Pomoc! Mám panickou hrůzu z porodu

Zebruška
16. listopadu • 4:45

S tím roztahováním rozkroku to není zas až taková hloupost - podívejte se na EPI NO balonek. Sice s ním nemám osobní zkušenost (zjistila jsem jeho existenci až při třetím těhotenství a to mi přišlo, že už pro mě nebude mít smysl :-) ), ale dost si ho ženský chválí, postupně a bez bolesti zvyšuje elasticitu tkáně a snižuje riziko nutného nástřihu. Řekla bych, že pro prvorodičku, která se bojí a nedovede si představit, jak by mohlo mimčo prolézt, to je ideální způsob "tréninku", mohlo by to dodat větší pocit jistoty, že to v den D půjde dobře. A kromě epidurálu je dnes už i možnost inhalačního analgetika Entonox (pokud má někdo obavy z napichování u epidurálu, tak zase ideální možnost), ale bylo by dobré zjistit, jestli ho ve vybrané porodnici nabízejí. Jinak myslím, že takové obavy, jaké jsou v článku popisovány, nejsou u prvorodičky nic neobvyklého - také jsem měla strach, jak to půjde a jestli to zvládnu. Doporučuju nečíst hororové příběhy z porodního sálu, ale radši se zajímat o různé úlevové polohy, o aromaterapii, najít si hudbu, která ženu uklidňuje a kterou si může pak vzít s sebou, zkusit ty bachovy kapky, případně si trénovat dýchání apod., cokoliv pozitivního, co nastávající maminku povzbudí a dodá jí sebevědomí, že pak, v ten její velký den, bude vědět, co dělat, aby si pomohla. A vůbec si nijak nepředstavovat průběh porodu :-), protože většinou je pak stejně všechno jinak a člověka leda vystresuje, že měl jinou představu. Však oni v porodnici člověku pak řeknou, co má dělat a co je nejlepší. A hledat pomoc u psychologa vůbec nepovažuju za něco, na co těhotná "nemá nárok" - proč ne? Ale jak tu psaly ostatní - kdyby si paní na psychologa z nějakého důvodu netroufla, existují duly, které jsou na takové případy jistě také připravené. Stejně tak bych neodkládala prohlídku vybrané porodnice - každá těhotná se tam setká s maminkami, které jsou ve stejné situaci a mnohé stejně nejisté a za jejich přítomnosti se to určitě zvládne líp, než si jen v duchu a s děsem představovat "přístroje". Alespoň mě prohlídka porodnice předem uklidnila, když jsem věděla, kam půjdu a co tam mají. A myslet pořád na to, že za tohle všechno dostanete nádhernou odměnu, tu njekrásnější - miminko!

Pravidla diskuzí na webu Dáma.cz

Zasláním příspěvku do diskuze souhlasíte s těmito pravidly:

  • Podmínky užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Příspěvky se musí týkat tématu článku.
  • Příspěvky nesmí obsahovat vulgární výrazy a slovní útoky na jiné osoby, včetně ostatních účastníků diskuzí a autorů článků. Příspěvky nesmí poškozovat web Dama.cz ani ostatní projekty provozovatele.
  • Je zakázáno vkládat do příspěvků odkazy na stránky nabízející multimediální či programový obsah porušující autorská a jiná práva.
  • Příspěvky nelze využívat k propagaci.
  • Příspěvky, které porušují pravidla diskuzí, budou odstraněny. Případně budou upraveny tak, aby neporušovaly pravidla diskuzí. V textu bude následně uvedeno, že příspěvky byly ze strany redakce upraveny.
  • Právo moderovat diskuze mají pouze vybraní zástupci provozovatele. Základní kontrola každého příspěvku probíhá ještě před jeho zveřejněním.
  • Dáma.cz je soukromý web a provozovatel má při řešení sporů, které se týkají příspěvků v diskuzích, vždy konečné slovo.

Doporučujeme

Články odjinud