Potravinářské přísady

25. 5. 2000
Potravinářské přísady nejčastěji označované jako "E číslo" jsou nejtestovanější a podléhají přísné kontrole. Měly by tedy být neškodné a neohrožovat zdraví. Přesto u některých lidí způsobuje podráždění, které se projevuje například svědivou vyrážkou nebo u astmatiků záchvatem.
Nabízíme vám kompletní přehled přísad, které je dobré sledovat.

Potravinářské přísady

Potravinářské přísady nejčastěji označované jako "E číslo" jsou nejtestovanější a podléhají přísné kontrole. Měly by tedy být neškodné a neohrožovat zdraví. Přesto u některých lidí způsobuje podráždění, které se projevuje například svědivou vyrážkou nebo u astmatiků záchvatem. Další nežádoucí účinky mohou být horečka, rozostřené vidění, senná rýma, žaludeční nevolnost, dušnost, nevolnost, závratě, bolesti hlavy a bušení srdce.
Tyto příznaky se mohou projevit u malé části lidí, kteří mají narušený metabolismus. Lidé citliví na tyto přísady jsou převážně astmatici, u nichž mohou přísady vyvolat záchvat, osoby přecitlivělé na acylpyrin a hyperaktivní děti.
Přísady se přidávají ve velmi malém množství. Výrobce má povinnost uvádět na obalu přísady, které jsou použity. Uvádějí se většinou jako číslo nebo chemickým názvem nebo obojím. Mnoho označení začíná písmenem "E", to znamená, že přísada je schválena pro používání v zemích EU. U přísad bez "E" má komise EU pochybnosti nebo nemá dostatek informací.
Existuje 17 přísad podle funkcí: kyseliny, regulátory kyselosti, látky bránící tvorbě sraženiny, látky bránící tvorbě pěny, antioxydanty, umělá sladidla, barviva, emulgátory, přísady pro zlepšení chuti, tresti, přísady do pečiva, želatinizační přísady, látky dodávající lesk, konzervační látky, kvasné přísady, stabilizátory, ztužovače.
Nejdůležitější ze všech jsou konzervační látky, jsou umělé a zpomalují růst bakterií a dalších organismů, které jídlo kazí a otravují. Existují obavy, že jich přijímáme nadměrné množství, neboň jejich příjem se z různých zdrojů sčítá. Voda z vodovodu a čerstvá zelenina z obchodu jich díky hnojivům mohou obsahovat více než upravované potraviny. Soudí se, že u některých osob působí nevolnost, bolesti hlavy a závratě.

Zde naleznete seznam přísad, které je dobré sledovat. Vyberte si podle názvu, podle skupiny lidí, kteří mohou mít negativní reakce, nebo podle použití.

Zadej název přísady nebo název potraviny:

Výběr podle skupin lidí s negativní reakcí:

------------------------------- ZPRACOVANI 1 if ($_POST[a]==1) { ?>

Vyhledávání přísad podle ohrožených skupin

Hledám přísadu nebo použití slova:
Pokud nenajdede dostatečné množství odkazů, zkraťte hledané slovo na slovní kořen. 

Nemuzu otevrit zdrojovy soubor.\n"; exit; } $line = fgets($file,1024); while (!feof($file)) { $line = fgets($file,1024); if (ereg($_POST[nazev],$line)) { $d=explode (" ", $line); echo ""; }} fclose($file);

}------------------------- LIDE if ($_POST[a]==2) { ?>

Vyhledávání přísad podle ohrožených skupin

Tyto potravinářské přísady mohou působit komplikace osobám } ?>

Název přísady Význam a použití Nevhodné pro
"; echo $d[0]; echo ""; echo $d[6]; echo ""; if ($d[1]=='x') { echo "hyperaktivní,"; } if ($d[2]=='x') { echo "astmatiky,"; } if ($d[3]=='x') { echo "citliví na acylpyrin,"; } if ($d[4]=='x') { echo "alergiky nebo přecitlivělí,"; } if ($d[5]=='x') { echo "kojence"; } echo " "; echo "
Nemuzu otevrit zdrojovy soubor.\n"; exit; } $line = fgets($file,1024); while (!feof($file)) { $line = fgets($file,1024); $d=explode (" ", $line); if (($d[$_POST[lidi]]=='x') or ($_POST[lidi]==0)) {

echo "

"; }} fclose($file);

echo "

Název přísady Význam a použití
"; echo $d[0]; echo ""; echo $d[6]; echo "
";

} ?>

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Panny prožijí náročný vstup do nového týdne, protože budou rozladěny z nevlídné domácí atmosféry. Partnerské vztahy jsou u nich na bodu mrazy a nemohou najít s drahou polovičkou společnou…

Nejčtenější články

Doporučujeme