Potravinářské přísady nejčastěji označované jako "E číslo" jsou nejtestovanější a podléhají přísné kontrole. Měly by tedy být neškodné a neohrožovat zdraví. Přesto u některých lidí způsobuje podráždění, které se projevuje například svědivou vyrážkou nebo u astmatiků záchvatem.
Nabízíme vám kompletní přehled přísad, které je dobré sledovat.
Potravinářské přísady
Potravinářské přísady nejčastěji označované jako "E číslo"
jsou nejtestovanější a podléhají přísné kontrole. Měly by tedy být neškodné
a neohrožovat zdraví. Přesto u některých lidí způsobuje podráždění,
které se projevuje například svědivou vyrážkou nebo u astmatiků záchvatem.
Další nežádoucí účinky mohou být horečka, rozostřené vidění, senná
rýma, žaludeční nevolnost, dušnost, nevolnost, závratě, bolesti hlavy a
bušení srdce.
Tyto příznaky se mohou projevit u malé části lidí, kteří mají narušený
metabolismus. Lidé citliví na tyto přísady jsou převážně astmatici, u
nichž mohou přísady vyvolat záchvat, osoby přecitlivělé na acylpyrin a
hyperaktivní děti.
Přísady se přidávají ve velmi malém množství. Výrobce má povinnost uvádět
na obalu přísady, které jsou použity. Uvádějí se většinou jako číslo
nebo chemickým názvem nebo obojím. Mnoho označení začíná písmenem
"E", to znamená, že přísada je schválena pro používání v zemích
EU. U přísad bez "E" má komise EU pochybnosti nebo nemá dostatek
informací.
Existuje 17 přísad podle funkcí: kyseliny, regulátory kyselosti, látky bránící
tvorbě sraženiny, látky bránící tvorbě pěny, antioxydanty, umělá
sladidla, barviva, emulgátory, přísady pro zlepšení chuti, tresti, přísady
do pečiva, želatinizační přísady, látky dodávající lesk, konzervační
látky, kvasné přísady, stabilizátory, ztužovače.
Nejdůležitější ze všech jsou konzervační látky, jsou umělé a zpomalují
růst bakterií a dalších organismů, které jídlo kazí a otravují. Existují
obavy, že jich přijímáme nadměrné množství, neboň jejich příjem se z
různých zdrojů sčítá. Voda z vodovodu a čerstvá zelenina z obchodu jich
díky hnojivům mohou obsahovat více než upravované potraviny. Soudí se, že
u některých osob působí nevolnost, bolesti hlavy a závratě.
Zde naleznete seznam přísad, které je dobré sledovat. Vyberte si podle názvu,
podle skupiny lidí, kteří mohou mít negativní reakce, nebo podle použití.
?>
------------------------------- ZPRACOVANI 1
if ($_POST[a]==1) { ?>
Vyhledávání přísad podle ohrožených
skupin
Hledám přísadu nebo použití slova:
echo="" $_post[nazev];=""?>
Pokud nenajdede dostatečné množství odkazů, zkraťte
hledané slovo na slovní kořen.
Název přísady |
Význam a použití |
Nevhodné pro |
@$file="fopen($droot."zdravi/prisady.txt"," "r");="" if="" (!$file)="" {="" echo=""?>Nemuzu otevrit zdrojovy soubor.\n";
exit;
}
$line = fgets($file,1024);
while (!feof($file)) {
$line = fgets($file,1024);
if (ereg($_POST[nazev],$line)) {
$d=explode (" ", $line);
echo "
";
echo $d[0];
echo " | ";
echo $d[6];
echo " | ";
if ($d[1]=='x') { echo "hyperaktivní,"; }
if ($d[2]=='x') { echo "astmatiky,"; }
if ($d[3]=='x') { echo "citliví na acylpyrin,"; }
if ($d[4]=='x') { echo "alergiky nebo přecitlivělí,"; }
if ($d[5]=='x') { echo "kojence"; }
echo " ";
echo " |
";
}}
fclose($file);
}
------------------------- LIDE
if ($_POST[a]==2) { ?>
Vyhledávání přísad podle ohrožených
skupin
Tyto potravinářské přísady mohou působit komplikace osobám
switch="" ($_post[lidi])="" {="" case="" 0:="" echo="" "s="" alergií,="" přecitlivělostí,="" astmatem,="" kojencům="" a="" hyperaktivním="" jedincům.";="" break;="" case="" 1:="" echo="" "hyperaktivním";="" break;="" case="" 2:="" echo="" "s="" astma";="" break;="" case="" 3:="" echo="" "s="" přecitlivělostí="" na="" acylpyrin";="" break;="" case="" 4:="" echo="" "s="" alergií="" nebo="" jino="" přecitlivělostí";="" break;="" case="" 5:="" echo="" "kojencům";=""?>
}
?>
Název přísady |
Význam a použití |
@$file="fopen($droot."zdravi/prisady.txt"," "r");="" if="" (!$file)="" {="" echo=""?>Nemuzu otevrit zdrojovy soubor.\n";
exit;
}
$line = fgets($file,1024);
while (!feof($file)) {
$line = fgets($file,1024);
$d=explode (" ", $line);
if (($d[$_POST[lidi]]=='x') or ($_POST[lidi]==0)) {
echo "
";
echo $d[0];
echo " | ";
echo $d[6];
echo " |
";
}}
fclose($file);
echo "
}
?>