Pondělí byl nejmizernější den roku

Pondělí byl nejmizernější den roku

Pokud máte sklon k depresím, nestálo ani vlastně za to vůbec vstávat p5ed týdnem z postele. Pondělí 21. ledna je vědci považováno za nejmizernější den roku.

Vědci z University of Cardiff studovali všechny možné faktory, které přispívají k tomu, že lidé propadají smutku a beznaději.

Povánoční útlum, zklamání z nedodržení novoročních předsevzetí, vánoční finanční vyčerpání i špatné počasí - to všechno přispívá k tomu, že poslední celý týden v lednu "vyhrálo" jako nejdepresivnějších pár dní v roce.

Nejvíce postiženi jsou lidé, kteří trpí zimní depresí. Může za ni nedostatek slunečního světla a v Británii postihuje kolem půl milionu lidí. Jak uvádí list Daily Mirror, vědci ale také říkají, že jedna z nejlepších věcí, které pro sebe můžeme udělat je probouzet se přirozeně, a ne proto, že zazvonil budík. "Probuzení zvukem budíku může být pro naše tělo značný šok," říká terapeutka Carol Barksfieldová.

A Mike Finniga, expert na lidské chování, má zase za to, že bychom se měli soustředit na věci pozitivní a nezabírat se příliš věcmi, které nás trápí. Když to prý nedokážeme, měli bychom rovnou radši zůstat v posteli.

Doporučujeme

Články odjinud