Pokud jste alergičtí na lepek nebo trpíte nesnášenlivostí lepku, pak rozhodně pohanku znáte. Je totiž přirozeně bezlepková. A pokud se zajímáte o zdraví, pak ani vám není tahle zdravá potravina neznámá. Pohanka patří mezi tradiční české potraviny, na které se tak trochu zapomnělo, ale nemělo by. Proč by se měla na našem stole objevovat?
Pohanka je skvělá proti křečovým žilám i chrání srdce
Pohanka patří mezi přirozeně bezlepkové a lehce stravitelné potraviny, které obsahují spousty enzymů, minerálních látek a vitaminů, zejména rutin (vitamin P). Ten pomáhá zpevňovat cévy a díky tomu se snižuje riziko ukládání LDL (špatného) cholesterolu. Pokud trpíte křečovými žilami, rozhodně by se měla stát pevnou součástí vašeho jídelníčku. Rutin také ředí krev, usnadňuje cirkulaci a chrání srdce a mozek. Tím, že neobsahuje lepek, je ideální potravinou pro celiatiky a osoby alergické na lepek. Pohanka obsahuje spousty vlákniny a bílkovin, například tryptofan, který je prospěšný při tvorbě serotoninu, hormonu štěstí. Kromě proteinů je v pohance také spousta zdravých sacharidů.
Přínosy pohanky pro zdraví
Pohanka pomáhá při hubnutí, protože neobsahuje nasycené tuky ani cholesterol, a je bohatá na vlákninu a proteiny. Potlačuje tedy chuť k jídlu a reguluje hladinu cukru v krvi. Snižuje též krevní tlak díky obsahu hořčíku, chrání před astmatem u dětí (díky vitaminu E a hořčíku) a zabraňuje tvorbě žlučových kamenů díky nerozpustné vláknině. Nová studie kanadských vědců, která byla publikovaná v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry, také prokázala, že pohanka pomáhá i v boji s cukrovkou. Její glykemický index je 54 a díky tomu dochází ke snížení hladiny krevních cukrů pomaleji než třeba u rýže či pšenice.
Kateřina Ella
30. května 2020
Příprava pohanky
Pohanku seženete buď v celé podobě (loupanou, označuje se jako kroupy), ta je ideální pro dušení. Dá se koupit i lámaná pohanka (vhodná do nádivek a polévek, protože se nepřipravuje tak dlouho), pohanková mouka, k dostání jsou i pohankové těstoviny (skvělá alternativa k tradičním pšeničným těstovinám). Pohankovou mouku použijte jako jiné druhy mouky, těstoviny připravte podle návodu na balení. Lámanku stačí zalít jen vodou horkou cca 80 ° C a nechat dojít cca 20 minut pod pokličkou, případně dejte hrnec podle receptu našich babiček pod peřinu. Vody dáme v přibližně o polovinu více než je pohanky - ta si ji vsákne.
Pokud vaříte celou pohanku, můžete ji opět jen zalít vodou v poměru 1 díl pohanky a 1,5 dílu vody. A nechat dojít. Pohanka zůstane křupavá jako oříšky, pro někoho ale může být moc tvrdá. Pokud nechcete riskovat, že vám ji vaší strávníci vrátí na talíři, deset minut ji povařte a pak nechte dojít. Vaření má však ten negativní vliv, že pohanka ztrácí rutin.
Tereza Langmajerová
4. února 2019
Recepty s pohankou: Na sladko i na slano nebo s houbami
Pohanka je ideální potravina pro slanou i sladkou kuchyni. Použít se dá na slano například v kombinaci s olejem, na sladko třeba s konopným semínkem. Lze ji využít při přípravě těstovin, kaší, polévek, rizota, karbanátků či třeba bábovky. A z pohankové mouky se dělají francouzské palačinky - galettes. Vykouzlit se dá tedy, cokoli vás napadne, a použít ji můžete tam, kde byste jindy použili pšeničnou mouku. Pokud jste ji zatím neochutnali a máte doma konzervativní strávníky, propašujte ji do jídla nejprve jako přídavek v jiném pokrmu. Například lámankou zahustěte polévku nebo přidejte trochu uvařené pohanky do boloňské omáčky nebo do již zmíněných karbenátků. Pohanku můžete také použít například s osmaženou cibulkou jako přílohu třeba místo rýže - ale tam už musí pohanka obstát sama za sebe. Konkrétní recepty z pohanky najdete ZDE
Na trhu také najdete fajn knížku Pohanka ve mlýně a v kuchyni od Zdeňka Šmajstrla.