Mezi jarní masa patří neodmyslitelně králík. Naučte se ho naporcovat tak, abyste využili každý kousek, a dopřávejte si pak zdravé králičí maso kdykoli během roku!
1. Králíkovi odstraňte hlavu, nařízněte prsa včetně hrudní kosti. Podle potřeby opatrně vyjměte vnitřnosti - játra, ledviny a srdce.
2. Odřízněte rovněž přední i zadní končetiny. Jednotlivé svaly jsou chráněny blánami, takže řežte vždy jen mezi nimi.
3. Nožem od páteře nařízněte z obou stran panenky, které podél žeber celé oddělte od skeletu.



Jak naporcovat králíka? Podívejte se ZDE.
Králičí vývar s quinoou
4 porce - příprava: 25 minut + táhnutí
- skelet z 1 králíka
- 100 g cibule
- 100 g mrkve
- 100 g petržele
- 100 g celeru
- 30 g másla
- 2–3 lžíce oleje
- bobkový list
- nové koření
- celý pepř
- 200 ml polosuchého bílého vína
- sůl a pepř
VLOŽKA:
- 1 mrkev
- kousek celeru
- 1 petržel
- 1 menší cuketa
- 2 hrsti quinoy
- sůl
- kurkuma a římský kmín
Troubu zapněte na 200 °C. Skelet omyjte, osušte, vložte do trouby a 10 až 15 minut pečte, až se zatáhne. Pokrájenou zeleninu opečte na směsi másla a oleje. Přidejte koření, orestujte a podlijte vínem. Nechte odpařit. Přidejte kosti a zalijte 1,5 l vody. Asi 2 hodiny táhněte na co nejmírnějším plameni. Zejména zpočátku z povrchu sundávejte pěnu.
Zeleninu na vložku nakrájejte na co nejtenčí plátky. Quinou zalijte 200 ml vody, přidejte sůl i koření a vařte 15 minut. Polévku sceďte přes plátno, osolte a opepřete. Maso obrané z kostí a scezenou quinou vmíchejte do polévky. Zeleninu zalijte vroucí polévkou, nechte chvilku odstát a podávejte.
Wrap z králičí panenky
3 porce - příprava: 25 minut + marinování
- 2 králičí panenky (asi 200 g)
- rostlinný olej
- sůl a pepř
- 1/2 chilli papričky
- 3 tortilly o průměru 40 cm
- 9 lžic ajvaru
- 75 g čerstvého baby špenátu
- svazek ředkviček
- 6 cherry rajčátek
- 3 kyselé okurky
Panenku nakrájejte na kousky, zalijte trochou oleje, opepřete, přidejte jemně nasekanou chilli papričku a nechte přes noc marinovat. Maso osolte a zprudka orestujte na pánvi. Tortilly potřete ajvarem (zeleninová pomazánka z grilovaných paprik a lilků). Navrstvěte baby špenát, na kolečka nakrájené ředkvičky, na čtvrtiny pokrájená rajčátka a nasekanou kyselou okurku. Přidejte orestované králičí maso a zabalte.
Náš TIP: Zeleninu můžete různě obměňovat, sehnat (nebo vyrobit si) ajvar ale stojí za to! Králičí maso rozdělíte i na 4 porce, zeleniny v tom případě ale musíte trochu přidat.
Králičí stehna na pivu
4 porce - příprava: 90 minut
- 100 g cibule
- 100 g mrkve
- 100 g petržele
- 100 g celeru
- 30 g másla
- rostlinný olej
- 4 králičí stehna (přední nebo zadní)
- bobkový list
- celý černý pepř a nové koření
- drcený kmín
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce hořčice
- 500 ml svrchně kvašeného piva („ale“)
- sůl a pepř
- cukr a citronová šťáva na dochucení
- 750 g brambor typu A
- 200 g zakysané smetany
- 2 lžíce pažitky
- 2 lžíce konopného nebo olivového oleje
Troubu zapněte na 160 °C. Cibuli a kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky. V hrnci rozehřejte asi 30 g másla, přidejte trochu oleje a zeleninu na něm orestujte. Přidejte koření, med a hořčici a promíchejte. Navrch položte stehna a vložte do trouby. Pečte asi 20 minut, dokud se nezačne dělat kůrka.
Podlijte asi 200 ml piva, maso zamáčkněte, aby bylo ponořené, a pečte dalších asi 15 minut dohněda. Stehna unovu otočte a dopečte dalších zhruba 15 minut. Maso vyjměte, do výpeku dolijte zbytek piva a rozmixujte dohladka. Dochuťte solí, pepřem, případně i cukrem a citronovou šťávou. Prohřejte.
Spolu s masem v troubě upečte i brambory. Ty i se slupkou omyjte, nakrájejte na měsíčky posypte solí a pepřem, podle velikosti prokrojte a poklaďte plátky másla a zakápněte olejem. Aby byly opravdu upečené, musí mezi nimi být mezery! Pečte 50 minut.
Podávejte s dipem ze zakysané smetany: smetanu smíchejte s nasekanou pažitkou a trochou oleje, dochuťte solí a pepřem.



Článek vyšel v časopise F.O.O.D.