Je to rychlá snídaně i svačinka, pomazánky jsou však skvělou volbou i v případě nečekaných návštěv. Hotové jsou raz dva a můžete s nimi doslova kouzlit.
Česneková pomazánka s ricottou
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
250 g ricotty
100 g Lučiny
4 lžíce smetany
3 stroužky česneku
1 lžíci nasekané pažitky
1 lžičku nasekané petrželky
1 lžičku nastrouhané citronové kůry
sůl, pepř
špetku mletého římského kmínu
POSTUP: V misce prošlehejte ricottu s Lučinou a smetanou. Pak přidejte prolisované stroužky česneku, bylinky, sůl, pepř, citronovou kůru a kmín. Pomazánku důkladně promíchejte a pak ji nechte chvilku v chladu. Podávejte s pečivem nebo se slanými krekry.
Tip na video: Vajíčková pomazánka, která vám zabere 10 minut
Jemná pomazánka s paprikou
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
200 g jogurtové majonézy
150 g najemno nastrouhané goudy
kousek červené papriky
kousek žluté papriky
1 malou cibuli
sůl, pepř
trochu nasekané petrželky
POSTUP: Majonézu promíchejte s nastrouhaným sýrem. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, na malé kousky nakrájenou papriku, petrželku, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte a nechte uležet do druhého dne. Pomazánku podávejte s opečeným chlebem nebo toasty.
Pomazánka obatzda z camembertu
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
250 g vyzrálého camembertu
50 g změklého másla
1 cibuli
1 lžičku mleté sladké papriky
špetku drceného kmínu
sůl, pepř
3 lžíce kvasnicového piva
preclíky nebo chléb k podávání
POSTUP: Sýr rozmačkejte v misce vidličkou a pak ho promíchejte s máslem. Když je směs spojená, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, osolte, ochuťte kořením a přilijte tolik piva, aby vznikla konzistence pomazánky. Obatzda se tradičně podává s preclíky, ale skvěle bude chutnat i na chlebu nebo toastech.