Francouzský hruškový koláč
Suroviny
- 2 vejce
- 1 lžíce vody
- 100 g moučkového cukru
- 100 g polohrubé mouky
- 1 lžíce rostlinného oleje
- půl lžičky prášku do pečiva
- 3 hrušky
- 1 hrst ořechů podle chuti
- 1 lžička skořice
Postup
Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky ušlehejte s cukrem, přidejte vodu, olej, mouku s práškem, nakonec lehce zapracujte sníh. Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové (koláčové) formy, poklaďte plátky hrušek, můžete posypat trošičkou skořice pro vůni a posypte mletými ořechy. Vložte do předehřáté trouby a zvolna pečte do růžova (cca 175 °C 30 min). Po vychladnutí lehce pocukrujte.
Zkusíte hruškový koláč s tvarohem? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 5
Hruškový koláč s drobenkou
Suroviny
- 1 balení křehkého těsta
- 6 středně velkých hrušek
- šťáva a kůra z 1 citronu
- 25 g krupicového cukru
- ½ lžičky mleté skořice
- špetka mletého muškátového oříšku
- 85 g změklého másla
- 85 g hladké mouky
- 85 g přírodního cukru
- kůra z 1 citronu
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 stupňů. Těsto vložte do koláčové formy a pečlivě ho vymačkejte do všech záhybů. Položte na něj kolo vystřižené z pečicího papíru, zatižte suchými fazolemi a dejte na deset minut předpéct do vyhřáté trouby.
Mezitím oloupejte hrušky, zbavte je jádřinců, nakrájejte na plátky a pokapejte citronovou šťávou. V misce vytvořte drobenku: máslo, mouku, cukr a citronovou kůru zlehka zpracujte prsty.
Vytáhněte těsto z trouby, naklaďte na něj hrušky a poprašte je cukrem, citronovou kůrou a kořením. Navrch naneste drobenku a pečte 20 minut. Pak troubu stáhněte na 180/160 °C a pečte dalších 15–20 minut, až drobenka zezlátne. Podávejte teplé se šlehačkou.
Pokračování 3 / 5
Italský hruškový koláč s mandlemi
Suroviny
- 125 g másla (pokojové teploty) + na vymazání
- 125 g cukru krupice
- 2 vejce (velká)
- 50 g hladké mouky
- 100 g mletých mandlí
- 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 3 hrušky (středně velké, zralé, oloupané, bez jaderníku a rozpůlené) 3 ks
- 50 g mandlí (mandlových lupínků)
- moučkový cukr (na poprášení)
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Otevírací formu o průměru 24 cm vymažte a dno vyložte papírem na pečení. Dejte stranou. Hrušky oloupejte, rozpulte a odstraňte jádřinec. Dejte stranou.
Ve velké míse (nejlépe v robotu) ušlehejte máslo s cukrem do pěny. Po jednom zašlehejte vejce. Stěrkou zatřete mouku, mleté mandle a prášek do pečiva. Těsto přesuňte do formy a rozetřete stěrkou.
Poklaďte půlkami hrušek a pečte asi 25 minut. Vyndejte z trouby a posypejte mandlovými lupínky. Vraťte do trouby a pečte ještě asi deset minut. Vpíchnutím špejle do středu se přesvědčte, že je těsto propečené.
Nechte vychladnout ve formě, pak okraje opatrně objeďte nožem, uvolněte boky a koláč vyndejte. Před podáváním ho poprašte moučkovým cukrem.
Pokračování 4 / 5
Hruškový koláč s vanilkovým medem
Suroviny
- 50 g másla
- 1 vejce
- moučkový cukr k posypání
- 1 lžička vanilkového cukru
- 500 g listového těsta
- 35 g rozinek
- 250 g lučiny
- 1 lžíce citronové kůry
- 175 g medu
- semínka z jednoho vanilkového lusku
- 2 hrušky nakrájené na tenké plátky
- 250 g polotučného tvarohu
- 55 g cukru krupice + lžička navíc
Postup
Na tvarohovou náplň smíchejte prvních sedm ingrediencí. Listové těsto rozválejte na pečicím papíře do obdélníku 35 x 25 cm a společně přeneste na plech.
Konce těsta mírně srolujte dovnitř. Na těsto rozprostřete náplň a uhlaďte ji. Navrch naskládejte plátky neoloupaných hrušek. Jeden přes druhý, potřete máslem a posypejte lžící cukru navíc.
V troubě rozehřáté na 200 °C pečte dozlatova 20 minut. Mezitím udělejte med. Med dejte do rendlíku, z lusku vydlabejte dřeň a vmíchejte ji k medu, do medu ponořte i lusk a na mírném plameni zahřívejte až k bodu varu. Vařte dvě minuty, odstavte z ohně, lusk vyjměte. Koláč podávejte posypaný moučkovým cukrem a zakapaný medem.
Pokračování 5 / 5
Koláč s hruškami naslano
Suroviny
- 1 balení listového těsta
- hladká mouka na pomoučnění
- 400 g tvrdších hrušek
- 1 žloutek
- 200 g zakysané smetany
- 250 g gorgonzoly
- 1 lžíce lístků tymiánu
- 5 snítek tymiánu
- 100 g lískových oříšků
- olivový olej
- sůl
- bílý pepř
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Listové těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše do velikosti o něco větší než plech, tak abyste mohli zvednout okraje, a pomocí válečku ho přeneste na plech. Několikrát ho propíchejte vidličkou.
Hrušky zbavte jádřinců, nakrájejte je na klínky a dejte na těsto. Rozkvedlejte žloutek se smetanou, osolte a opepřete, pak rovnoměrně přelijte hrušky. Nahoru na větší kousky rozdrobte sýr. Koláč posypejte tymiánem (lístky i celými snítkami) a nahrubo nasekanými ořechy, lehce zastříkněte olejem a pečte 25–30 minut.
Marta Pušová
3. listopadu 2023