Podmínkou dlouhověkosti je optimismus

Podmínkou dlouhověkosti je optimismus

Američtí psychologové došli k zajímavému zjištění. Optimisticky smýšlející lidé mají mnohem kvalitnější a především delší život. Není to zjištění nijak převratné, pokud si uvědomíme, že mnohá východní učení o významu optimismu hovoří stovky let.

Podmínkou dlouhověkosti je optimismus

Američtí psychologové došli k zajímavému zjištění. Optimisticky smýšlející lidé mají mnohem kvalitnější a především delší život. Není to zjištění nijak převratné, pokud si uvědomíme, že mnohá východní učení o významu optimismu hovoří stovky let. Výzkum je však objevný kvalitou podkladů, které se odborníkům podařilo shromáždit. Opírá se totiž o třicet let systematického sledování tisíců jedinců na všech kontinentech.

V šedesátých letech vyplnilo několik občanů Spojených států obsáhlé dotazníky. Po třiceti letech pak bylo dokončeno vyhodnocení délky a kvality jejich života. Vědci například zjistili, že pesimisté často trpí různými tělesnými postiženími, mají chudší emocionální a mentální život. Optimistům v tom, co psychologové nazývají �kvalitou života�, rozhodně nemohou konkurovat.

Podobný výzkum prováděli odborníci na Mayo klinice v Rochesteru a došli k jinému zajímavému výsledku. Lékaři z kliniky Mayo v Rochesteru šli ještě dál: tvrdí, že optimismus prodlužuje život! Pesimisté se prostě do hrobu těší a život je nebaví. Proto dříve umírají.

zdroj: Plus

Doporučujeme

Články odjinud