V létě člověk volí spíše studené pokrmy přiměřené počasí, na podzim naopak přijde vhod trocha teplého do žaludku. Ideálně talíř pořádně syté polévky. Zahřeje i nasytí. Můžete ji navařit do zásoby, a když přilétnete z práce, večeři jen ohřejete.
Brokolicová krémová polévka
Máte rádi krémové polévky? Pak byste určitě měli vyzkoušet tento jemný brokolicový krém s chlebovými krutony. Nejenže zasytí, ale díky brokolici dodá i velké množství vlákniny, vápníku a vitaminu C.
Suroviny na 4 porce
1 ks cibule najemno pokrájené
3 ks brambor středně velkých (pokrájených na kostičky)
2 lžíce másla
sůl
pepř mletý bílý
1 kelímek smetany
1 l drůbežího vývaru
500 g brokolice rozebrané na růžičky
krutony chlebové (k podávání)
Postup
V hrnci na másle a na malém plameni osmažte cibuli. Přidejte brokolici a brambory a zalijte vývarem. Vařte, až jsou brambory a brokolice měkké. Potom polévku rozmixujte na jemný krém, přilijte smetanu a podle chuti osolte a opepřete. Nechte ještě krátce projít varem. Na talíři zdobte krutony.
Jak na brokolicový krém? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 12
Pórková polévka
Pórková polévka nemusí být vždycky jako ze školní jídelny, když si na ní dáte záležet. Zkuste náš recept se smetanou, který zaručeně nezklame!
Suroviny na 5 porcí
3 lžíce másla
1 špetka soli
300 g pórku
1,5 l vody
muškátový květ
1 žloutek
2 lžíce polohrubé mouky
2 dl smetany
Postup
Očištěný a omytý pórek nakrájíme na kolečka, osmahneme na polovině dávky másla, zalijeme vodou, přidáme zeleninový bujon a vaříme doměkka. Ze zbývající dávky másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme ji do polévky, rozšleháme, okořeníme muškátovým květem, osolíme a dále vaříme. Do hotové pórkové polévky vlijeme smetanu s rozšlehaným žloutkem a už nevaříme.
Květáková polévka
Květáková polévka potěší každého, kdo má rád pravé zeleninové polévky. Jemný květákový krém doporučujeme ozvláštnit muškátovým oříškem.
Suroviny na 5 porcí
2 lžíce másla
1 špetka soli
1 muškátový květ
0,25 l mléka
1 žloutek
2 lžíce polohrubé mouky
1 ks květáku
0,25 l smetany
800 ml vepřového vývaru
Postup
Očištěný květák rozdělíme na růžičky a opláchneme ve studené vodě. Ve vroucí vodě květák 10 minut povaříme. Vyjmeme ho, necháme okapat a asi dvě třetiny prolisujeme. V polévkovém hrnci rozpustíme máslo, nasypeme mouku a upražíme světlehnědou jíšku. Zalijeme ji vývarem, osolíme, rozšleháme a asi 10 minut vaříme.
Přidáme prolisovaný květák, koření a zalijeme mlékem. Nakonec polévku zalijeme žloutkem rozšlehaným ve smetaně. Již nevaříme. Polévku rozdělíme na talíře se zbývajícími růžičkami květáku.
Markéta Žídková
15. září 2021
Pokračování 3 / 12
Dýňová polévka
Dýňová polévka je stálicí podzimních i zimních jídelníčků. Není se čemu divit, je výborná, má krásnou barvu a v chladných dnech zaručeně povzbudí.
Suroviny na 4 porce
1 ks cibule
50 g másla
sůl
1 ks dýně
1 kelímek smetany na vaření
pepř drcený
Postup
V hrnci rozehřejeme máslo, osmahneme na něm do sklovata na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme oloupanou a na větší kostky nakrájenou muškátovou dýni a ještě chviličku vše smažíme, aby se nám suroviny rozvoněly. Zalijeme studenou vodou tak, aby byla zelenina zcela ponořená, promícháme a vaříme na mírném plameni, dokud dýně nezměkne (cca 20 min).
Když je dýně měkká, stáhneme hrnec z plamene, přilejeme do něj smetanu na vaření, podle chuti osolíme, opepříme a rozmixujeme obsah hrnce tyčovým mixérem dohladka. V případě, že se vám zdá polévka moc hustá, můžete zředit vodou a ještě chvíli povařit.
Podáváme zakápnuté dýňovým olejem (je dost výrazný, takže stačí pár kapek) – nemusí být. Popřípadě můžeme přidat lžíci zakysané smetany či ricotty.
Marta Pušová
30. září 2022
Pokračování 4 / 12
Falešná dršťková
S klasickou dršťkovou polévkou jste si nepadli příliš do oka? Zkuste dršťky zaměnit za hlívu ústřičnou! Polévka je sama o sobě výborná, ale nejlépe si ji vychutnáte s teplým domácím chlebem.
Suroviny na 4 porce
sůl
3 stroužky česneku
3 lžíce sádla
2 lžíce hladké mouky
1 lžička majoránky
pepř mletý
400 g hlívy ústřičné
1 lžíce mleté papriky
1 l vepřového vývaru (nebo 2 kostky bujonu s litrem vody)
Postup
Hlívu očistíme a pokrájíme na proužky. V hrnci rozpálíme lžíci sádla a asi 5 minut na něm hlívu restujeme, zalijeme vývarem a asi 10 minut povaříme.
Mezitím v pánvi rozpálíme 2 lžíce sádla, osmahneme na něm mouku a připravíme zlatavou jíšku, přisypeme mletou papriku (sladkou nebo pálivou) a za stálého míchání ji krátce orestujeme, aby nezhořkla.
Jíšku s paprikou dáme do hrnce, dobře rozmícháme, dochutíme pepřem, majoránkou, česnekem, solí a ještě alespoň 10 minut povaříme. Podáváme s pečivem.
Pokračování 5 / 12
Kuřecí polévka
Pokud nedáte dopustit na klasický kuřecí vývar, ale pořád nevíte, jak na něj, zkuste to s naším receptem. Stačí znát pár triků a poctivá kuřecí polévka je na světě.
Suroviny na 4 porce
1 ks celeru
sůl
2 hrsti petrželky
1 ks mrkve
2 l vody
1 ks petržele
1 ks masoxu, pokud vaříte vývar krátce
6 ks bobkového listu
1 hrst nového koření
1 hrst pepře celého
8 ks kuřecích křídel
pepř drcený
Postup
Do velkého či vysokého kastrolu nalijeme studenou vodu, tolik, kolik chceme polévky a jak silnou, většinou 2 litry. Do studené vody vhodíme umyté kuřecí maso. Přidáme pepř celý, bobkový list a nové koření. Pokud nechceme později lovit kuličky, použijeme síťku na koření. Ohřejeme vodu do varu, poté ztlumíme a necháme probublávat. Minimálně do doby, než se nám na povrchu objeví mastná oka a kuře bude uvařené.
Mezi vařením vývaru si nastrouháme mrkev, petržel a menší celer. Když je toho moc, dáme do sáčku a zamrazíme na příště. Po uvaření vývaru vyndáme kuřecí křídla, necháme chviličku vychladnout, vybereme kuličky pepře, nového koření a bobkové listy, vývar necháme stále malinko ohřívat, ať probublává. Pokud jste vařili krátkou dobu a vývar je slabý, přidáme kuřecí bujon. Přidáme nastrouhanou zeleninu.
Vhodíme obrané maso, osolíme, opepříme, vhodíme petrželku, celé to zamícháme, a jakmile je zelenina uvařená, tak je poctivá kuřecí polévka na světě.
Pokračování 6 / 12
Čočková polévka
Jestli si chcete dát levnou polévku, která zasytí, pak je čočková polévka tou pravou volbou. Hustá luštěninová polévka je také velmi zdravá a s pečivem vydá i za hlavní chod.
Suroviny na 2 porce
půl cibule
1 špetka soli
2 stroužky česneku
2 l vody
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce rostlinného oleje
150 g čočky
Postup
Čočku propláchneme a den před přípravou polévky ji namočíme. Následující den ji ve vodě, ve které byla namočena, uvaříme doměkka. Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku. Do jíšky přidáme strouhanou cibuli, rozetřený česnek, osmažíme, osolíme, dolijeme vodou a povaříme. Potom ji přidáme k vařené čočce a spolu s ní ještě povaříme.
Martina Machová
24. května 2022
Pokračování 7 / 12
Žampionová polévka
Polévka, která potěší chuťové buňky každého milovníka hub. Je velmi snadná na přípravu a chutná tak, že se po ní jenom zapráší!
Suroviny na 5 porcí
20 g másla
sůl
1,50 l vody
3 lžíce hladké mouky
petržel
2 kostky masoxu houbového
pepř mletý
mletý kmín
250 g žampionů
půl kelímku smetany 12%
Postup
Očištěné a nakrájené žampiony podusíme na másle, osolíme, okořeníme a zalijeme vroucí vodou z konvice. Přidáme kostky bujonu a vaříme cca 15 min. Na závěr zahustíme zápražkou z mouky a smetany a provaříme, aby se ztratila moučná chuť. Na talíři posypeme zelenou petrželkou.
Markéta Žídková
31. července 2018
Pokračování 8 / 12
Uzená polévka s kroupami
Jestli máte chuť na velmi silnou voňavou polévku, zkuste vývar z uzeného masa s kroupami. Zbylé uzené maso dejte do šunkofleků, k bramborové kaši nebo jen tak s chlebem a hořčicí.
Suroviny na 5 porcí
máslo
celer
sůl a pepř
mrkev
česnek
majoránka
kroupy
uzené maso – žebra, plec, dle chuti
Postup
Uzené maso si uvaříme doměkka ve slané vodě. Pak odkostíme, maso pokrájíme a vývar přecedíme. Kroupy si uvaříme zvlášť ve slané vodě doměkka, scedíme. Mrkev a celer si pokrájíme na plátky nebo hrubě nastrouháme. Na kousku másla si zeleninu orestujeme dorůžova, přilijeme scezený vývar a krátce povaříme. Přidáme majoránku, prolisovaný česnek, dochutíme solí a pepřem a polévku zahustíme pokrájeným masem a kroupami.
Pokračování 9 / 12
Gulášová polévka
Není nad tradiční domácí gulášovou polévku! Doporučujeme na ni použít velmi kvalitní a libové hovězí mleté maso. Zkuste ji uvařit podle našeho receptu, výsledek stojí za to!
Suroviny na 10 porcí
1 ks cibule
3 brambory
sůl
1 stroužek česneku
1 lžíce hladké mouky
masox
majoránka
60 g slaniny
pepř mletý
300 g mletého masa
1 lžička papriky – sladká
2 lžíce celerové natě
2 lžíce rajského protlaku
Postup
Do hrnce na polévku dáme vyškvařit drobné kostičky slaniny, přidáme nasekanou cibuli, papriku, pepř, rajský protlak, oloupané a na kostky nakrájené brambory, mleté maso, sůl, utřený česnek a za stálého míchání restujeme asi 6 minut.
Pak zasypeme vrchovatou lžící mouky a necháme zasmahnout dohněda. Vše zalijeme dvěma litry horké vody, ochutíme solí a masoxem a povaříme asi 15 minut. Hotovou polévku zasypeme jemně sekanou celerovou natí a trochou majoránky.
Pokračování 10 / 12
Cibulová polévka
Lahodná cibulová polévka možná vypadá složitě, ale s naším receptem ji zvládnete levou zadní. Dejte si načas a vařte ji co nejdéle, aby se rozvoněly všechny chutě.
Suroviny
4 ks cibule
2 lžíce slunečnicového nebo olivového oleje
30 g másla
sůl
pepř mletý
940 ml hovězího vývaru
4 plátky bílého pečiva
60 g sýra 40–60%
Postup
Cibule oloupat a rozkrojit na čtvrtky, popř. asi na 0,5 cm velké kousky. V hlubokém hrnci se silným dnem rozpálit olej s máslem. Hrnec by neměl být příliš široký, aby cibule byla v silné vrstvě.
Za stálého míchání smažit několik minut, poté snížit teplotu a vařit na mírném plameni 45–60 minut. Nejprve stačí cibule jen občas zamíchat, až změní barvu, míchat často. Cibule jsou zlatavé a pak rychle hnědnou – a to je třeba hlídat, aby se nepřipalovaly.
Když jsou cibule výrazně mahagonově hnědé, přilít vývar, osolit, opepřit. Vařit na mírném ohni asi 30 minut. Plátky toustového chleba rozkrojit na 4 díly, posypat sýrem a dát zapéct do trouby. Do talíře s polévkou přidávat zapečený chleba.
Pokračování 11 / 12
Rajská polévka
Nechce se vám dlouho vyvařovat, ale něco teplého do žaludku by to chtělo? Zkuste klasickou rajskou polévku s rýží. Je vynikající a hotová za pár minut!
Suroviny
1 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
1 l vývaru
1 bobkový list
2 ks nového koření
150 g rajského protlaku
cukr
sůl
6 lžic vařené rýže
2 lžíce rajčat oloupaných
Postup
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným vývarem, promícháme, přidáme koření a vaříme asi 30 minut. Poté přidáme rajčatový protlak a za občasného míchání vaříme ještě asi 15 minut. Polévku přecedíme, ochutíme solí, cukrem, přidáme vařenou rýži a na kostičky nakrájená rajčata. Promícháme a necháme přejít varem.
Pokračování 12 / 12
Kapustová polévka s brambory
Jednoduchá kapustová polévka, kterou každý zvládne levou zadní. Dolaďte si ji podle své chuti, my doporučujeme rozetřený česnek se solí, který jí dodá ten správný šmrnc.
Suroviny
1 lžíce sádla
1 ks cibule
1 lžíce hladké mouky
3 ks brambor
0,25 ks kapusty
drcený kmín
1 kostka masoxu
česnek
1 špetka soli
petrželová nať
1,5 l vody
Postup
Na sádle zpěníme nadrobno krájenou cibuli, zasypeme moukou a osmahneme. Zalijeme vodou, přidáme na kostičky pokrájené brambory, na nudličky krájenou kapustu, kmín, masox a povaříme doměkka. Hotovou polévku dochutíme rozetřeným česnekem se solí a ozdobíme pokrájenou petrželovou natí.