Pomni, abys nezapomněla!

Pomni, abys nezapomněla!

Nejrozšířenějším a zároveň nejzávažnějším problémem spojeným s antikoncepcí je její chybné užívání. Zapomínání na hormonální antikoncepci je přitom ze strany jejích uživatelek podceňováno – 47 % uživatelek zapomene užít minimálně jednu pilulku během cyklu, z toho zhruba polovina (22 %) zapomene dokonce na dvě a více pilulek.

Vyplývá to z průzkumů, které provedla v letech 2006 a 2007 výzkumná agentura Ipsos Tambor pro společnost Janssen-Cilag.

Během roku 2006 a 2007 proběhly tři průzkumy, přičemž prvního se zúčastnilo 1200 respondetů nad 16 let z české populace, druhého 150 českých gynekologů a třetího 50 uživatelek antikoncepční náplasti. „Z výsledků těchto průzkumů jsme se dozvěděli, že jen málokterá uživatelka hormonální antikoncepce má silnou schopnost sebereflexe,“ uvádí Mgr. Michal Kudernatsch z výzkumné agentury Ipsos Tambor a dodává: „pouze 4 % dotázaných uživatelek spontánně zmínila, že zapomněla na antikoncepci, avšak při přímém dotazu si celých 54 % respondentek uvědomilo, že si pilulku občas zapomene vzít.“

Na zapomínání svých pacientek si stěžuje i MUDr. Zdeňka Kravarová, odborná ženská lékařka ze soukromé gynekologické ordinace v Českých Budějovicích. „Spousta pacientek užívá hormonální antikoncepci nepravidelně, když si na ni vzpomenou. Jenže někdy si vůbec nevzpomenou! Problémy se zapomenutím užití pilulky řeším se svými pacientkami

i několikrát týdně, obvykle po telefonu,“ dodává gynekoložka. Proti zapomínání užití antikoncepce gynekologové doporučují několik triků, například napsat si připomínku na zrcadlo nebo lednici, nastavit si zvonění v mobilu nebo využít různých SMS služeb, které užití antikoncepce připomenou, umístit balení antikoncepce ke kartáčku na zuby, nechat si předepsat více balení a jedno z nich vždy nosit u sebe. „Na tyto triky je spolehnutí při pravidelném denním režimu uživatelky, která vykonává běžné činnosti pravidelně a ve stejném prostředí, ale v případě žen s chronickým zapomínáním nebo s nepravidelným životním rytmem takové triky nefungují,“ říká MUDr. Kravarová.

Z uvedených průzkumů vyplývá, že četnost zapomínání užití hormonální antikoncepce je vyšší u uživatelek s aktivnějším životním stylem. Ženy, které mají hektický životní styl, přitom tvoří 39 % ženské populace. „Tyto ženy jsou sebevědomé, impulsivní, optimistické, cílevědomé a náročné. Mají rády rychlost a luxus, nakupování je pro ně zábava. Žijí tady a teď, příliš neplánují, ale dbají o své zdraví. Mají výraznější sklon k zapomínání každodenních běžných povinností, činností apod.,“ vysvětluje Mgr. Kudernatsch. Aby taková žena snížila riziko zapomínání na minimum, měla by zvážit jinou než perorální formu antikoncepce, například antikoncepční náplast. Náplast se lepí pouze jednou týdně, nemusí se na ni myslet každý den, a proto se na ni nezapomíná. Při zpoždění výměny náplasti navíc dochází k selhání antikoncepčního účinku až po 48 hodinách, zatímco při zpoždění užití pilulky už po 12 hodinách.

Více informací se dozvíte na www.mojeantikoncepce.cz nebo na www.naplast.cz.

Doporučujeme

Články odjinud