Poradna podprsenek – jak se správně změřím (odpovědi na vaše dotazy)

Poradna podprsenek – jak se správně změřím (odpovědi na vaše dotazy)

Nevíte si rady s výběrem vhodné podprsenky? Zajímá vás, jak změřit svou správnou velikost? Nevíte, jak má vypadat péče o prádlo? Na tyto i mnoho dalších otázek ohledně podprsenek vám odpoví odbornice Hana Nekolová z Poradny správných velikostí podprsenek v Bílé Labuti. Tentokrát jsme se zaměřili na správné měření...

Jméno nebo přezdívka: zabkaa1

Otázka: Dobrý den, jak se má měřit správná velikost podprsenky?

Odpověď: Dobrý den, při zjišťování orientační velikosti podprsenky je potřeba se změřit dvakrát krejčovským metrem:

1. POD PRSY – obvod hrudníku pod prsy měřte při výdechu. Metr přitáhněte, aby byl těsný, měřte vodorovně. Tím získáte první hodnotu, kterou zaokrouhlete: např. 75, 80, 85, 90, atd.

2. PŘES PRSA - přes bradavky. Je potřebné se měřit v dobře padnoucí podprsence, nejlépe nevyztužené (bez push-up). Vydechněte a měřte vodorovně. Ruce by měly být volně podle těla, proto je nejlepší, když Vás změří někdo další. Tím získáte druhou hodnotu.

Na internetu si vyhledejte „Kalkulačku velikostí podprsenek“ obě čísla tam zadejte a získáte tím svoji orientační velikost podprsenky. Měření přes prsa bývá však často nepřesné, neboť ho ovlivňuje podprsenka, kterou máte při měření na sobě, a která často nesedí. Může se tedy stát, že při zkoušení podprsenky v obchodě se spodním prádlem, budete potřebovat hlubší košíček než jste si naměřila.


Jméno nebo přezdívka: hanasto

Otázka: Dobrý den , mám obvod 90 cm a přes prsa 120 cm. Jakou mám tedy velikost? Záleží taky na výrobci? Liší se velikosti?

Odpověď: Dobrý den paní Hanko, pokud jste dobře změřená, tak podle tabulek vychází velikost 90I. Máte pravdu, výrobci používají různé velikostí tabulky, které jsou někdy zavádějící. Ve článku „3 omyly při výběru podprsenky! Nedělejte zbytečné chyby!“, který byl zde na Dama.cz zveřejněn, uvádíme rozdíl mezi standardním a britským číslováním:

STANDARDNÍ ČÍSLOVÁNÍ: Znamená, že podprsenky jsou označeny velikostí obvodu, do kterého se má obvod napnout (standardní číslování používá většina výrobců spodního prádla na českém trhu). Naměříte si například pod prsy 75 cm a kupujete podprsenku také s označeným obvodem 75 cm. Obvod je však vyroben menší, aby po oblečení hruď dokonale obepnul.

BRITSKÉ ČÍSLOVÁNÍ: Znamená, že určité zahraniční značky (převážně z Velké Británie a Polska) jsou označeny velikostí obvodu v uvolněném stavu, tento rozměr se tedy ještě značně roztáhne při oblečení. Tito výrobci pak doporučují odečíst cca 10 cm od naměřeného obvodu. Naměříte si například pod prsy 75 cm a kupujete podprsenku s označeným obvodem 65 cm.


Jméno nebo přezdívka: Jaruna

Otázka: Dobrý den, chtěla bych vědět , jakou mám velikost podprsenky, pod prsy 95 cm, přes prsa 114 cm. Děkuji

Odpověď: Dobrý den paní Jaruno, podle tabulek by vám vycházela velikost 95D, ze zkušenosti bychom Vám nabídli také velikost 90E, která má stejně hluboký košíček, ale menší obvod.


Jméno nebo přezdívka: Zuzana

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se správně změřit na velikost podprsenky. Mám se přes prsa měřit v podprsence nebo nahá? Nosím push up a to je dost velký rozdíl :-). Děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď: Dobrý den paní Zuzano, při měření správné velikosti podprsenky je potřeba se měřit v podprsence s kosticí, nejlépe nevyztužené, která Vám dobře padne. Pokud se měříte v podprsence tence vyztužené, je to také možné, ale rozhodně musí být bez push-upového tvarování.


Jméno nebo přezdívka: Vladěna B.

Otázka: Dobrý den, přibrala jsem 10 kg a od té doby nemohu sehnat žádnou podprsenku, která by mi seděla a prsa zdvihla, vypadám jako soudek. Nebaví mě už ani si koupit něco hezkého na sebe. Jaká velikost podprsenky by mi mohla být? Měřila jsem se a pod prsy naměřila 86 cm a přes prsa asi 110 cm. Moc děkuji, nemám koho bych se zeptala a kdo by mi poradil, ale je to pro mě hodně důležité!

Odpověď: Dobrý den paní Vladěno, máte opravdu velká prsa, podle naměřených hodnot by Vám asi nejlépe seděla podprsenka 85 G, ale může to být i o číslo větší košíček (85H). Kvalitní podprsenka Vám ňadra zpevní, zformuje, nadzdvihne a postava se Vám tím hodně vylepší. Je potřeba to vyzkoušet.


Jméno nebo přezdívka: Jarka

Otázka: Také mám problém sehnat dobře padnoucí podprsenku. Přes prsa mám 101 a pod prsy 85. Jakou správnou volbu bych měla vybrat?

Odpověď: Dobrý den paní Jarko, podle naměřených hodnot byste mohla mít orientační velikost podprsenky 85B – 85C. Při zkoušení v obchodě se spodním prádlem je potřebné si prsa do košíčků dobře usadit, shora je nadzdvihnout, druhou rukou si upravit kostice těsně pod ňadra a celé ňadro vtáhnout dovnitř košíčku i z podpaží. Košíček se tím vyplní a lépe se určí Vaše velikost podprsenky. Možná se ukáže, že jste si naměřila přes prsa málo a ve skutečnosti Vám bude sedět podprsenka 85D. Chce to zkoušet, zkoušet, ale při zkoušení si podprsenku nasazovat správně.


Jméno nebo přezdívka: Anik

Otázka: Dobrý den, myslím si, že nosím správnou velikost podprsenky, ale přesto bych chtěla poradit. Míra přes prsa je u mě 83 cm a pod prsy 74 cm. Teď nosím velikost 70C. Je to tak správně? Děkuji.

Odpověď: Dobrý den slečno Anik, podle britského číslování by Vám vycházela podprsenka 65D, 70C má stejně hluboký košíček. U standardního číslování velikosti podprsenek, které používá většina výrobců, prodávajících v naší republice, by vám asi nejlépe seděla velikost 75B. Přečtěte si výše u mé odpovědi paní Hance, jaký je rozdíl mezi britským a standardním číslováním.


Zeptejte se také prostřednictvím následujícího formuláře!

Doporučujeme

Články odjinud