Žádná potravina nepůsobí rozkoš tak širokému spektru konzumentů jako právě čokoláda. Potěšení z této pochoutky je přitom patrné už po pár vteřinách v očích člověka. Mozek totiž reaguje téměř okamžitě a ve vlně příjemných pocitů rozšíří u konzumenta zorničky.
Zjistili to vědci z Pensylvánie, podle nichž lze potěšení z konzumace oblíbených potravin skutečně měřit v očích člověka. Už pár vteřin po snědení oblíbené laskominy dojde k rozšíření zorniček. A u čokolády je to nejvýraznější. Jakmile chuťové buňky přenesou mozku informaci, že se do těla dostala čokoláda, dojde k vylití dopaminu a následkem toho také k rozšíření zorniček.
Sekrece dopaminu a následné rozšíření zorniček přitom souvisí s láskou, rozkoší a milostným potěšením. Čokoláda má na většinu lidí účinek úplně stejný.
„Co je na tom zcela fascinující, je fakt, že systém funkce dopaminu v oku byl považován za naprosto oddělený od ostatních dopaminových systémů v mozku. Takže většina lidí a odborníků by tvrdila, že ochutnávání jídla a stimulace dopaminového systému v mozku nebude mít žádný vliv na dopaminový systém v oku. Ale má,“ tvrdí autorka výzkumu docentka Jennifer Nasserová z Drexel University.