Pohyb potlačuje chuť na cigaretu

Pohyb potlačuje chuť na cigaretu

Protikuřácké náplasti se netěší mezi populací, jež si vypěstovala návyk na pravidelný přísun nikotinu, příliš velké oblibě. Někteří je pokládají za příliš drahé, jiní si stěžují, že vyvolávají alergické reakce. Podle názoru britských expertů je u lidí, kteří se skutečně chtějí zbavit závislosti na tabáku, může dostatečně nahradit pravidelný pohyb.

K tomuto závěru dospěli vědci z univerzity v Exeteru na základě dlouhodobého průzkumu 1370 aktivních nebo odnaučených kuřáků. Z dvanácti studií, jež zpracovali na toto téma, jasně vyplývá, že se adepti nekuřáctví nemusejí věnovat některému ze specifických a nejen časově náročných sportů, ale bohatě postačí třeba svižná procházka v délce 1,5 kilometru. Patnáct minut chůze, jež tato trasa obvykle zabere, dokáže odsunout touhu si zapálit až o padesát minut.

Pokud se někomu nechce kmitat nohama, nevadí. Účinné jsou rovněž cviky, jimž se může oddávat třeba v sedě u stolu. Například tlačit spojené ruce proti hrudníku, nebo protahovat propletené prsty jeden po druhém. I mírný pohyb totiž mírní vnitřní napětí, kvůli jehož potlačení se kuřáci většinou uchylují k cigaretám či jiným tabákovým výrobkům.

Doporučujeme

Články odjinud