Pohovor? Neukazujte příliš!

Pohovor? Neukazujte příliš!

Vaše vysněné místo je již nadosah. Nový zaměstnavatel vás pozval na pohovor, takže již nezbývá nic jiného, než jej přesvědčit, že právě VY jste ta pravá na obsazovanou pozici. Nepochybujme o tom, že vaše zkušenosti a znalosti stoprocentně odpovídají požadavkům zaměstnavatele, ale co udělat pro to, abychom jej neodradili vzhledem či vystupováním?

Jedním ze základních pravidel je vhodné oblečení. Právě oblečením, zvolenými doplňky a barvami svému okolí říkáme, jací jsme. Vhodně zvoleným oděvem můžeme zakrýt své případné tělesné nedostatky, barvami na sebe zase můžeme prozradit přesně to, co od nás zaměstnavatel očekává.

Jak se tedy vhodně obléknout na pohovor? Vždy se nejprve zamyslete nad tím, do jaké společnosti jdete žádat o místo. Pokud se bude jednat o tvůrčí obor, např. reklamní agenturu, můžete si dovolit i jistou dávku extravagance. Třeba červená barva působí povzbudivě, aktivně a dodá vám sebedůvěru. Oranžová je barva optimismu, vášnivosti a kreativity. Působí dynamicky a vesele. Vhodná je i žlutá barva, která přitahuje pozornost, povzbuzuje myšlení i chuť do života.

Chystáte-li se na schůzku do konzervativní společnosti, např. banky, buďte při výběru barev opatrnější. Zde se od vás očekává, že budete vystupovat seriózně, klidně a vyrovnaně. Tomu by měly odpovídat i zvolené barvy. Vhodná je modrá, která je spojovaná s rozumem, komunikací a rozvahou. Zelená zase navozuje důvěru, přátelskost a stabilitu. Na druhou stranu ale uklidňuje, a proto ji psychologové nedoporučují volit pro důležitá jednání, na nichž se potřebují obě strany plně soustředit. Černá nebo tmavě šedá barva se hodí pro významné příležitosti. Hnědá barva sice vyvolává pocit pohody, důvěry, přátelství a spolehlivosti, nevzbuzuje ale respekt a autoritu. Proto se dobře hodí pro neformální příležitosti.

Co se týká samotného oděvu, zde neplatí závazná pravidla pro to, jaký oděv je vhodný. Obecně platí, že na obchodních schůzkách či pohovorech bychom měli volit raději umírněný styl. Tedy nesnažit se oslnit protějšek vnadami, které nám příroda nadělila. Proto zapomeňte na příliš velké výstřihy, průhledné blůzky, tílka či trička odhalující ramena, minisukně, džíny apod. V každém případě je důležité přizpůsobit oblečení pozici a firmě, v níž se o místo ucházíte. Pokud chcete pracovat jako kuchařka, asi by nebylo úplně vhodné, kdybyste přišla na pohovor v kostýmku. Zde je lepší volit sportovnější módu - třeba kvalitní džíny a košili si můžete dovolit úplně bez problémů. Naopak při pohovoru o místo manažerky se bez kostýmku neobejdete. Pracujte ale s kontrasty – k tmavému kostýmku či kalhotám si vezměte sněhobílou košili – díky silnému kontrastu budete výrazní, ale zároveň decentní.

K vybranému oblečení nezapomeňte zvolit také správné doplňky. Dnes snad ani není nutné připomínat, že i doplňky by měly být barevně sladěny s oblečením. Nemluvíme jen o doplňcích jako jsou taška či boty, ale i deštník či rukavice. Co se týká punčoch, volte raději tělovou barvu. Je decentní, elegantní a hodí se ke každému oblečení.

Na závěr nezapomeňte na líčení. I to by samozřejmě mělo barevně ladit se zbytkem vzhledu, ale pamatujte na to, že líčení je a mělo by zůstat pouze doplňkem. Rozhodně se vyhýbejte příliš výraznému líčení a důraz klaďte spíše na kvalitu provedení než kvantitu přípravků.


Chcete-li se o přípravě na pohovor dozvědět více, vyzkoušejte Poradnu na http://www.prace.cz">www.prace.cz.

Doporučujeme

Články odjinud