POSLECHNĚTE SI PÍSEŇ, ZE KTERÉ MRAZÍ: Nazpívala ji s Karlem Gottem, život jí bohužel zničil alkohol

POSLECHNĚTE SI PÍSEŇ, ZE KTERÉ MRAZÍ: Nazpívala ji s Karlem Gottem, život jí bohužel zničil alkohol

Kolegové jí kvůli výbušnému temperamentu přezdívali Sopka. Tato drobná, křehká zpěvačka vynikala talentem a hlasem ostrým jak břitva, Zlatého slavíka měla několikrát na dosah. Kariéru i život jí bohužel zničil nezřízený životní styl a především alkohol.

Jana Robbová (1951 – 1996) byla jednou z nejvýraznějších postav české hudební scény sedmdesátých let. V této době zářila na prknech Divadla Semafor, dva roky zpívala s Bacily Václava Neckáře. Její mimořádný talent, obrovský temperament a nádherná barva hlasu ji předurčovaly k velké kariéře. V sedmdesátých letech její sláva raketově stoupala. V anketě o Zlatého slavíka se umístila několik let po sobě v první pětici.

Stejně temperamentní jako na pódiu byla i v soukromí. Její život se podobal jízdě na horské dráze. Plnými doušky si užívala divokých večírků, kde alkohol tekl proudem. Po vystřízlivění upadala do těžkých depresí. Její osobní život poznamenala i dvě nevydařená manželství a touha po dítěti, které jí osud ale nikdy nedopřál.

Bojovala si anorexií, maniodepresivními stavy i alkoholem. Podstoupila nejrůznější terapie i protialkoholní léčbu. Bohužel marně. V roce 1985 přestala vystupovat a stáhla se do ústraní. Zemřela v samotě a zapomnění v roce 1996 na následky rakoviny hrtanu.

Připomeňme si tuto výjimečnou osobnost naší hudební scény a poslechněte si skvostný duet Toulky, který vznikl v roce 1972, v době největší slávy Jany Robbové.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud