Uspořádat večírek může být docela ošemetná věc i pro ostříleného profesionála. Stačí jeden chybný krok při přípravě a je zaděláno na katastrofu. Ovšem když se na něm bude vyskytovat některý z těchto hostů, stane se z jakékoli party noční můra.
Chronicky zpožděný
Hostitel se snaží, všechno připraví akorát tak, aby nápoje byly správně vychlazené a jídlo akorát teplé… jenže když se čeká na posledního opozdilce, jídlo vychladne a pití zteplá.
„Je mi to tak líto, začněte beze mne,“ pípne vám sms v mobilu, když už je čekání neúnosné a všichni nervózní. Nálada je v háji. Nic totiž nezkazí večírek tak jako hladoví hosté, kteří dostanou okoralé jídlo.
Pokračování 2 / 9
Držgrešle
Je nepsaným pravidlem a povinností něco s sebou na návštěvu přinést. Láhev, dort, květinu, cokoli… Vy jste ta, kdo vaří, připravuje, hostí a bude po všech uklízet. Zasloužíte si od nich toto malé poděkování.
Pokračování 3 / 9
Fajnovka
Pokud čekáte vegetariána, alergika nebo celiaka a na večírku ho chcete mít, měla byste se přizpůsobit jeho potřebám. Problém ale nastane ve chvíli, kdy servírujete hlavní chod a někdo začne hlasitě protestovat proti některé z hlavních ingrediencí nacházejících se na talíři, protože se mu prostě nelíbí, nevoní mu nebo se rozhodl, že toto on prostě nejí.
Ok, nechte ho, pokuste se pro něj v kuchyni najít nějakou vhodnou náhradu za pokrm, který odmítá konzumovat, a udělejte si v hlavě poznámku, že tenhle člověk se u vás doma coby host vyskytuje naposledy.
Pokračování 4 / 9
Opilec
Vždycky je tu někdo, kdo to s alkoholem přežene, pije rychleji než ostatní, kteří mu v hladince ojíněnosti rychle přestávají stačit. Co s takovým hostem, který zrudne, začne se opakovat, blábolit nesmysly? Co nejšetrněji ho vypakovat z domu a ujistit se, že usednul do taxíku a zadal správnou adresu domů. Adié!
Pokračování 5 / 9
Chytrolín
Není nic horšího než host, který je přesvědčený, že ví všechno líp než ostatní. O všem. Neustále poučuje, moralizuje, vychovává, velmi rád ostatním vymáchá čumák v jejich nedostatcích. Něco takového dokáže otrávit náladu u stolu na celý večer. Co s takovým člověkem? Ať si příště zůstane radši doma nebo jde moralizovat jinam.
Pokračování 6 / 9
„Znalec“
Když jste strávila hodiny při přípravě, rozhodně nechcete poslouchat nic o tom, že právě tohle jídlo známý šéfkuchař umí připravit mnohem lépe a jinak, že víno, které naléváte, se k pokrmu absolutně nehodí, že dezert je příliš sladký a vaše nadšení pro koření v jídle je příliš… venkovské. Kdo se o takovou kritiku prosí?
Chtěla jste potěšit přátele i sebe, šťourala už příště nezvěte. Nebo ho nechte, ať se projeví a příště uvaří něco pro ostatní sám, když je tak chytrý.
Pokračování 7 / 9
Vypravěč
Ten, kdo umí bavit společnost vtipy a zábavnými historkami, je vždycky na večírcích vítaným hostem. Jenže… většinou se tu vyskytne i někdo, kdo se jen rád poslouchá. Chvíli se to ještě dá vydržet, ale několik hodin?
Pokračování 8 / 9
Politik
Atmosféra u stolu většinou zhoustne, když přijde řeč na politiku. Vyvarujte se hostů, kteří se o ničem jiném nejsou schopni a nechtějí bavit a nepřipustí odlišný názor ostatních. Místo příjemného večera byste pak měla doma politickou debatu, která stejně nic nevyřeší, jen se při ní všichni do krve pohádají.
Pokračování 9 / 9
Neví, kdy odejít
Je skvělé vědět, že vaši přátelé jsou s vámi rádi a že je čas strávený ve vaší společnosti baví, ale také je moc dobré držet se pravidla, že odcházet se má v nejlepším. Není dobré vysedávat u hostitelů ještě dlouho poté, co všichni odejdou.
Když si takový host na konec večírku ještě ustele na vašem gauči s tím, že odejde až ráno, protože se zdržel tak, že mu už stejně nic nejede, vyškrtněte si ho ze seznamu hostů, které budete příště zvát k sobě domů, taky.
Chystáte večírek? Naservírujte hostům oblíbené cupcaky. Ve videu najdete návod, jak je vytvořit.