Podzimní polévky, které zahřejí na těle i na duši

Podzimní polévky, které zahřejí na těle i na duši

Přestože venku teploty atakují dvacetistupňové hodnoty a sluníčko svítí na krásně zbarvené listy, které se ještě z posledních sil drží na stromech, změna času hovoří jasně. Podzim je v plné síle. Připravte se tedy na to, že se ochladí, sluníčko se schová za mraky a jediný způsob, jak se zahřát, bude teplým oblečením, pitím a něčím teplým do žaludku. A proč ne třeba krásně hustou a voňavou polévkou?

Zelňačka

Typickou podzimní polévkou je zelňačka. Vařily ji už naše prababičky – dobře totiž věděly, že zelí je bohatým zdrojem vitaminu C, který je skvělou prevencí podzimních nachlazení. Nevařily ji dlouho, aby cenné vitaminy nezničily, a přidávaly do ní brambory pro lepší zahuštění a zbytky masa,pokud nějaké měly. My do zelňačky dnes přidáváme většinou uzeninu, zahušťujeme ji smetanou a vylepšujeme ji různým kořením.

Bramboračka

Chodíte rádi do lesa na houby? Pak určitě často vaříte bramboračku, krásně hustou, plnou zeleniny a hub. I ta si dokáže najít své místo na podzimním stole. A přesto se liší kraj od kraje. Na severu Čech se vaří do vývaru po uzeném mase a moc se nezahušťuje, jinde jde o zeleninový vývar, zahuštěný jíškou tak, že v něm stojí lžíce…

Kulajda

Máte rádi kulajdu? Polévka plná brambor, smetany, kdo má rád tak hub, ovoněná koprem a ozvláštněná octem pro navinulost je často opomíjenou „popelkou“ polévek. Zkuste si ji udělat podle našeho receptu a uvidíte, že ji vezmete na milost, stejně jako já.

Dýňová polévka

Díky Haloweenu stoupla obliba dýní, a proto v řadě domácností našla své místo i dýňová polévka. Také je nádherně hustá, krémová, voní, a barva evokuje slunce. A pokud vašim mrňousům na talíř smetanou nakreslíte „příšerku“ a pojmenujete ji Haloweenská polévka, buďte si jisté, že talíře odevzdají prázdné a možná si vyžádají přídavek. Zkuste ji uvařit podle našeho ověřeného receptu!

Čočková

Luštěniny mají v našem jídelníčku menší roli, než by správně měly mít. Moc se přimlouvám za to, abychom je občas zařadili. Pokud si budete dělat čočku, udělejte jí rovnou víc, abyste mohli zbytek doředit – dle chuti mlékem či vodou, přidat česnek, na kolečka nakrájený párek, přisolit a přikyselit… a ejhle, skvělá polévka je na světě!

Ukrajinský boršč

Stejně, jako „u nás“ má každá jednotlivá rodina recept na „ten nejlepší“ bramborový salát, na Ukrajině se vedou stejné bitvy o ten nejlepší boršč a každý přísahá právě na ten svůj recept. Máte-li rádi tuto polévku plnou masa, kořenové zeleniny a červené řepy, pak vám nezbude než experimentovat s recepty a k tomu „vašemu“ boršči se jednoduše projíst.

Dršťková polévka

Jedni ji milují, druhým se obrací žaludek jen při představě, že by to měli jíst. Pokud spadáte do první skupiny, pak si ji užijte do sytosti. Pokud vám chutná tekutina, ale hnusí se vám dršťky, pak vězte, že si falešnou dršťkovou můžete udělat i z hub – konkrétně z masáků…

Gulášová polévka

Klasická „dělnická“ svačinová polévka, ke které potřebujete jenom lžíci a jinak už nic. Uzenina, brambory, česnek, majoránka – to jsou nezbytné suroviny této skvělé a oblíbené polévky, která spolehlivě zasytí.

Recepty:

Jihočeská kulajda

3 lžíce hladké mouky

2 lžíce másla

1,25 l vývaru (ideální z kostí)

200 g uvařených brambor (klidně zbylé od oběda)

200 g zakysané smetany

Ocet dle potřeby

Kopr – čerstvý, sušený, i sterilovaný

Dle chuti houby

3 – 4 vejce dle velikosti

Sůl, pepř

Postup: Z mouky a másla usmažíme světlou jíšku. Zalijeme jí vývarem a dohladka rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme zakysanou smetanu, osolíme, opepříme, přidáme houby, ochutíme koprem. Vhodíme na kostičky nakrájené brambory a přes vidličku vlijeme rozšlehaná vejce.

Dýňová polévka

potřebné ingredience: 1 střední dýně (máslová nebo Hokkaido - každý druh chutná úplně jinak), 1 větší biomrkev, lžíce másla, kostka zeleninového bujonu, voda, sůl, eventuelně zakysaná smetana a petržel na ozdobení

postup: Dýni nejdříve oloupeme a vykrojíme měkký střed se semínky. Tužší dužinu nakrájíme na větší kousky, na stejné kousky nakrájíme mrkev. Do hrnce dáme lžíci másla, osmahneme na něm cibulku, a zlehka osmahneme nakrájenou zeleninu.

Zalijeme ji vodou (možno i vývarem) tak, aby vše bylo potopeno „tak akorát“ a vaříme do měkka. Pokud jsme dali jen vodu, přihodíme kostku zeleninového bujonu Změklou zeleninu rozmixujeme na hustý krém. Kdo má rád, může okořenit muškátovým oříškem, přidat česnek, koriandr, zázvor…

Na talíři ozdobíme kopečkem zakysané smetany a snítkou petrželky. Též je možno přidat na másle osmahnutou na kostičky krájenou housku, případně plátek opražené slaniny. Dobrou chuť!

Doporučujeme

Články odjinud