Trojbarevná zelenina
na 500 g zeleniny příprava: 20 minut
500 g okurek, květáku či červené cibule, 250 ml vinného octa, 250 ml vody, 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce mořské soli, pepř, 1 lžíce hořčičného semínka (k okurkám), 1 lžíce kmínu (ke květáku), 1 lžíce koriandru (k cibuli)
Zeleninu nakrájejte na menší kusy a přendejte do sklenic. V hrnci svařte ocet s 250 ml vody, cukrem, solí, pepřem a kořením (asi 1 minutu). Horkým lákem přelijte zeleninu,uzavřete sklenice a nechte vychladnout. Dejte na 14 dní do chladu odpočinout a poté do 1 týdne zkonzumujte.
NÁŠ TIP: K cibuli pro změnu přidejte pár květů voňavého hřebíčku, na 500 g bohatě stačí 4 až 5 kusů.
Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.
Pokračování 2 / 3
Nakládané párty žampiony
na 500 g hub příprava: 15 minut
500 g malých žampionů, 150 ml olivového oleje, 150 ml bílého vinného octa, 1 červená cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička sušeného oregana, 1 lžička celého pepře, 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžička chilli vloček, 1 bobkový list, sůl a pepř
Houby uvařte v osolené vodě do změknutí (asi 3 minuty). Sceďte je a v míse promíchejte s olejem, octem a cibulí nakrájenou na tenké plátky. Přidejte plátky česneku, oregano, kuličky pepře, cukr a chilli vločky. Promíchejte, osolte, opepřete. Žampiony přendejte do sklenice a zalijte zbývajícím lákem. Skladujte v ledničce nejdéle 4 dny.
Náš TIP: Semena koriandru. Také máte pytlík doma, ale je zatím netknutý? Tak s nakládanými houbami přichází jeho chvíle.
Pokračování 3 / 3
Jablka s balzamikovým octem
na 1 kg jablek příprava: 20 minut + chladnutí
1 kg jablek, 5 šalotek, 150 ml vody, 250 ml balzamikového octa, 50 ml medu, 1 lžička černého pepře, 1 lžička jalovce, 1 snítka rozmarýnu
Jablka zbavte jádřinců. Jablka a šalotky nakrájejte na tenčí plátky a rozdělte je do zavařovacích sklenic. Připravte si lák. Do kastrůlku nalijte 150 ml vody, přidejte balzamikový ocet, med a vše vařte asi minutu, dokud se med nerozpustí. Poté přidejte koření, promíchejte a lákem zalijte jablka s šalotkou. Pečlivě uzavřete, nechte vychladnout a uchovávejte v chladu. Spotřebujte do 5 dnů.
Náš TIP: K jablkům můžete přidat lžíci jedlých jeřabin nebo plodů dřínu, ty se ovšem sbírají až poté, co přejdou prvním mrazíkem.