Polenta je vlastně kaše, která se připravuje z kukuřičné mouky a vody

Polenta je vlastně kaše, která se připravuje z kukuřičné mouky a vody

Kukuřičná polenta je sytá, takže zažene hlad a postačí vám i velmi malá porce
Polentu můžete také osmahnout
Polentu můžete servírovat jako přílohu
Nebo ji zapéct s houbami
6
Fotogalerie

Polenta je bleskově hotová, přitom chutná báječně. Co zkusit nákyp či sladkou kaši?

Italové si jen těžko dokážou představit jídelníček bez kukuřičné polenty. Dříve ji konzumovali zejména chudí lidé, dnes je gurmánskou pochoutkou. Populární je taky v Chorvatsku či Rumunsku. Polenta je vlastně kaše, která se připravuje z kukuřičné mouky a vody, a dá se z ní vykouzlit desítky různých pokrmů ve sladké či slané variantě.

Hlídáte si zdraví? Pak je polenta dobrou volbou

Polenta je z kukuřičné mouky a ta má spousty zdravotních benefitů. Kromě toho, že dokáže zasytit na dlouhou dobu, je taky bohatá na minerály, vitaminy, bílkoviny a vlákninu. Udržuje pokožku zdravou a mladistvou a zabraňuje tvorbě vrásek. Snižuje hladinu cholesterolu, bojuje proti anémii, zlepšuje zrak, pomáhá při trávení, má pozitivní vliv na nervovou soustavu a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob. A protože neobsahuje lepek, je ideální i pro celiatiky, kteří lepek nemohou.

Polenta není jen kukuřičná kaše

Z polenty můžete připravit kaši nebo kukuřičnou placku, které nahradí běžné pšeničné pečivo. Polenta se podává samostatně, kdy slouží jako příloha k masu nebo k zelenině, můžete ji podávat s omáčkami nebo ji po vychladnutí zapéct v troubě, smažit nebo grilovat. Kukuřičná kase je sytá, takže zažene hlad a postačí vám i velmi malá porce.

Jak polentu připravit

Tradičně se polenta vaří ve vodě, do které ji musíte sypat pomalu a pořádně prošlehávat, aby nevznikaly hrudky. Pokud jde o správný poměr vody a polenty, množství polenty vynásobte 4x či 5x – tím získáte správný poměr vody. Na každý litr vody pak počítejte jednu lžičku soli. Pokud je polenta moc hustá, můžete ji zředit vroucí vodou.

Polentu můžete koupit již předvařenou v instantní podobě, kdy ji „jen“ nasypete do vroucí vody a mícháte ji na nízkém plameni, dokud se nezačne oddělovat od stěn nádoby. Instantní vaříte kolem tří minut, klasická potřebuje asi dvacet minut. Podle toho, jakou výslednou chuť a konzistenci chcete mít, ji můžete vařit nejen ve vodě, ale i v mléku nebo třeba kuřecím vývaru, případně ve směsi vody a mléka. Mléko dodá polentě krémovost, vývar výraznější chuť.

Čím zlepšit chuť polenty

Kukuřičná kaše je možná trochu bez chuti, proto ji můžete vyzdvihnout třeba máslem, parmazánem, pepřem, šafránem, petrželkou, bazalkou, pestem nebo například uvařenou a rozmixovanou dýní. Plátky polenty můžete také obalit ve strouhance a smažit v oleji jako řízky.

Recept na nákyp z polenty

Budete potřebovat:
3 lžíce olivového oleje
1 cibuli
kousek celeru
2 mrkve nebo brokolici či květák
2 stroužky česneku
1 konzervu rajčat sekaných
bylinky na dochucení
200 g instantní kukuřičné polenty
100 g sýra na strouhání
sůl, pepř

Postup: Na pánvi rozehřejte olej a nasypte na ni nakrájenou cibuli a zeleninu. Duste asi deset minut. Pak přidejte utřený česnek a sekaná rajčata i se šťávou. Přiveďte k varu a vařte asi čtvrt hodiny. Pak posypte bylinkami. Uvařte polentu podle návodu (instantní se vaří asi 3 minuty) a nechte asi deset minut odstát. Do vymazané mísy nalijte část zeleninové směsi, na ni rozetřete polovinu polenty a posypte nastrouhaným sýrem. Přidejte zbytek zeleninové směsi a polenty, posypte sýrem a nechte asi na dvě hodiny odstát. Pak pečete v troubě asi 25 minut při teplotě 180°C.

Polenta na sladko

Pokud se snažíte zhubnout a přitom potřebujete sladké, sáhněte právě po polentě, protože vás na dlouhou dobu zasytí. Polentu stačí uvařit a pak doplnit jakýmkoliv rozvařeným ovocem, marmeládou nebo sirupem – javorovým, datlovým... Přidejte k ní i trochu jogurtu, tvarohu či skyru, abyste doplnila bílkoviny, protože 100 g suché polenty má 7 gramů bílkovin, což je stejně jako u rýže. Tedy nic moc. Ze 100 gramů kukuřičné mouky připravíte cca 4  menší nebo 2 větší porce moučníku. 

Anebo tady najdete recept na rychlý nepečený moučník z polenty

Doporučujeme

Články odjinud