Ricottová pomazánka se sušenými rajčaty
Suroviny:
- 250 g ricotty
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 ks sušených rajčat
- 1 lžička sušeného česneku
- hrst bylinek (petrželka, kopr, pažitka)
- sůl, pepř
Postup:
Ricottu dejte do misky, přidejte olej a zamíchejte. Sušená rajčata a bylinky nasekejte nožem najemno a přidejte k ricottě spolu s česnekem, solí a pepřem. Zamíchejte a podávejte s čerstvým chlebem a zeleninou.
Jaká pomazánka je nejlepší na chlebíčky? Česneková! Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 5
Tuňáková pomazánka s ricottou
Suroviny:
- 2 konzervy tuňáka v oleji
- 200 g ricotty
- jarní cibulka
- 1–2 lžičky dijonské hořčice
- šťáva a kůra z půlky citronu
- lžička kvalitního pikantního kečupu
- sůl
- pepř
Postup:
Tuňáka slijeme a promícháme s hořčicí, kečupem a ricottou. Přidáme nakrájenou cibulku, kůru a šťávu z citronu. Dochutíme solí a pepřem.
Kdo chce pomazánku jemnější, projede ji ponorným mixérem. Pomazánku necháme vychladit a podáváme s pečivem nebo namazanou na jednohubky.
Pokračování 3 / 5
Ricottová pomazánka s jarní cibulkou
Suroviny:
- 1 kelímek ricotty
- 1 lžíce nastrouhaného parmazánu
- 1 ks jarní cibulky
- 1–2 plátky salámu chorizo
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
Ricottu v misce smícháme s chorizem nakrájeným na drobné kostičky, přidáme jarní cibulku nakrájenou na půlkolečka a spolu s parmazánem spojíme vše dohromady, osolíme, opepříme a promícháme. Pomazánku z ricotty a jarní cibulky mažeme na toasty z celozrnného pečiva, posypeme sladkou mletou paprikou, ozdobíme a můžeme podávat.
Tereza Langmajerová
10. března 2023
Pokračování 4 / 5
Vajíčková pomazánka z ricotty
Suroviny:
- 6 vajec
- 200 g ricotty
- 1 menší cibule
- 1 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžíce hořčice
- sůl, pepř
Postup:
Nejprve uvaříme vejce a necháme je vychladnout. Cibuli nakrájíme najemno, smícháme s ricottou, hořčicí, bílým jogurtem, osolíme, opepříme a přidáme nakrájená vejce. Vše promícháme. Necháme odležet nejlépe přes noc, aby se propojily všechny chutě.
Pokračování 5 / 5
Pomazánka z ricotty se šunkou
Suroviny:
- 100 g kvalitní šunky typu prosciutto cotto
- 100 g ricotty
- 50 g mascarpone
- 5–6 lístků čerstvé bazalky
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- 1 lžíce nastrouhaného parmazánu
Postup:
Lístky bazalky omyjeme a osušíme. Šunku natrháme či rozkrájíme na malé kousky. Všechny ingredience dáme do mixéru a umixujeme. Můžeme případně dosolit, ale šunka i parmazán již sůl obsahují, chuť pěkně doplní také bazalka. Podáváme s čerstvým pečivem.