Podzimní koláče s hruškami: Zkuste francouzský, italský s drobenkou či medem | Foto: iStock

Foto: iStock

Podzimní koláče s hruškami: Zkuste francouzský, italský s drobenkou či medem

Voňavé a šťavnaté hrušky jsou jedním ze symbolů začátku podzimu. Lahodné ovoce se dá vychutnat za syrova, jeho sladkou chuť si ale užijete i v koláčích. Jaké recepty s hruškami jsou ty nejlepší?


Francouzský hruškový koláč

Suroviny

  • 2 vejce
  • 1 lžíce vody
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • 3 hrušky
  • 1 hrst ořechů podle chuti
  • 1 lžička skořice

Postup

Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky ušlehejte s cukrem, přidejte vodu, olej, mouku s práškem, nakonec lehce zapracujte sníh. Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové (koláčové) formy, poklaďte plátky hrušek, můžete posypat trošičkou skořice pro vůni a posypte mletými ořechy. Vložte do předehřáté trouby a zvolna pečte do růžova (cca 175 °C 30 min). Po vychladnutí lehce pocukrujte.

Zkusíte hruškový koláč s tvarohem? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Hruškový koláč s drobenkou

Suroviny

  • 1 balení křehkého těsta
  • 6 středně velkých hrušek
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • 25 g krupicového cukru
  • ½ lžičky mleté skořice
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 85 g změklého másla
  • 85 g hladké mouky
  • 85 g přírodního cukru
  • kůra z 1 citronu

Postup

Předehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 stupňů. Těsto vložte do koláčové formy a pečlivě ho vymačkejte do všech záhybů. Položte na něj kolo vystřižené z pečicího papíru, zatižte suchými fazolemi a dejte na deset minut předpéct do vyhřáté trouby.

Mezitím oloupejte hrušky, zbavte je jádřinců, nakrájejte na plátky a pokapejte citronovou šťávou. V misce vytvořte drobenku: máslo, mouku, cukr a citronovou kůru zlehka zpracujte prsty.

Vytáhněte těsto z trouby, naklaďte na něj hrušky a poprašte je cukrem, citronovou kůrou a kořením. Navrch naneste drobenku a pečte 20 minut. Pak troubu stáhněte na 180/160 °C a pečte dalších 15–20 minut, až drobenka zezlátne. Podávejte teplé se šlehačkou.

Pokračování 3 / 5

Italský hruškový koláč s mandlemi

Suroviny

  • 125 g másla (pokojové teploty) + na vymazání
  • 125 g cukru krupice 
  • 2 vejce (velká) 
  • 50 g hladké mouky
  • 100 g mletých mandlí
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 3 hrušky (středně velké, zralé, oloupané, bez jaderníku a rozpůlené) 3 ks
  • 50 g mandlí (mandlových lupínků)
  • moučkový cukr (na poprášení)

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C. Otevírací formu o průměru 24 cm vymažte a dno vyložte papírem na pečení. Dejte stranou. Hrušky oloupejte, rozpulte a odstraňte jádřinec. Dejte stranou.

Ve velké míse (nejlépe v robotu) ušlehejte máslo s cukrem do pěny. Po jednom zašlehejte vejce. Stěrkou zatřete mouku, mleté mandle a prášek do pečiva. Těsto přesuňte do formy a rozetřete stěrkou.

Poklaďte půlkami hrušek a pečte asi 25 minut. Vyndejte z trouby a posypejte mandlovými lupínky. Vraťte do trouby a pečte ještě asi deset minut. Vpíchnutím špejle do středu se přesvědčte, že je těsto propečené.

Nechte vychladnout ve formě, pak okraje opatrně objeďte nožem, uvolněte boky a koláč vyndejte. Před podáváním ho poprašte moučkovým cukrem.

Pokračování 4 / 5

Hruškový koláč s vanilkovým medem

Suroviny

  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • moučkový cukr k posypání
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 500 g listového těsta
  • 35 g rozinek
  • 250 g lučiny
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 175 g medu
  • semínka z jednoho vanilkového lusku
  • 2 hrušky nakrájené na tenké plátky
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 55 g cukru krupice + lžička navíc

Postup

Na tvarohovou náplň smíchejte prvních sedm ingrediencí. Listové těsto rozválejte na pečicím papíře do obdélníku 35 x 25 cm a společně přeneste na plech.

Konce těsta mírně srolujte dovnitř. Na těsto rozprostřete náplň a uhlaďte ji. Navrch naskládejte plátky neoloupaných hrušek. Jeden přes druhý, potřete máslem a posypejte lžící cukru navíc.

V troubě rozehřáté na 200 °C pečte dozlatova 20 minut. Mezitím udělejte med. Med dejte do rendlíku, z lusku vydlabejte dřeň a vmíchejte ji k medu, do medu ponořte i lusk a na mírném plameni zahřívejte až k bodu varu. Vařte dvě minuty, odstavte z ohně, lusk vyjměte. Koláč podávejte posypaný moučkovým cukrem a zakapaný medem.

Pokračování 5 / 5

Koláč s hruškami naslano

Suroviny

  • 1 balení listového těsta
  • hladká mouka na pomoučnění
  • 400 g tvrdších hrušek
  • 1 žloutek
  • 200 g zakysané smetany
  • 250 g gorgonzoly
  • 1 lžíce lístků tymiánu
  • 5 snítek tymiánu
  • 100 g lískových oříšků
  • olivový olej
  • sůl
  • bílý pepř

Postup

Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Listové těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše do velikosti o něco větší než plech, tak abyste mohli zvednout okraje, a pomocí válečku ho přeneste na plech. Několikrát ho propíchejte vidličkou.

Hrušky zbavte jádřinců, nakrájejte je na klínky a dejte na těsto. Rozkvedlejte žloutek se smetanou, osolte a opepřete, pak rovnoměrně přelijte hrušky. Nahoru na větší kousky rozdrobte sýr. Koláč posypejte tymiánem (lístky i celými snítkami) a nahrubo nasekanými ořechy, lehce zastříkněte olejem a pečte 25–30 minut.

Doporučujeme

Články odjinud