Potěšení mozku z čokolády je téměř okamžitě patrné v očích člověka

30. 6. 2013
Potěšení mozku z čokolády je téměř okamžitě patrné v očích člověka
Žádná potravina nepůsobí rozkoš tak širokému spektru konzumentů jako právě čokoláda. Potěšení z této pochoutky je přitom patrné už po pár vteřinách v očích člověka. Mozek totiž reaguje téměř okamžitě a ve vlně příjemných pocitů rozšíří u konzumenta zorničky.

Zjistili to vědci z Pensylvánie, podle nichž lze potěšení z konzumace oblíbených potravin skutečně měřit v očích člověka. Už pár vteřin po snědení oblíbené laskominy dojde k rozšíření zorniček. A u čokolády je to nejvýraznější. Jakmile chuťové buňky přenesou mozku informaci, že se do těla dostala čokoláda, dojde k vylití dopaminu a následkem toho také k rozšíření zorniček.

Sekrece dopaminu a následné rozšíření zorniček přitom souvisí s láskou, rozkoší a milostným potěšením. Čokoláda má na většinu lidí účinek úplně stejný.

„Co je na tom zcela fascinující, je fakt, že systém funkce dopaminu v oku byl považován za naprosto oddělený od ostatních dopaminových systémů v mozku. Takže většina lidí a odborníků by tvrdila, že ochutnávání jídla a stimulace dopaminového systému v mozku nebude mít žádný vliv na dopaminový systém v oku. Ale má,“ tvrdí autorka výzkumu docentka Jennifer Nasserová z Drexel University.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Milé Panny, začátek týdne bude přímo exkluzivní. Nebudete mít problém se zapojit do pracovního procesu. Rozhodně vám neschází dravost ani dobré nápady. Je faktem, že s vitalitou na tom…

Nejčtenější články

Doporučujeme