Podprsenka může i zabíjet aneb 5 věcí, které jste o ní možná nevěděla | Foto: iStock

Foto: iStock

Podprsenka může i zabíjet aneb 5 věcí, které jste o ní možná nevěděla

Dnes, 13. října, je sice Mezinárodní den bez podprsenky. Ať už ráda chodíte takzvaně "naostro", nebo bez podprsenky nevyjdete z domu, možná jsou věci, které jste o tomto kousku spodního prádla doposud netušila.

Nejslavnější česká prsa

Spojení České republiky a podprsenek způsobilo před lety hned několik dopravních nehod. Tehdy se totiž tváří značky Wonderbra, která vyrábí luxusní podprsenky, stala česká topmodelka Eva Herzigová, která svým dekoltem oslňovala na billboardech po celém světě (na úvodní fotce vpravo). Řidiči kvůli jejím vnadám ztráceli koncentraci a bourali častěji, než bylo obvyklé. V roce 2011 tuto reklamní kampaň zvolili jako nejpopulárnější venkovní reklamu všech dob.

Dnes je Mezinárodní den bez podprsenky! Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Nejdražší podprsenka světa

I v nejdražší podprsence světa má prsty Češka. Nebo spíš prsa. Neuvěřitelných 130 milionů dolarů stojí podprsenka s názvem Hearts on Fire Diamond Fantasy (Srdce v ohni), je s 2 000 diamanty a uprostřed se vyjímá brož s deseti karáty. Diamantová nádhera se chlubí celkovou hmotností 800 karátů a vyráběla se celých 846 dní, přičemž její broušení a leštění zabralo 20 000 hodin. Na svědomí ji má světoznámá značka Victoria’s Secret a na molo ji poprvé vynesla další česká topmodelka Karolina Kurková (na úvodní fotce vlevo).

Pokračování 3 / 5

Smyslnost z Řecka

Jak známo, podprsenky sice slouží k zakrytí prsou, na druhou stranu jsou často šité tak, aby naše přednosti ještě více vyzdvihly. O to se snažily již ženy na řeckém ostrově Kréta, a to 2000 let před naším letopočtem. Tehdy používaly pruhy látky k omotání hrudníku, účelem ale nebylo prsa zakrýt, spíš je zdůraznit. Jejich zvyk později převzaly i Římanky. Podprsenky jako takové se pak poprvé objevily až během první světové války.

Pokračování 4 / 5

6 velikostí

Jak jistě víte, velikost a tvar prsou se v průběhu let mění. Věděla jste ale, že průměrná žena za svůj život vystřídá až šest velikostí podprsenky? Velikost je přitom klíčová, protože právě nesprávně zvolená podprsenka může způsobit i zdravotní problémy. Stejně tak jako její opotřebovanost, proto byste ji měla každý půlrok měnit.

Pokračování 5 / 5

Podprsenka může zabíjet

Napadlo by vás, že spodní prádlo, které je navíc schované pod dalšími vrstvami oblečení, by vás mohlo i zabít? Děsivé, ale je to tak! Řada podprsenek je totiž tvořená kovovými drátky zvanými kostice, které jsou vodivé. Při bouřce tak mohou posloužit jako vodič a přilákat blesk. Naposledy se to stalo v roce 1999, kdy blesk přes podprsenky usmrtil dvě ženy.

Doporučujeme

Články odjinud