Výživové „pravdy“ na nás číhají na každém kroku. Informace o výživě jsou neustále v centru dění. A není divu. Většina lidí se o výživu začíná zajímat proto, že si uvědomují, jak je vhodná výživa důležitá. Pozor bychom si měli dát hlavně na množství tuků, cukrů a solí. Na obalech výrobků však často narazíme také na tzv. éčka, která mezi zastánci zdravé výživy moc popularity nemají. K čemu vlastně slouží a mohou být pro nás opravdu nebezpečná?
Co jsou éčka?
Hovorově se jim říká éčka, ovšem správně to jsou potravinářská aditiva neboli přídatné látky, které najdeme v potravinách a nápojích. Název získaly podle svého označení písmenem E, za kterým je uveden číselný kód. Éčka prodlužují dobu jejich trvanlivosti, upravují a zvýrazňují jejich chuť a barvu. Patří sem nejrůznější konzervanty, antioxidanty, umělá sladidla, stabilizátory a další. Jejich seznam musí být uveden na obalu výrobku v sestupném pořadí dle množství, v jakém jsou v potravině obsaženy.
Vedle uvedených vlastností ulehčují éčka život také výrobcům, kteří je využívají k tomu, aby ušetřili náklady spojené s výrobou potravin. To se samozřejmě projeví i na nízké ceně výrobku, která při nákupu hraje u většiny lidí rozhodující roli.
Jsou éčka zdraví škodlivá?
Objevíme-li např. na kelímku od jogurtu přítomnost éček, kterými se jeho složení jen hemží, vyvolá v nás takové zjištění pocit, že jsme si nevybrali zrovna ten nejzdravější. Dodejme, že pocit správný.
Mléko a mléčné výrobky jsou pro naše zdraví velice důležité. Nejenže obsahují tzv. plnohodnotné bílkoviny, které si organizmus neumí sám vytvořit, a proto je musíme přijímat ve stravě, ale jsou nejdůležitějším zdrojem vápníku. Zakysané výrobky navíc obsahují zdraví prospěšné bakterie mléčného kvašení. Jogurty nebo jiné kysané mléčné výrobky by měly tvořit pravidelnou součást každodenního jídelníčku. Za skvělou chutí a perfektní konzistencí vašeho oblíbeného jogurtu se však mohou skrývat právě éčka. Pozor byste si měli dát na slovo „příchuť“ v názvech potravin. Jogurt s jahodovou „příchutí“ neznamená, že jsou v něm skutečně jahody. V jogurtech často najdete také různá zahušťovadla jako např. Xanthan, který se používá k zahuštění a stabilizování výrobků na vodní bázi. Často jej také nalezneme ve produktech s nízkým obsahem tuku, kde právě nahrazuje zahušťovací funkci tuku.
Je pravda, že éčka slouží jako ochrana potravin před zkažením či plísněmi, které jsou pro náš organismus velmi nebezpečné. Celá řada těchto látek je i přírodního původu a zdraví prospěšných, např. vitaminy nebo výtažky z různých řas. Na druhou stranu je očividné, že za označením písmene a kódu se často schovávají podezřelé chemikálie nejasného původu. Mohou být příčinou nejrůznějších zdravotních potíží.
Na éčka by si měli dát pozor hlavně alergici. Přídatné látky obsažené v potravinách totiž mohou vyvolat např. ekzém, astma, migrénu, kopřivku, poruchu vidění nebo nejrůznější zažívací problémy. Nemenší riziko představují éčka zejména pro malé děti. Na ně myslí vyhláška regulující používání aditiv v potravinách určených pro děti do tří let. Regulace se však netýká limonád obsahujících barviva, sladidla a konzervační látky, zmrzlin a cukrovinek, které tyto přísady ve velké míře obsahují. Při výběru nápojů pro dítě by rodiče měli být obzvláště obezřetní.
Množství aditiv použitých v potravinách je stanoveno příslušnou vyhláškou. Při určování bezpečného množství dané látky se však již nepočítá s tím, že zároveň s touto látkou člověk zkonzumuje řadu dalších, jejichž účinky se mohou sčítat nebo i násobit!
Jak se tedy ve všech těch éčkách zorientovat? Pomoci může internet - najdete tam seznamy "hodných" a "zlých" éček, ale i konkrétních výrobků s upozorněním na to, kterým byste se raději měli vyhnout.
Jak správně nakupovat
Při nákupu se nenechte ovlivnit jen cenou a porovnávejte složení vybraných potravin. Nenechte se ošálit reklamou! Možná vás překvapí, že light jogurty jsou sice dietní, ale o to více obsahují zahušťovadla, a přitom bílkovin je v nich poskrovnu. Výrobci využívají také jeden oblíbený fígl – na obaly nevypisují zkratky „éček“, ale jejich plné názvy, takže běžný spotřebitel chudák ani netuší, kolik umělých látek, často nebezpečných, výrobek obsahuje. Kromě toho se při výrobě používají i různé balící plyny jako argon, helium či dusík, které se zavádí do obalu, čímž se prodlužuje také trvanlivost potravin. Na obalu pak čteme pouze „Baleno v ochranné atmosféře“.
BIO neznamená „bez éček“
Éčka byste nehledali asi v BIO potravinách. Název BIO v nás logicky probouzí pocit, že se jedná o něco zdravého, přírodního a nezávadného. Skutečnost je ovšem taková, že i výrobky BIO mohou éčka obsahovat. Při výrobě bio potravin je povoleno použití 36 vybraných přídatných látek. Proto by nás nemělo překvapit, když je na biopotravině nalezneme. Jedná se většinou o látky přírodního charakteru, například kyselina askorbová, kyselina jablečná, vinan draselný, uhličitan sodný, oxid uhličitý. Mimo tyto jsou dnes v EU povoleny i aditiva, která bychom v bio potravinách nečekali a ani nehledali. Je to například dusitan sodný, právě jedno z nebezpečných éček.
Přídatné látky se nesmějí používat do běžných základních potravin jako je mléko, chléb, mouka, cukr, maso, ryby, minerální a stolní vody, máslo, smetana, med aj. Nejlepší cestou, jak se vyhnout nežádoucím éčkům, je cílený výběr potravin neobsahujících nebezpečné látky. Připravte se však na to, že se váš nákup značně prodlouží a prodraží. Časem si však vše zapamatujete a půjde to lépe. Mezi produkty bez éček najdete například dětské piškoty, sušenky, džusy, ale i jiné - stačí, když budete pozorně sledovat složení výrobku. Napovědět vám však mohou také obaly potravin. Výrobci se rádi a právem pyšním tím, že výrobek žádná éčka neobsahuje.
Zdroj: Botticelli