Postoje českých žen a gynekologů k hormonální antikoncepci

38 komentářů

Katy
17. srpna • 11:18

Brala jsem Logest 10 let,výsledek:přibrání na váze,deprese,nakonec tromboza.
Teď už 2 roky bez...krása..cyklus "šlape jak hodinky",nálada veselá,kilča jdou pomalu dolů.Používáme kombinaci kondom nebo Pharmatex...velká spokojenost.HA už nikdy!

sascha
9. listopadu • 18:42

Pro ty, kteří do sebe nechtějí nebo nemůžou ládovat hormony: Alternativy HA jsou, jen vám je nejspíš gynekolog neřekne, případně je může prezentovat jako nespolehlivé-neoprávněně... moje zkušenost. Tzv. symptotermální metoda je úplně zdarma (když nepočítám jednorázovou investici do teploměru a záznamových tabulek), takže pro svět byznysu výhodná není a moc se o tom neví a když ví, tak se má za to, že je nespolehlivá... Jenže záleží, jak k tomu kdo přistupuje. Já ji úspěšně používám zatím dva roky a jsou lidé, kteří mají téměř celoživotní praxi... Hlavní podmínky ale jsou - mít stálého partnera a pravidelně zodpovědně zjišťovat znaky plodnosti. Kdyby měl kdokoliv zájem, ráda napíšu víc:malacernaoliva@centrum.cz

petra
3. května • 20:57

pro ADAMÍRU: ahoj.. je samozřejmě každého věc jestli si HA napsat nechá nebo nenechá, ale není pravda že by jsme neměli mít panický strach z jak ty píšeš "kapičky" .. měla jsem dvě mimoděložní těhotenství a odebrali mi jeden vejcovod, než jsem konečně normálně otěhotněla, můj syn má teď dva roky a já s přítelem nežiju.. jsem sama, jednou jsem ale u bývalého přítele zůstala na noc, protože jsme tam za ním byli na návštěvě, byl příjemnej fajn, udělal romantiku, a já jsem teď znova těhotná.. i když si dával pozor.. takže opravdu stačila pověstná kapička a mě se v podstatě zhroutil život.. teď mám velké dilema, vrátit se k člověku, kterého sice mám trošku ráda, ale nemůžu s ním žít, nebo jít na potrat.. je to hrozná situace.. a za všechno může "kapiča" a samozřejmě já že jsem si nenechala napsat HA... takže ženské neblázněte, zdraví to neničí.. přečtěte si o tom vše..

Milča
12. února • 11:49

Tělísko Mirena stojí 6 000 Kč.

Miluše Ročková
12. února • 11:46

MILČA 12.2.07 10:45
Já mohu vřele doporučit tělísko MIRENA je sice drahé,ale perfektní.Měla jsem ho 6let a žádné problémy jsem neměla.Nyní si ho opět koupím .

Anka
26. listopadu • 23:01

Hormonální antikoncepce se mi nikdy nelíbila. Kromě vedlejších účinků se mi nelíbí spousta dalších věcí. Snímá zodpovědnost z partnera, což je podle mě nevýchovné (týká se to totiž už puberťáků). Ze svého okolí taky vím, že žádná z mých kamarádek, která HA brala, nikdy nevyžadovala použití kondomu, takže žádná prevence proti pohlavním nemocem. A kromě toho se tím do přírody dostává nepřirozené množství hormonů. Proč nikdo nemluví o nebezpečí hormonů, které dostáváme do kanalizace?To se nám jednou vrátí i s úroky. Doufám, že mé děti ještě plodné budou a jelikož mám dvě dcery, poradím jim kondom nebo pesar a zodpovědného chlapa.

Joan
25. září • 13:44

Optimální řešení je nitorděložní tělísko, jak to, že se o tom v článku nikdo nezmiňuje!!!! Je to levné, např. Silverlily i zmírňuje délku a intenzitu menstruace a je to LEVNÉ! Antikoncepce je svinstvo, brala jsem 10 let CILEST, až jsem se dobrala ke zhoršeným jaterním testům a dalo hodně práce, než jsem zase v pořádku. Navíc se zjistí, k velkému údivu všech, že to má vliv na plod, holčičky i chlapečky, až budou dospívat, zatím se o tom mlčí. Před pořízením dětí je nitroděložní antikoncepce možná, jen je zbytečně levná, tak ji doktoři nenabízejí.

LeŇa
4. června • 1:03

Nejspíš Tím myslíš STERILIZACI, což je bezplatně až od věku 4O let a nebo v případě, že by tě těhotenství ohrozilo na životě.
Co se týče zdrav. potíží, neměly by být žádné a ani vedejší účinky.
Např. při odebrání dělohy, tam mohou nastát potíže s moč. měchýřem a dochází k umělému přechodu.
pokud další děti nechceš, je to lepší než užívání hormonální antikoncepce.

Romy
4. dubna • 22:05

tak se taky pripojuji tady k nazorum...HA jsem taky brala dost dlouho a tak jsem pred dvema lety vysadila a pocitala plodne a neplodne dny...A vysledek je,ze ted cekam treti(mam dve deti 12 let a 9 let)Gynekolog mi narhl,ze mi uzavre vajecniky po tretim porodu,samo o sobe to neni spatny napad,tri deti,38 let,ale nevim co to obnasi po fyzicke a psychicke strance...Co vy na to mate s tim nekde zkusenosti?

vladka.cz
3. dubna • 19:07

Katy: souhlasím s tebou :o) taky se mi to víc líbí

Tokelau
3. dubna • 10:18

Holky, ja brala Tri-regol pravidelne asi pul roku a vubec mi to nesedlo. Mela jsem velke problemy s pravidelnosti cyklu. Jakmile jsem HA vysadila mela jsem opravdu hodne(!!)silne krvaceni a nastaly vsemozne problemy. Myslim, ze HA neni pro organismus nic dobreho, spise mi to uskodilo. Ted uz je ale vse ok. Mozna to ale byla jen dost nevhodne zvolena HA nebo velka zmena pro telo.

LeŇa
31. března • 20:37

Slyšely jste dámy,také někdy o tromboze z HA a následcích,než se rozhodnete pro HA,tak zvažujte své zdraví a minimálně požadujte podrobné vyšetření stážlivosti krve.pokud vás to zajímá tak na www.doktorka.cz,v kolonce diskuse TROMBOZA z HA.

tornadolulu
28. března • 20:50

Všem ženám zdar:) ráda bych se s Váma podělila o svou zkušenost a zároveň Vás požádala o Váš názor a zkušenosti..Brala jsem HA pilulky bez přestávky přes 10 let, cca 6 let Tri-regol a zbytek doby Harmonet(kvůli nižší hladině hormonů) Před měsícem jsem se rozhodla s HA seknout,avšak důvodem nebyla touha otěhotnět, nýbrž zdravější životní styl.S HA jsem ovšem nepozorovala nějaké zdravotní potíže(až na křečové žíly).Přesto mi připadá logické, že pojídání pilulek bez pauzy od 16 let nutně musí organismus jak pozitivně, tak i negativně ovlivnit...Se svým gynekologem jsem se o své volbě poradila, ale dost mě překvapilo jeho zaryté přesvědčení o absolutní neškodlivosti HA, přestože je to jinak lékař na vysoké úrovni.Domnívám se, že v tom mohou mít prsty farmaceutické společnosti, které všem našim lékařům zajišťují finance a informace o HA nám podávají jen ony v podobě letáků, reklam a našich doktorů...Proto Vás milé soukmenovkyně prosím o Vaše zkušenosti či případný kontakt na nějakého odborníka/ci nezaplaceného z těchto zdrojů...Jooo a sex miluju, takže polemiky o frigidce vynechte:))))

Elicha
28. března • 16:35

Dana se má po 3-5 letech vyměňovat, jinak zarůstá a jsou jiné komplikace. Někdo jí nesnáší.
Mě to vyloženě vadilo, cítila jsem to, překáželo mi to a v jednom kuse jsem špinila.

Micin
28. března • 14:38

Měla jsem DANU cca 30 roků. Vůbec jsem nevěděla co jsou problémy.

Katy
28. března • 12:46

neni nad nádhernej nechráněnej sex!!!!!!!!!!!!

Elicha
28. března • 12:10

Myslím, že HA je svinstvo, jako každý lék, který není potřeba. Berou ji "relativně" zdravé ženské, který jakž takž cyklus funguje, některým se ani neustálí. Pak je tolik problémů s otěhotněním, dávají se další hormony aby se rozběhla zaseklá ovulace.. jsou toho plně diskuzní servry o nemožnosti otěhotnět po HA.
Nehlědě na to - mě se rozházel cyklus, bolely mě žíly, v teple mi naskakovaly fleky na obličeji, měla jsem "horší náladu" a nic moc libido!!
A potom i problém otěhotnět.
Vše se nakonec srovnalo, používáme plodné+neplodné dny v kombinaci s kondomem a myslím, že, aspoˇň pro nás je to nejlepší co může být.

JAMAP
21. března • 13:23

Ahoj holky, asi většinu nepotěším nebo si budou myslet ze mam divné názory... ale opravdu si dávejte bacha jak se při praní HA cítíte.
Dlouho jsem trpěla na deprese a to relativně těžké, byly i dny kdy jsem nebyla schopna s někým mluvit, až to došlo do takového stádia, že jsem nebyla schopna brát pravidelně HA a tak jsem ji vysadila...po měsíci se vše o hodně zlepšilo a tak jsem si nechala napsat jinou a pak náplasti, ale vždy jsem zkončila s stejnýma depresema.
Teď neberu nic a je mi fajn...a došla jsem k názoru, že cpát si do těla samé chemikálie není omluvou pro to, že chci být v klidu ať neotěhotním...jsou i jiné způsoby. Takže dávejte si bacha

REbeCA
19. března • 21:02

Sterilizaci??myslím ze ti to musi schvalit revizak nebo nekdo takovej divnej nebo vlastne nekdo z pojistovny!!!!

Pedro
19. března • 19:01

Chci udělat sterilizaci,je mi 36 let a mám tři děti,je to možné?

Lea
13. března • 10:37

Jak je to s tím libidem? Byl to u vás rozdíl při změně antikoncepce? Myslím dříve snížené a pak v normálu? Beru Tri-regol a nejen, že jsem náladová v době cca týden před menses, ale i celkově pociťuji pokles libida. Je možné to změnit jinou HA?

kristule
13. března • 6:59

S antikoncepcí jsem neměla nikdy problémy. Ani kamarádky v mém okolí si nestěžovaly. Měla jsem DANU a po 4 měsících mi vypadla takže jí už nikdy nechci.
Mamka si nechala píchat injekci a když to jednou nestihla tak si řekla, že stejnak má min. rok na to než se vše spraví. No, během dvou měsíců je těhotná.

Bonda
13. března • 1:00

Já jsem měla tolik zdravotních komplikací, ani jsem o některých netušila, že jsou způsobené antikoncepcí-například bolesti kloubů. Jak jsem to přestala brát, všechno přešlo, akorát mám mastnější pleť a vlasy si musím umývat každý den, jinak mi cyklus šlape jak hodinky a v kritickém období partnera poprosím, aby použil kondom.

áté?ko
12. března • 23:33

Holky buďme rády, že něco tak úžasnéhu, jako HA existuje! Máme přece možnost si vybrat! A taky ještě - Buď ano, nebo ne!
Naše babičky no něčem takovém ani nesnily! A koli jich umřelo při potratech někde doma prováděných, "aby lidi neřekli". Mějte rozum!

Adamíra
12. března • 14:57

Nikdy jsem HA nebrala a ani o tom neuvazuji. Mam 1 dite a jsem nazoru, ze dnesni lide na tom nejsou tak zdravotne dobre, aby museli mit panicky strach z "kapicky". Ja vim, jistota je jistota, ale kolik mych kamaradek v triceti se snazi o potomka. Dost.
Takze manzel si dava pozor a ja jsem rada,ze si nemusim více kazit zdravi, ktere mam uz mimochodem zkazene.

Durga
12. března • 14:44

yvetta: Sám krém je dost málo. Podle toho, co jsem četla, se zase začaly objevovat děložní pesary. Měla jsem jej velmi dlouho a úspěšně. Až po prvním dítěti mi jej doktor sice byl ochoten napsat, ale řekl mi, že u nás nejsou, jedině v Maďarsku. Jestli si už musíš dávat krém, tohle by ti nevadilo. Ale gynekolog ti musí určit velikost a vysvětlit používání. Používá se to s krémem a při dobrém zacházení je to na rok. Za zeptání nic nedáš.

aran
12. března • 14:06

docela mne děsí to co tu čtu, ale sama proti antikoncepci nic nemám, jak si všímám, jsem asi vyjimka, ale HA beru přes osm let, od patnácti, je pravda, že jsem s postupem času měnila značky, ale to spíš proto, že jsem chtěla snižovat obsah hormonů, než že bych měla jakýkoli problém, jsem opravdu spokojená a možnost antikoncepce beru jako klad.

Teri
12. března • 12:09

Já už jsem v přechodu a na návaly jsem začala brát HAK.Vrátil se mi menzes,silné migrény,začaly mi padat vlasy a měla jsem velké pálení a křeče v lýtkách.Navíc jsem za ty 4 měsíce přibrala 6 kg.Zlatý návaly horka!

yvetta
11. března • 15:01

Já jsem měla přes tři roky injekci Depoproveru.Cítila jsem se skvěle, mens.zmizel a bylo mi dobře. Jen váha šla rapidně nahoru a to i u mých třech kamarádek. Byl to vlastně umělý přehod a já se později dočetla,že díky tomu,že není mens.tak ubývá vápník. Proč mi alespoň lékař neřekl,že mám zvýšit přísun vápníku? Po třechletechmi řekl,že zjistili,že Depo...budou nechávat jen dva roky a pak se musí HA změnit. Rok jsem čekala než se mi vše vrátilo do normálu a pak jsem dostala na srovnání cyklu antik.prášky, chtěla jsem tedy ty nejlepší a tak mi dal Yadine. Bylo mi po nich špatně. Teď nic neberu a vše se srovnalo. Při styku používám antik.krém a je klid.

Evulik
11. března • 13:17

sunnydark: Ano, migrény jsou z HA - doporučuji slabější, ale pokles libida není jen o dlouhodobém vztahu! HA libido ovlivňuje a to dost!

sunnydark
11. března • 11:08

No jo...ženy nejsou informovány o tom, že mohou měnit antikoncepci. Jenže co když informovány jsou, ale gynekolog tvrdohlavě odmítá? (ty migrény nemáte z toho, pokles libida je kvůli dlouhodobému vztahu - to se stává...). Přitom změnit gynekologa není tak snadné:(

Natálie
11. března • 10:41

já beru HA od 19ti s přestávkama a když nic nevynalezli lepšího tak co mám dělat když 100% nechci dalšího potomka,riskovat že manžel to nestihne a mít nervy celý měsíc,néééé děkuji

Natálie
11. března • 10:28

nepřipadám si jako žena trpitelka,pokud mi antikoncepce nevyhovuje,tak mi gynekolog předepíše jinou a vždy hledá s co nejmenším množstvím hormonů

Monys79
11. března • 8:39

Souhlasim, ja mela z HA dvakrat hlubokozilni trombozu a to jsem nekuracka. A nejsem vzacnosti, nekolik mych spoluzacek z fakulty mely tentyz problem, nasledky dodnes... vetsinou musime dozivotne brat leky na redeni krve, ktere maji i sve nezadouci ucinky.. sama koncim medicinu a mam statnici z gynekologie.. nemocnicni gynekologove NNEJSOU priznivci HA, vedi proc.. nechteji moc davat ani zenam v klimakteriu hormony kdyz je tak vysoke riziko rakoviny prsu.. Tak je to jen o lobby, firmach..

KRISTINKA
10. března • 19:48

presne tak, ja sem zacla brat HA v 17-ti letech a brala sem to pul roku, zacly me hrozne padat vlasy bolela me hlava a pribrala sem na vaze...pak jsem prestala a jeste pul roku se z toho vzpamatovavala(a to jsem pritom nebrala zadny smejd za dve stovky!!) takze uz nikdy zadna HA

Laki
10. března • 18:31

Wood:hodně to má co do činění s neetickým lobingem farmaceutic. firem-HA je šíleně výnosný zlatý důl

Yasmin.Hayatt
10. března • 12:20

vood, nic si z toho nedělej, já jí neberu vůbec. i z té nejšetrnější mám šílené obtíže, jako hučení v hlavě, tozmazané vidění, neustálou nevolnost, třesavku, poruchy vědomí .... prostě u nás se chrání manžel. nikde není psáno, že toto má nést jen žena.

vood
10. března • 11:02

U gynekologu je HA velice oblíbená. Nikdy jsem neslyšela slovo o tom, že by byla třeba taky nebezpečná....a přeci je. A není zas takový štěstí narazit na někoho, kdo měl/má problémy spojený s HA, nebo byl dokonce v ohrožení života.
Štve mě, že někteří gynekologové(netroufám si odhadnout poměr) vychválí HA do nebe, ale o riziku neřeknou nic...každej ať si tio přebere, jak chce. Když mi bylo 16, nenapadlo mě pídit se po tom, jak pravděpodobný je, že můj organismus nadbytek hormonů nesnese

Doporučujeme

Články odjinud