Polštáře mohou skrývat nebezpečné plísně

Polštáře mohou skrývat nebezpečné plísně

Tým vědců z Manchesterské univerzity zjistil, že slastné usínání na měkkém polštáři může být zdraví škodlivé. V poduškách se totiž ukrývají nebezpečné druhy plísní.

Britský časopis Allergy Journal uvedl, že v početné sérii zkoumaných polštářů objevili šestnáct druhů plísní, které se živí šupinkami lidské kůže nebo výkaly roztočů. Přitom se ukázalo, že v péřových polštářích přebývá méně druhů než v syntetických, které si oblíbil zvláště druh Aspergillus fumigatus. Tato plíseň napadá plíce a dýchací cesty a zhoršuje projevy astmatu. U pacientů po transplantaci způsobuje infekci.

Vědci mimo jiné v polštářích objevili plísně, které jsou jinak k nalezení na vlhkých zdech. Vedoucí výzkumu profesor Ashley Woodcock prohlásil, že se zde skrývá celý miniaturní ekosystém. "Vzhledem k tomu, že lidé stráví třetinu života spaním, kdy dýchají těsně u potenciálně velkého množství různých druhů plísní, je naše zjištění velmi důležité zvláště pro pacienty s respiračními chorobami, především s astmatem a sinusitidou," řekl. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud