Jsou rychlé, chutné a neodolatelné, perfektně fungují jako lehká večeře, ale hodí se i ve chvíli, kdy chystáte oslavu nebo třeba večírek s přáteli.
Pomazánka z červené řepy
4–6 porcí příprava: 10 minut
2 předvařené červené řepy, 2 jarní cibulky, 1 hrsti tymiánu, 1 čerstvý kozí sýr, 100 ml bílého jogurtu, 1 lžíce olivového oleje, sůl a pepř
Předvařenou řepu nakrájejte na drobné kostičky a smíchejte s nasekanou jarní cibulkou a tymiánem. Přidejte nadrobený sýr, jogurt a olivový olej. Vše důkladně promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
Rybí pomazánka
4–6 porcí příprava: 20 minut
1 uzená makrela, 3 jarní cibulky, 100 ml bílého jogurtu, 50 ml majonézy, hrst pažitky, 1 limetka, pepř a sůl, 1 hrst kopru O
berte makrelu a přidejte nadrobno nasekanou jarní cibulku, smíchejte s jogurtem, majonézou, nasekanou pažitkou a šťávou z limetky. Dochuťte solí a pepřem. Úplně na závěr přidejte nasekaný kopr.
Houbová pomazánka
4–6 porcí příprava: 15 minut
400 g čerstvých hub, 3 jarní cibulky, 2 lžíce sádla, 1 lžička drceného kmínu, 100 g lučiny, 2 vejce natvrdo, pepř a sůl
Houby očistěte a nakrájejte nadrobno. Nasekanou jarní cibulku orestujte na sádle, přidejte houby, kmín a krátce restujte. Vychladlou směs smíchejte s lučinou a nakrájenými vejci, důkladně promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
Avokádová pomazánka
4–6 porcí příprava: 15 minut
2 avokáda, 200 g cizrny v nálevu, 2 jarní cibulky, 1 hrst koriandru, 2 chilli papričky, pepř a sůl, šťáva z limetky
Avokáda přepulte, vyjměte pecku a dužninu vydlabejte. Nakrájejte ji na kousky a rozmělněte společně se slitou cizrnou. Přidejte nasekanou jarní cibulku, koriandr a chilli papričky, vše důkladně promíchejte. Dochuťte solí, pepřem a šťávou z limetky.
Šunková pěna
4–6 porcí příprava: 15 minut
250 g šunky, 40 g másla, 100 g lučiny, 50 ml zakysané smetany, 1 šalotka, hrst pažitky, pepř a sůl
Šunku nakrájejte na menší kousky a spolu s máslem rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte lučinu, zakysanou smetanu, nadrobno nakrájenou šalotku a pažitku. Vše promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Náš TIP: Když šunku nahradíte kvalitním suchým salámem nastrouhaným najemno, získáte variaci na uherskou pěnu. Můžete přidat utřený česnek.