Podzimní suroviny pro váš stůl

13. 9. 2016
Podzimní suroviny pro váš stůl
V tomto ročním období vám možná chybí slunce. ale o radost z dobrého jídla vás tato skutečnost připravit nemusí. Zkuste si vylepšit náladu i imunitu červeným zelím, lahodnými sýry, povzbuzujícím celerem a mletým mákem.

Salát z červeného zelí se švestkami

4 porce příprava: 35 minut + odležení

750 g červeného zelí, sůl, 1 lžíce hnědého cukru, 500 g švestek, 4 lžíce javorového sirupu, 2 lžičky jablečného octa, 1 lžička skořice, 30 g vlašských ořechů, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce oleje z vlašských ořechů, sůl a pepř, snítka tymiánu

Odstraňte vnější listy zelí a hlávku nastrouhejte na jemné nudličky. Posypte lžící soli a cukru a důkladně promíchejte, aby zelí změklo. Švestky omyjte, rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na plátky. V hrnci svařte javorový sirup s octem, přidejte skořici a švestky. Míchejte a duste 2 až 3 minuty. Švestky slijte do síta (šťávu zachyťte) a pak je smíchejte s nakrájeným zelím a ořechy. Tekutinu znovu přiveďte k varu a zredukujte. Kastrůlek stáhněte z plotýnky, zašlehejte oba oleje, osolte a opepřete. Zálivkou přelijte salát, přiklopte a nechte alespoň 1 hodinu odležet. Po odležení posypte tymiánem.

Červené zelí

Je dokonalý životabudič, zdroj vitaminů A, B i C, prospívá zažívání a také je skvělé při redukci váhy. V kuchyni červené zelí využijete do salátů, polévek, omáček nebo jako báječnou přílohu k masu.

Další recepty najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní jídlo, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Není divu, že hledáte kýžený majáček, který by vám pomohl na trnité cestě za láskou. Vše, co je pro vás obtížné, má na svědomí Venuše, která se k vám otáčí zády a působí disharmonii mezi…

Nejčtenější články

Články odjinud