propíchejte je vidličkou. Pečte přibližně 12 až 15 minut.

Plátky šunky vložte do předpečených muffinových košíčků, přidejte lžíci hrášku a rozklepněte do nich vždy po jednom vejci. Navrch vmáčkněte zbytek hrášku, aby hotové koláčky byly krásně barevné, vše osolte a opepřete a dejte asi na 10 až 12 minut dopéct. Před servírováním nechte košíčky trochu vychladnout.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek

Doporučujeme

Články odjinud