Potratů méně o 60%

Potratů méně o 60%

Díky hormonální antikoncepci klesl počet potratů za posledních deset let o 60 procent.

Potratů méně o 60%

Díky hormonální antikoncepci klesl počet potratů za posledních deset let o 60 procent.

V roce 1990 bylo u nás provedeno 107.000 potratů. V loňském roce to bylo "pouhých" 32.500" potratů. Podle statistiky je to způsobeno především používáním hormonální antikoncepce. 23% žen v plodném věku spoléhá na pilulky a 37% užívá hormonální nebo nitroděložní antikoncepci. Proti roku 1989 se počet těchto žen ztrojnásobil. Značnou roli také hraje informovanost a osvěta. Nové uživatelky antikoncepce jsou především mladé dívky ve věku od 18 do 25 let.

Podle Radima Uzla se tímto přibližujeme civilizovanému světu, kde se postupuje od potratu k antikoncepci stále více. Enormním zvýšením uživatelek spolehlivé antikoncepce a snižováním počtu potratů jsme učinili civilizační krok do Evropy a máme se právem čím chlubit. Jen hormonální antikoncepci užívá na celém světě 100 miliónů žen.

Podle Ťstavu zdravotnických informací a statistiky přispělo ke snížení počtu potratů také zodpovědnější chování mladistvých a větší dostupnost antikoncepčních prostředků. Nemalou měrou se na snížení potratů podílel i poplatek za interrupce zavedený v roce 1992.

autor: Helena

Doporučujeme

Články odjinud