Podnikaví Islanďané prodávají nechvalně známý sopečný popílek

Podnikaví Islanďané prodávají nechvalně známý sopečný popílek

Výbuch sopky Eyjafjallajokull sice místní hospodářství hodně poškodil, ale najdou se i lidé, kteří se snaží vidět situaci pozitivně. Jedna věc, které má teď Island nadbytek, je sopečný popel.

A místní lidé ho už začali prodávat na eBay za 75 dolarů (1550 Kč). Zájemci dostanou tuto upomínku na přírodní katastrofu ve vzduchotěsně uzavřené sklenici obsahující 150 gramů popílku.

Výbuch sopky vedl před čtrnácti dny k uzavření letového provozu ve většině zemí Evropy a tisíce lidí musely čekat na letištích, v hotelech a různě dobrodružně se dopravovat domů. Možná jim možnost vlastnit trochu popela, který jim způsobil tolik potíží, přijde zajímavá.

Sofus Gustavsson, jeden z islandských prodejců sopečných suvenýrů, říká, že veškerý výtěžek věnuje na úklid Islandu. Než se na tomto ostrově vrátí život do normálních kolejí, místní lidé budou muset odklidit tuny materiálu vyvrženého sopkou.

"Nápad na tento obchod jsem dostal od kamaráda ze zahraničí, který mne poprosil, abych mu poslal trochu popílku v obálce. A pak jsem si uvědomil, že lidí, kteří si budou chtít erupci připomenout, jsou nejspíš tisíce," říká Gustavsson.

Podle informací Orange News ale možná ještě na Islandu čas na úklid nenastal. Geologům dělá starosti další místní sopka. V posledních tisíci letech totiž všechny tři známé erupce Eyjafjallajokullu vyvolaly následný výbuch nedaleké Katly.

Tato sopka je i na islandské poměry hodně aktivní. A pokud by se probudila, dalo by se očekávat další rozsáhlé narušení letového provozu a islandskou krajinu by pokryla další vrstva popela.



ČTĚTE TAKÉ:
Nezávislý cestovatelský portál!


Doporučujeme

Články odjinud