Postup přidávání surovin do domácí pekárny

23. 11. 2021
Foto: iStock
Postup přidávání surovin do domácí pekárny | Foto: iStock
Při vkládání surovin do pekárny je dobré dodržet jistá pravidla a zásady. Pak upečete skvělý chleba nebo mazanec.

Jako první vkládáme do pečicí nádoby tekutiny (voda, mléko, pivo, podmáslí, kyška, jogurt, olej, ocet...).

Pak přijdou na řadu sypké suroviny (mouka, bylinky, koření, otruby, klíčky, vločky, semínka...).

Do jednoho rohu nasypeme sůl.

Do druhého rohu nasypeme cukr.

Do dalšího koření (kmín, chlebové koření...).

Uprostřed nádoby uděláme do mouky důlek a tam nasypeme droždí, které lehce zahrneme moukou. Pokud používáme čerstvé droždí, je dobré dávat cukr přímo k němu (můžeme zakápnout lžičkou medu).

Důležité je pamatovat na to, že nikdy nesmí přijít do přímého kontaktu sůl a droždí!!!

Poměr mouky a vody (orientační)

Bílá/tmavá chlebová mouka : voda

400 g : 280 ml

500 g : 350 ml

600 g : 400 ml

Celozrnná mouka : voda

400 g : 300 ml

500 g : 360 ml

600 g : 420 ml

Jak si v troubě upéct výborné domácí rohlíky. Recept najdete ve videu:

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Když pomyslíte, že je říjen za dveřmi, malinko znejistíte. Aktuální práce vás nenaplňuje, a proto si hledáte pomalu něco nového. Pokud byste se rozhodli zůstat, počítejte s tím, že stejně…