Při vkládání surovin do pekárny je dobré dodržet jistá pravidla a zásady. Pak upečete skvělý chleba nebo mazanec.
Jako první vkládáme do pečicí nádoby tekutiny (voda, mléko, pivo, podmáslí, kyška, jogurt, olej, ocet...).
Pak přijdou na řadu sypké suroviny (mouka, bylinky, koření, otruby, klíčky, vločky, semínka...).
Do jednoho rohu nasypeme sůl.
Do druhého rohu nasypeme cukr.
Do dalšího koření (kmín, chlebové koření...).
Uprostřed nádoby uděláme do mouky důlek a tam nasypeme droždí, které lehce zahrneme moukou. Pokud používáme čerstvé droždí, je dobré dávat cukr přímo k němu (můžeme zakápnout lžičkou medu).
Důležité je pamatovat na to, že nikdy nesmí přijít do přímého kontaktu sůl a droždí!!!
Poměr mouky a vody (orientační)
Bílá/tmavá chlebová mouka : voda
400 g : 280 ml
500 g : 350 ml
600 g : 400 ml
Celozrnná mouka : voda
400 g : 300 ml
500 g : 360 ml
600 g : 420 ml
Domací pekárnu ještě nemáte a rádi byste si ji pořídili za skvělou cenu? Vyberte si tu nejvýhodnější z široké nabídky domácích pekáren chleba na HledejCeny.cz.
Co udělat před prvním pečením v domácí pekárně? Čtěte ZDE
Domácí pekárny
1. listopadu 2021
Jak si v troubě upéct výborné domácí rohlíky. Recept najdete ve videu: