Pomalá dieta: Co to je a jak se díky ní bezbolestně hubne

Pomalá dieta: Co to je a jak se díky ní bezbolestně hubne

Věnovat pozornost jen tomu, jak jídlo připravujeme a jak ho později jíme, může být pro mnohé cesta k trvalému snížení hmotnosti. Určitě však je to způsob, jak jíst zdravěji.

Sednout si je luxus

Uspěchaná doba naučila mnohé lidi jíst v poklusu. U stolu nutí jíst maximálně děti, dospělí pak sami ujídají jídlo, zatímco dělají něco jiného. A když už si k tomu sednou, pozornost věnují telefonu, který nedají z ruky, nebo alespoň zprávám v televizi. Jakoby se současná společnost domluvila a čas věnovaný jen jídlu považovala za promrhaný.

Téhle lidské potřebě vyhověly i restaurace, které připravily polední menu. Zákazník dostane již připravené jídlo, které může rychle sníst a utíkat znovu ke své práci. Ještě o krok horší jsou fast foody, které jsou založené na jídle s sebou. Balí jídlo tak, aby si jej zákazník mohl sníst kdekoliv, třeba za chůze nebo při řízení auta.

TIP NA VIDEO: Jak hubnout a být přitom zároveň šťastný a spokojený?

Pokračování 2 / 6

Vyhněte se stresu

Pokud však jídlu nevěnujeme dostatečnou pozornost, tělo nevyužívá látky v jídle obsažené v maximální možné míře, v některých případech jídlo rovnou ukládá ve formě tuku. K tomu dochází v případě, že se při jídle do těla z nějakého důvodu vyplaví hormon kortizol. Třeba když člověka rozčílí řidič před ním jedoucího auta či špatné zprávy v televizi. Vědecké výzkumy také ukazují, že příliš rychlé tempo u stolu vede kromě nadváhy i k refluxu (potrava se vrací do jícnu) či přispívá k rozvoji metabolického syndromu.

Pokračování 3 / 6

Cíleně zpomalte

Není to možná jednoduché, ale pokud chcete z jídla užít maximální možné benefity a zabránit přibývání na váze, zpomalte. Každý den si vyhraďte třikrát patnáct minut na tři hlavní jídla denně a během jejich konzumace prostě jen buďte.

Soustřeďte se na to, co máte na talíři, co si vkládáte do úst, jak to chutná. A také si uvědomte, jestli to, co na tom talíři máte, skutečně chcete sníst. V některých případech tak zabráníte zbytečnému mlsání a emočnímu přejídání, protože si uvědomíte, že to jídlo ve skutečnosti sníst nechcete, že jen jednáte podle nějakého zvyku.

Pokračování 4 / 6

Naučte se žvýkat

Jídlo důkladně požvýkejte. Nemusí to být stokrát, ale měli byste jej proměnit na tekutou stravu, nebo alespoň kašovitou stravu. „Žvýkání je nezbytnou součástí dobrého trávení. Také lze říct, že trávení potravy začíná už v ústech. V lidských slinách jsou totiž obsaženy enzymy amylázy, které pomáhají rozkládat potravu – ze složitých cukrů dělají jednodušší – a potravu dalším orgánům pěkně předtráví. Důležité proto je, abychom potravu v ústech rozmělnili do tekuté podoby,“ vysvětluje autorka projektu Jíme jinak Eva Cikrytová.

Podle ní žvýkání žádný jiný proces v těle nenahradí, a pokud jej člověk přeskočí, prostě z potravy nedokáže získat plnou zásobu živin, zároveň ale nedokáže potravu plně strávit, což může vést ke zdravotním komplikacím.

Pokračování 5 / 6

Sníte toho méně

Důkladným žvýkáním ulehčíte svému žaludku i střevům tak, že budou mít méně práce se zpracováním potravy. A protože jak žaludek, tak střeva potřebují ke své činnosti energii, nebudou vám ji tolik brát. Lépe zvládnete své další činnosti a budete mít pořád dostatek síly.

Pomalé stravování má ale ještě jednu výhodu – nebudete se přejídat. Když jíte rychle, než tělu dojde, že má dost, vy sníte klidně i několik desítek dalších soust. Pokud zpomalíte, budete jíst přesně tolik, kolik bude vaše tělo chtít, protože pocit sytosti převládne mnohem dříve. Množství přijatých kalorií snížíte naprosto přirozeně a bez jakýchkoliv diet.

Pokračování 6 / 6

Zapojte zrak, čich a chuť

Zrak, čich a chuť jsou vjemy, které prochází naším mozkem a umožňují takzvané emoční stravování. „Jídlem aktivujeme určité emoce. Čím jsou emoce pozitivnější, tím snazší je cesta k vysněnému cíl, kterého chceme jídlem dosáhnout. To většinou není jen obživa, ale také skutečnost, že jídlo vnímáme jako odměnu. Pokud jídlo vnímáme jako odměnu, můžeme plně využít všech jeho benefitů a docílit i snížení váhy,“ vysvětluje pro web Fitshaker.sk nutriční koučka a lektorka výživy Barbara Sviežená.

Zapojení výše uvedených smyslů strávníkům opět pomáhá více se zapojit do samotné konzumace jídla. Proces začíná už u vaření, kdy jednotlivé ingredience ochutnáváme, očicháváme a poté při jídle můžeme zkoumat, zda je v jídle cítíme.

Doporučujeme

Články odjinud