Pošumavský bio med českou biopotravinou roku 2007

Pošumavský bio med ekologického včelaře Jan Pintíře byl vybrán odbornou porotou jako Česká biopotravina roku 2007. Odborná porota 6. ročníku soutěže dále vyhlásila čtyři vítěze kategorií, pečivo, mléčné výrobky, nápoje a pochutiny.

V nebývalé konkurenci více než 70 nominovaných biopotravin získal titul Česká biopotravina roku 2007 Pošumavský bio med ekologického včelaře Dr. Ing. Jan Pintíře, Ph.D. z Nedaniček u Švihova v okrese Klatovy. „Pošumavský bio med pana Pintíře získal od poroty nejen absolutně nejvíce bodů, ale také nadchnul vynikající chutí, širokým výběrem jednodruhových medů charakteristických vlastností a způsobů použití. Jedná se v podstatě o jediné sladidlo v bio kvalitě z české suroviny. Pan Pintíř je také jediný český včelař, kterému se přirozenou cestou podařilo vypořádat se s parazitárním onemocněním včel, které vyvolává roztoč Varroa destruktor“, hodnotí vítěznou biopotravinu předseda poroty Pavel Maurer.

Vzhledem k velkému počtu nominovaných biopotravin se porota rozhodla vyhlásit vítěze v kategoriích pečivo, nápoje, mléčné výrobky a pochutiny-ostatní. Vítězem kategorie pečivo se staly Celozrnné špaldové krekry s dýňovým semínkem a česnekem z Biopekárny Zemanka-Jan Zeman. Porota vysoko vyzdvihla originální recepturu, výbornou chuť, tradiční ruční výrobu a velmi dobře zpracovaný vizuální styl obalu celé produktové řady. „Špaldové krekry nabízí svým složením zdravou a velmi chutnou alternativu k běžným smaženým lupínkům“, zhodnotila vítěze kategorie členka poroty Eva Klánová, šéfredaktorka časopisu Moderní obchod. „Letos se sešla velmi kvalitní nabídka bio pečiva, od čerstvých rohlíků a chlebů, přes sladké vánočky, speciality jako chléb z naklíčeného zrní, předpečené, zamražené těsto na dopékání v prodejnách, až po směsi na výrobu domácího chleba. Všechny nominované biopotraviny v této kategorii mohou směle obstát na velmi náročném trhu s pečivem a je potěšující, že se pro jejich výrobu využívají téměř výhradně tuzemské suroviny“, doplňuje další člen poroty David Bouma, šéfredaktor časopisu Úroda.

Také v kategorii mléčných bio výrobků se sešla kvalitní nabídka. Vítězem kategorie se stal Bio kysaný nápoj jahoda z Mlékárny Valašské Meziříčí spol. s r.o.. Jedná se o chuťově vynikající jahodovou variantu úspěšného BIO kysaného nápoje, loňského vítěze soutěže. „Bio mléko pochází od regionálních ekologických farmářů. Bio kysaný nápoj je velmi úspěšný na trhu nejen díky vynikající chuti, ale také kvalitnímu praktickému obalu“, komentuje vítězný výrobek Jiří Urban, zástupce svazu ekologických zemědělců Pro-bio.

V kategorii bio nápoje zvítězil Hostětínský sirup z černého bezu, vyráběný společností Tradice Bílých Karpat s.r.o. Porota ocenila výbornou chuť tradičního nápoje českého venkova, sirupu, a velmi kvalitní rozvinutí úspěšného výrobního programu využití plodů pocházejících z biosférické oblasti Bílých Karpat. Vítězem velmi silně zastoupené kategorie pochutin se stal celkový vítěz soutěže, Pošumavský bio med.

Kromě uvedených vítězů kategorií a celkového vítěze se v Top 10 nejúspěšnějších biopotravin loňského roku ještě umístily tyto biopotraviny: Bio jogurtový drink z mlékárny OLMA, a.s., Bio dýňové gomasio společnosti bio nebio s.r.o., Bio hovězí zadní bez kosti nominované společností Moravan a.s. Petřvald, Čoko-kokosky se špaldovou moukou a Celozrnné špaldové krekry se sezamem a sojovou omáčkou z Biopekárny Zemanka a Hruško-jablečný bio mošt Olgy Syrovátkové-Zámecké sady Chrámce.

Soutěž Česká biopotravina roku společně s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců vyhlašuje Potravinářská komora České republiky. Vítězný výrobce získává šek v hodnotě 20 000 Kč, všechny nominované biopotraviny budou prezentovány ve speciální vitríně pavilonu D Brněnského výstaviště při odborném potravinářském veletrhu SALIMA 2008. Mediálně akci již třetím rokem podporuje časopis Moderní Obchod.

Vítězové soutěže převezmou ocenění z rukou ministra zemědělství Petra Gandaloviče, prezidenta Potravinářské komory ČR Miroslava Tomana a předsedy odborné poroty Pavla Maurera první den veletrhu SALIMA, 4. března 2008.. Veškeré informace o soutěži jsou umístěny na www.biopotravinaroku.cz, včetně historie vítězů.

Chovatel - ekologický včelař musí být registrován v souladu se zákony EU a ČR o ekologickém zemědělství a musí respektovat veškeré dané zákonné podmínky, zejména umístit včelstva tak, aby byl zaručen dostatek přírodního nektaru, medovice a pylu pro včely a přístup k vodě. Umístění musí být takové, že v okruhu 3 kilometrů od umístění včelstev se zdroje nektaru a pylu skládají převážně z kultur pěstovaných ekologickým způsobem a/nebo divoce rostoucími rostlinami a zajistit dostatečnou vzdálenost od všech nezemědělských zdrojů znečištění, která by mohla vést k zamoření. Musí vyloučit veškeré cizorodé látky, zejména pak chemické veterinární látky pro léčení včelstev. Je zakázáno umělé přikrmování včelstev, na konci období produkce je třeba včelstvům zajistit dostatečné zásoby medu a pylu k jejich přezimování. Umělá výživa včelstev je povolena, pokud je jejich přežití ohroženo extrémními klimatickými podmínkami. Umělá výživa musí sestávat z medu pocházejícího z ekologického zemědělství, a to přednostně navíc ze stejné jednotky. Úly musí být v zásadě vyrobeny z přírodních materiálů, nezávadných z hlediska životního prostředí a z hlediska včelařských produktů. Chov "Pošumavských včeliček" na sklonku roku 2006 úspěšně splnil veškerá zákonná kritéria a byl zařazen do ekologického zemědělství - včelaření s BIO produkcí. Chov se nachází v Pošumavském kraji, včelstva jsou umístěna v rozsáhlých lesních komplexech okresů Klatovy a Plzeň-jih, kde jsou chována v nepřerušené linii více než 100 let, přičemž jsou rozchována z divoké původní středoevropské - české medonosné včely (Apis mellifera mellifera L.) - ekotyp Včela Pošumavská, odchycené v divoké přírodě na shodném místě, kde jsou včelstva stále chována.

"Včely pošumavské" a s ním spojená produkce jednodruhových medů v BIO-kvalitě. Z unikátních bio-medů lze jmenovat med maliníkový, krušinový, vrbový, ostružiníkový, z divoké višně, jedlový, borovicový a další. Každý bio med má své charakteristiky, vůni, barvu, chuť i obsahy základních živin, je charakterizován i specifickými léčebnými účinky na lidský organismus, pro které si nalézá své konečné spotřebitele a uspokojuje jejich výjimečné potřeby. Detailní informace a fotografie na www.sweb.cz/sumavskymed

Biopotraviny s největším počtem získaných bodů:

Pošumavský bio med - Dr. Ing. Jan Pintíř Ph.D. Bio kysaný nápoj - jahoda - Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r.o. Bio jogurt drink (bílý, jahoda, brusinka/černý rybíz) - OLMA, a.s Bio dýňové gomasio - bio nebio s.r.o. Celozrnné špaldové krekry s dýň. semínkem a česnekem - Biopekárna Zemanka-Jan Bio hovězí zadní bez kosti - Moravan a.s. Petřvald Čoko-kokosky se špaldovou moukou - Biopekárna Zemanka-Jan Zeman Hostětínský sirup z černého bezu - Tradice Bílých Karpat s.r.o. Hruško-jablečný bio mošt - Olga Syrovátková Celozrnné špaldové krekry se sezamem a sojovou omáčkou - Biopekárna Zemanka-Jan

Abecední seznam firem, které nominovaly své biopotraviny do soutěže Česká biopotravina roku 2007: 1.Amylon, a.s. 2.Aromatis s.r.o 3.bio nebio s.r.o. 4.Biopekárna Zemanka Jan Zeman 5.Česká včela s.r.o. 6.Delta Frozen Products, a.s. 7.Dr. Ing. Jan Pintíř Ph.D. 8.Emco spol. s r.o. 9.Extrudo Bečice, s.r.o. 10.Goldim, s.r.o. 11.Hamé, a.s. 12.Ing. Pavel Dobrovolný Dvůr Ratibořice 13.Jiří Chlebníček, Pekařství Leština 14.Jizerské pekárny spol. s r.o. 15.K III spol. s r.o. 16.Labora s.r.o. 17.Lifefood Czech Republic s.r.o. 18.Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r.o. 19.Moštovna Lažany, výroba nápojů spol. s r.o. 20.Moravan a.s. Petřvald 21.Olga Syrovátková Zámecké sady Chrámce 22.OLMA a.s. 23.Pekařství Balabán s.r.o. 24.Polabské mlékárny a.s. 25.Pro-bio obchodní společnost s r.o. 26.Semix Pluso, spol. s r.o. 27.Tomáš Hradecký 28.Tradice Bílých Karpat s.r.o. 29.Velta Plus EU spol. s r.o. 30.Vitall s.r.o.

zdroj: Green marketing

Doporučujeme

Články odjinud