Podzimní suroviny pro váš stůl

13. 9. 2016
Podzimní suroviny pro váš stůl
V tomto ročním období vám možná chybí slunce. ale o radost z dobrého jídla vás tato skutečnost připravit nemusí. Zkuste si vylepšit náladu i imunitu červeným zelím, lahodnými sýry, povzbuzujícím celerem a mletým mákem.

Salát z červeného zelí se švestkami

4 porce příprava: 35 minut + odležení

750 g červeného zelí, sůl, 1 lžíce hnědého cukru, 500 g švestek, 4 lžíce javorového sirupu, 2 lžičky jablečného octa, 1 lžička skořice, 30 g vlašských ořechů, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce oleje z vlašských ořechů, sůl a pepř, snítka tymiánu

Odstraňte vnější listy zelí a hlávku nastrouhejte na jemné nudličky. Posypte lžící soli a cukru a důkladně promíchejte, aby zelí změklo. Švestky omyjte, rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na plátky. V hrnci svařte javorový sirup s octem, přidejte skořici a švestky. Míchejte a duste 2 až 3 minuty. Švestky slijte do síta (šťávu zachyťte) a pak je smíchejte s nakrájeným zelím a ořechy. Tekutinu znovu přiveďte k varu a zredukujte. Kastrůlek stáhněte z plotýnky, zašlehejte oba oleje, osolte a opepřete. Zálivkou přelijte salát, přiklopte a nechte alespoň 1 hodinu odležet. Po odležení posypte tymiánem.

Červené zelí

Je dokonalý životabudič, zdroj vitaminů A, B i C, prospívá zažívání a také je skvělé při redukci váhy. V kuchyni červené zelí využijete do salátů, polévek, omáček nebo jako báječnou přílohu k masu.

Další recepty najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní jídlo, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Neváhejte uzavřít nové smlouvy, planetární konstelace tomu teď nahrává. Výhodné se jeví mít dobré spojence, a to ty nejsilnější i nejloajálnější. Snažte se pro to udělat vše, co je ve…

Nejčtenější články

Články odjinud