Pohlavní styk a orgasmus – úspěch nebo selhání

Pohlavní styk a orgasmus – úspěch nebo selhání

Většina knih a jiných zdrojů se vám snaží namluvit, že zdařilý pohlavní styk je pouze takový, při kterém oba partneři dosáhnou orgasmu, zatímco každý jiný představuje hotovou blamáž.

To sotva. Podle nás by měl pohlavní styk sloužit především k přenosu určitých pocitů, které natolik vyvěrají ze samé podstaty lidství, že se nedají vtělit do slov. Tyto pocity se ukrývají někde na rozhraní mezi duší a tělem a přenášejí se z jednoho člověka na druhého mnoha nevyzpytatelnými cestami. Je-li součástí tohoto procesu orgasmus, výborně, ale pouze sexuální vyvrcholení není zárukou, že se přihodilo něco významného. Oproti tomu je možné vnímat jako mimořádně nádherný a okouzlující zážitek milování, při kterém nedosáhl orgasmu ani jeden z partnerů.

Kdy lze pokládat pohlavní styk za „ úspěšný „ ? Nejspíš tehdy, když se po něm cítíte o něco pevnější v základech, méně podráždění, připravenější vypořádat se s budoucností a postavit se nástrahám okolního světa. Tehdy, když Vám dovolil tomu druhému předat a současně od něj získat něco, co ve vás vyvolává pocit naplnění a jistoty.

Kdy lze pokládat sexuální styk za „ selhání „? Kritériem selhání je podle mého názoru, probudit se ve tři nebo ve čtyři ráno, podívat se na osobu, která leží vedle vás a povzdechnout si: „ Ach, kdybych tak byl(a) doma ve své posteli. Sám(a). „ Obzvlášť podivné dilema, když s tou osobou žijete v manželském svazku nebo jak se říká na hromádce. Stejně tak lze konstatovat, že pohlavní styk, ze kterého máte menší radost než z volného místa na zaparkování v centru města, také asi za moc nestojí.

zdroj: Iva Hédlová podle Paula Joannidese www.zdravi4u.cz

Doporučujeme

Články odjinud