Potravinová intolerance. Může za kila navíc?

Potravinová intolerance. Může za kila navíc?

Netušíte, proč jste dlouhodobě unavení, máte problémy s imunitou nebo se vám nedaří zhubnout? Odpověď na všechny otázky vám může dát jeden odběr krve.

Jakmile máte na něco alergii, tělo vám to dá hned vědět. Reakce na protilátky typu IgE je okamžitá, takže se začnete dusit, otékat nebo se vám objeví vyrážka. Snadno vás to tak navede, s čím můžou vaše problémy souviset, a jednodušeji pak hledáte řešení, jak se chránit. U potravinové intolerance, což je reakce na protilátky typu IgG, je to složitější. Na ně totiž tělo reaguje až v řádech hodin i několika dní. S odstupem si už těžko spojíte, s čím vaše problémy souvisejí.

„Přitom právě potravinová intolerance může mít na svědomí vleklé respirační nebo kožní problémy, kloubní záněty, zažívací obtíže a někdy to bývá i jeden z důvodů u lidí, u kterých je složité regulovat váhu,“ vysvětluje výživový poradce Petr Havlíček. Ten se rozhodl ve svém centru nabídnout možnost absolvovat test na potravinovou intoleranci. Dovedla ho k tomu osobní zkušenost.

JÍDLO POD DROBNOHLEDEM

Známý výživový poradce měl v minulosti poměrně vážné střevní onemocnění. „To sice ustoupilo, ale zůstaly mi po něm značné zažívací problémy. Nic nepomáhalo. Testy na alergii vyšly negativní a zdálo se, že se problémů jen tak nezbavím. Až letos v létě, kdy jsem si udělal test na potravinovou intoleranci a vyšlo najevo, že je potřeba, abych vysadil kravské mléko, klasickou pšenici, vajíčka a kukuřici. Je pravda, že jídelníček teď mám hodně ochuzený, ale už během čtrnácti dnů se mi zažívání upravilo. Teď mi i dochází, že jsem snad už od dětství vždycky na jaře a na podzim pokašlával. Letos se mi to poprvé neobjevilo, a to i přesto, že jsem kuřák.“

Zlepšení zdravotního stavu ho inspirovalo k tomu, aby se o testy začal více zajímat. „Zjistil jsem, že na některých pracovištích je využívají už deset let a jeden z nejznámějších českých imunologů Martin Nouza je jejich velkým zastáncem. Přesto se k nim odborná veřejnost zatím staví spíše odmítavě.“ Zcela jiný názor na ně má Anglie, kde je vyšetřování doporučováno coby prevence ministerstvem zdravotnictví, nebo Slovensko, kde některé pojišťovny na vyšetření přispívají. Své o tom vědí i vrcholoví sportovci.

VÝKON NA 100 %

Jeden z nejlepších světových tenistů Novak Djoković přiznal, že na testy chodí jednou za půl roku. Často je absolvují i piloti F1. „Jejich rozhodnutí naprosto chápu. Sám to aktivním lidem a sportovcům doporučuji, protože ve chvíli, kdy se organismus s něčím pere, zbytečně vám to ubírá energii a je to na výkonu znát,“ vysvětluje Petr Havlíček. Test, pro nějž je potřeba odebrat krev z prstu, odhalí, na které potraviny má tělo velmi silnou nebo mírnou reakci, a co mu naopak problémy nedělá. Pod drobnohled zkoumání se dostane 220 potravin, které běžně konzumujeme, a díky koloskopické metodě Elisa se ukáže, co se skrývá za reakcí organismu.

TEST – A CO DÁL?

Test může absolvovat každý, včetně dětí. Potraviny, které se objeví ve vysokých číslech, je pak dobré minimálně na tři měsíce vyloučit a nejdříve po půl roce test zopakovat, aby se ukázalo, jak organismus na změnu zareagoval. Vždy je dobré výsledky konzultovat s odborníkem.

„Osobně považuji za samozřejmé pomoci klientům v případě intolerance najít vhodnou alternativu, aby jejich strava zůstala plnohodnotná. Že dělám správně, mi nedávno potvrdil klient, kterému se ve výsledcích ukázala intolerance na kravské mléko. Sice ho vysadil, ale jeho zdravotní problémy neustupovaly. Proč tomu tak bylo, se ukázalo, až když mi poslal rozpis svého jídelníčku. Mléko se tu ukázalo hned několikrát, ale ve své skryté podobě, ať už šlo o čokoládu, nebo různé polevy,“ upozorňuje Havlíček a dodává: „Stále se mluví o tom, že alergiků přibývá. Tím, že jsme ale čím dál víc vystaveni stresu a tíhneme k jednostranné stravě, je potřeba začít brát vážně i možný dopad na náš organismus v případě potravinové intolerance.“

Článek vyšel v časopise Dieta.

Doporučujeme

Články odjinud