Poruchy příjmu potravy: Veganům a vegetariánům hrozí větší riziko | Foto: iStock

Foto: iStock

Poruchy příjmu potravy: Veganům a vegetariánům hrozí větší riziko

Veganství a vegetariánství může být ve výjimečných případech způsobem, jak „zamaskovat“ poruchu příjmu potravy, např. mentální anorexii nebo bulimii. Kdy je tento způsob stravování v pořádku a kdy je dobré mít se na pozoru?

Vegetariánství může být přínosné, ale…

Zatímco vegetariáni nekonzumují maso a masné výrobky, vegani nejedí nic, co pochází ze zvířat – tedy ani mléko, mléčné výrobky, med či vejce. Veganství je tedy mnohem striktnější a náročnější na vyváženě sestavený jídelníček. Jednoduše je potřeba více přemýšlet, aby tělu žádné potřebné látky nechyběly. Zejména pak vitamin B12, vitamin D, železo, vápník a omega-3 nenasycené mastné kyseliny.

Zatímco o prospěšnosti promyšleně sestaveného veganského jídelníčku se stále vedou spory, dobře sestavený vegetariánský jídelníček je mnoha odborníky považován za plnohodnotný a zdravý stravovací styl. Například dle Americké dietetické asociace i Světové zdravotnické organizace je správně rozvržená vegetariánská strava zdravá, nutričně vyvážená a zdravotně přínosná. Vegetariáni mívají nižší BMI než nevegetariáni, což pravděpodobně souvisí s účinnou prevencí některých zdravotních problémů a civilizačních onemocnění – dá se říct, že správně sestavená vegetariánská strava může být považována za jejich prevenci.

Jak uvařit vegetariánské špízy? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Vegetariáni a vegani jsou více ohrožení poruchami příjmu potravy

„Mladí lidé, kteří se rozhodli stát vegetariány, se sice v určitém ohledu stravují zdravěji než jejich vrstevníci, ovšem zároveň jim hrozí anorexie či bulimie. S tímto tvrzením přišla nová studie publikovaná v Journal of the American Dietetic Association,“ uvádí se na webu Informačního centra bezpečnosti potravin, jehož zřizovatelem je ministerstvo zemědělství. Dle studie se někteří zvláště mladí lidé snaží vegetariánstvím či veganstvím zamaskovat závažný stravovací problém, jednoduše odvést pozornost.

Pokračování 3 / 5

Maskovací manévry

Být zdravě se stravujícím vegetariánem, nebo dokonce veganem z jídelníčku zcela logicky vyřazuje celou řadu potravin, a to nejen živočišného původu. „Praví“ vegani a vegetariáni se obvykle snaží jíst kvalitní jídlo bez chemických aditiv a konzervantů – paradoxně i tyto skutečnosti mohou hrát muži či ženě s anorexií či bulimií do karet! Již není potřeba říkat „Nechci nic jíst“, ale pouze připomenout „Toto bohužel nemohu jíst“. Rodina, přítel či přátelé se pak nebudou vyptávat, proč některá jídla daný jedinec nekonzumuje či vynechává. Veganství či vegetariánství tak může být zastíracím manévrem, což potvrzují i odborníci.

Pokračování 4 / 5

Hlad může být i špatným kuchařem

Velmi mladí, nezkušení a začínající vegani a vegetariáni mnohdy nevědí, co přesně jíst a jak připravovat chutná a zdravá jídla bez živočišných produktů. I tato skutečnost mnohdy omezuje sortiment surovin a jídel a vede k epizodám hladovění, pocitu nenasycenosti, na které u vegetariánů a veganů upozorňuje výše uvedená studie publikovaná v Journal of the American Dietetic Association. Svou roli pak pochopitelně hrají i chuťové návyky, které nelze ze dne na den změnit. To vše se pak v některých případech může odrazit v záchvatovitých epizodách přejídání a následném pocitu studu, hnusu a výčitek svědomí vůči svému tělu i zdraví. Odtud už je jen krok k bulimii!

Pokračování 5 / 5

Příběh mé dcery Sáry

Už je to deset let a dcera je ze všeho naštěstí venku. Vše začalo zcela nenápadně! Sárinka byla vždy trochu oplácaná, když se pak na gymnáziu začala zajímat o zdravou výživu a vegetariánství, měla jsem radost. S vegetariánstvím mám zkušenosti z rodiny, bývalý muž byl vegetarián. A tak vím, že správně sestavený jídelníček není nijak rizikový. Já sama jím maso řadu let jednou či dvakrát týdně. Exmanžel dokonce fyzicky pracoval, byl a je zdravý a v kondici. Sára se tehdy začala stravovat ukázkově a začala i běhat. Zhubla deset kilo, zpevnila se – moc jí to slušelo!

Jenže po roce přešla na veganství, a poté dokonce občas jedla jen syrovou stravu. Tehdy jsem začala mít pocit, že je něco špatně. Sára stravu šíleně řešila, většinu jídla nejedla, a to včetně potenciálně povolených, neboť jsou prý kontaminovaná živočišnými produkty. Půl roku nato dcera zkolabovala a byla jí diagnostikována anorexie. Během psychoterapií pak vyšlo najevo, že její přechod na veganství byl jen jakýmsi zastíracím manévrem. Jednoduše nemusela vysvětlovat, proč to či ono nejí nebo proč nejí vůbec. Mnoho rodičů tyto souvislosti nezná!

Doporučujeme

Články odjinud