Potravinové doplňky. Opravdu pomáhají?

Potravinové doplňky. Opravdu pomáhají?

Jíst, či nejíst? Otázka se týká tzv. pilulek pro zdraví, vitaminů a doplňků stravy a aktuální je zejména v zimě, kdy potřebných látek v potravě ubývá a viróz a infekcí naopak přibývá.

Potravinové doplňky, vitaminy a minerály v podobě pilulek se v posledních patnácti letech staly jedním z nejdiskutovanějších témat už proto, že mají zapřisáhlé odpůrce i vášnivé obhájce nejen mezi laickou veřejností, ale i mezi odborníky. Obsahují látky příznivě působící na zdraví a mají organismu dodat živiny, které potřebuje, ale v dostatečné míře je v běžné stravě nezískává.

Jejich zastánci připomínají, že žijeme v 21. století, kdy je vzhledem k moderním technologiím naše strava často ochuzená o důležité látky, které lidé dříve konzumovali naprosto běžně. Například kvůli obrušování zrn přijímáme méně vlákniny a minerálních látek, nadbytečnou konzumací cukru se nám hůře vstřebává vápník, zelenina dovážená přes půl Evropy ztrácí většinu vitaminů a samotná půda, v níž se obilí a zelenina pěstuje, už zdaleka neoplývá takovou kvalitou jako v minulosti.

ZÁZRAČNÁ PILULKA?

Odpůrci potravinových doplňků argumentují hlavně tím, že jejich přínos nebyl dosud spolehlivě prokázán. Připomínají, že jde především o ohromný celosvětový byznys, v němž se točí miliardy. Sumy navíc neustále stoupají a s tím přibývá i podvodníků, kteří mnohdy nefunkční preparáty prodávají. V té souvislosti upozorňují na klamavou reklamu, která lidi doslova ohlupuje.

Až někdo vymyslí pilulku, která vás rychle a bez námahy zbaví dvaceti kilogramů nadbytečného tuku, bude aspirovat na Nobelovu cenu. Přitom už dnes tento zázrak nabízí nespočet preparátů. V nemalém počtu se rovněž objevují produkty, které údajně zajistí růst svalů či zvětšení poprsí - „zázraky“ slibují vybájené reklamní snímky i recenze.

Kritici poukazují i na to, že potravinové doplňky neprocházejí tak složitým testováním jako léky, a proto se v nich mohou objevit i zdraví ohrožující složky, například plísně nebo alergeny. Ale také se může stát, že v nich nenajdete skoro nic z látek deklarovaných na obalu. V reportáži České televize na to před časem upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Její pracovníci prověřili víc než 80 doplňků stravy a téměř čtyřicet procent z nich označili za nevyhovující.

VYHOĎTE TO!

„Vyhoďte všechny vitaminy, pětkrát týdně si nalijte dvě deci červeného vína a v neděli se pořádně vyspěte!“ Tak vidí recept na dlouhověkost doktor David Agus, který je považován za současnou hvězdu mezi americkými onkology.

„Vezměme si třeba vitaminy A, B nebo C - žádná studie doposud neprokázala, že pokud je berete, jste více chráněni před srdečními chorobami či rakovinou. Právě naopak. Vitamin D a C vyživuje zdravé buňky, proč by se jím tedy nemohla „nakrmit“ i rakovinná buňka? U žen, které užívají multivitaminy, je až o 15 procent vyšší riziko rakoviny prsu než u těch, které je neberou,“ argumentuje doktor.

Primářka kliniky Esthesia Karolína Kykalová na problém nahlíží z hlediska dermatoložky a rozhodně nemá tak vyhraněný a odmítavý postoj: „Pravidelné užívání doplňků stravy optimalizuje regenerační procesy v kůži a pomáhá odbourávat nežádoucí zplodiny kožní výměny látkové. Na vlasy a nehty proto doporučuji užívat zinek a selen, na pleť vitaminy A, E, C, kyselinu hyaluronovou a vitamin B6.“

Výživový poradce Pavel Suchánek upřesňuje: „Z vitaminů mají smysl jen ty, které jsou získány jako koncentráty z ovoce a zeleniny, třeba výrobek Alive! Naopak synteticky vyrobené vitaminy a sloučeniny s minerálními látkami působí buď zcela nulově, nebo v některých případech až negativně a organismus mohou poškodit.“

HIT MEZI MINERÁLY

Hitem mezi minerály se v poslední době stal hořčík, který podmiňuje aktivitu asi tří set enzymů, čímž ovlivňuje výměnu energií v buňkách, hlavně svalových a nervových. Uvolňuje napětí, má zklidňující účinky. Má vliv na srážlivost krve a funkci srdce. Potlačuje negativní účinky soli a vápníku, zvyšuje využití bílkovin a zlepšuje paměť a myšlení.

Jeho nedostatek může způsobit nervově svalovou předrážděnost, svalový třes, poruchy vidění, nervozitu, úzkost. Zrychluje se činnost srdce, snáze vznikají žaludeční vředy. Také se zvyšuje krevní tlak a poškozuje cévní stěna. Přestože ho najdete v celozrnných obilninách, luštěninách, zelenině, ovoci, semenech a bramborách, míváme ho často nedostatek. „Hořčík v přírodní formě určitě ano,“ doporučuje Pavel Suchánek, „před tabletami dávám přednost minerálkám, které ho obsahují.“

MÓDNÍ BAKTERIE A KYSELINY

Probiotika jsou nejčastěji zmiňována v souvislosti s pozitivním vlivem na střevní mikroflóru po léčbě antibiotiky. Působením na mikroorganismy ve střevní flóře probiotika navíc zvyšují přirozenou imunitu organismu. Běžně je získáváme z kysaných mléčných výrobků, existují však i v tabletách.

Vzhledem k tomu, že se jedná o živé mikroorganismy, odborníci upozorňují, že tableta musí být nejen účinná, ale také bezpečná. Lze to ale u potravinových doplňků, které neprocházejí tak složitým testováním jako léky, vždy stoprocentně zaručit? Pravda je, že Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) tvrzení o pozitivních účincích těchto preparátů zatím nepovolil. Chcete-li si tedy vyladit zažívání, jezte raději jogurty a pijte kefír, v případě onemocnění se poraďte s lékařem.

Stejně módní jako užívání probiotik se stalo užívání omega-3 mastných kyselin a tady se odborníci většinou shodují v tom, že jsou nezbytné, zejména pokud náš jídelníček obsahuje málo ryb. „Omega-3 mastné kyseliny bychom měli doplňovat,“ potvrzuje Pavel Suchánek. „Ve stravě jich máme málo a studie ukazují na jejich přínos pro organismus zejména v prevenci srdečněcévních onemocnění. Brání také vzniku krevních sraženin, zlepšují krevní tlak, zejména omega-3 z mořských ryb označované jako EPA a DHA. Ale pozor, je potřeba dodržovat správné dávkování!“

CHRÁNÍ SRDCE I PLEŤ

V posledních letech se řada odborných studií zaměřuje na koenzym Q10, což je látka podobná vitaminům a je životně důležitá pro zdravé fungování lidského těla. Mladý zdravý organismus si dokáže vytvářet dostatečné množství Q10 sám, zhruba od šestadvaceti let však jeho produkce prudce klesá, a tím jsou pak postiženy všechny důležité orgány, zejména srdce.

Fyzická zátěž, stres, kouření a některá onemocnění, při nichž organismus zvýšeně spotřebovává Q10, vedou k jeho dalšímu úbytku. Někteří odborníci proto doporučují od 30 let podávat koenzym Q10 formou doplňku stravy. „Účinek koenzymu Q10 je prokázaný i u lidí s onemocněním srdce, kdy zlepšuje prokrvení srdečního svalu po infarktu. U ostatních onemocnění jsou ale výsledky zatím ne zcela přesvědčivé,“ vysvětluje Pavel Suchánek. Koenzym Q10 se přidává například i do krémů proti stárnutí pleti, kde má působit jako antioxidant.

ZLATÉ PRAVIDLO

A když už jsme u těch „zdravých“ pilulek, na závěr jedno doporučení Davida Aguse: „Každý den si dejte dětský aspirin! Je v něm obsaženo 75 miligramů kyseliny acetylsalicylové, díky níž snížíte riziko vzniku rakoviny až o 40 procent, riziko srdečních chorob o 22 procent a mrtvice o 17 procent. Samozřejmě existují i vedlejší účinky, jako je například ředění krve, ale nežádoucí účinky má i auto. Faktem zůstává, že užívání dětského aspirinu má více výhod než nevýhod.“

CO BYSTE MĚLI VĚDĚT, NEŽ KOUPÍTE POTRAVINOVÉ DOPLŇKY?

1. Upřednostňujte výrobky zavedených firem. Dobré jméno společnosti je důležitým ukazatelem toho, že nabízené doplňky stravy jsou kvalitní. Tito výrobci mají spolehlivé postupy a přísné kontrolní mechanismy, aby do prodeje nevypustili jakkoli nefunkční produkty.

2. Nekupujte neznámé doplňky stravy na internetu . I když vás může lákat svým atraktivním obalem a cenou, může být pro váš organismus nefunkční, v horším případě škodlivý.

3. Pozor na asijské doplňky stravy. S rozšířením internetu jako prodejního kanálu stoupá také nabídka neznámých produktů pocházejících z asijských zemí. V tomto případě buďte vždy obezřetní, tyto výrobky často nesplňují evropské normy a mohou být pro lidské zdraví obzvlášť nebezpečné. Tyto přípravky se často prodávají také v tržnicích.

4. Nevěřte na zázraky. Všeobecně platí, že kvalitní doplňky stravy jsou pro lidský organismus prospěšné a dokážou zdraví výrazně posílit. Pokud však výrobce slibuje, že zhubnete o 20 kg, zabráníte propuknutí rakoviny, omládnete o 15 let, je jasné, že se výrobce snaží zneužít vaší situace a záměrně slibuje nemožné.

POKUD PATŘÍTE K ODPŮRCŮM „ZDRAVÝCH“ PILULEK, PAVEL SUCHÁNEK MÁ PRO VÁS TYTO TIPY:

1. Dbejte na pestrost jídelníčku.

2. Jezte hodně ovoce a zeleniny. Vhodné jsou zelenina a ovoce z našeho podnebného pásu, nikoli rajčata ze Španělska vypěstovaná ve vodném roztoku pod umělým světlem a sklízená nezralá.

3. Vraťte se k tradičním místním zdrojům, jako je např. kysané zelí.

4. Nezapomínejte na zakysané mléčné výrobky.

5. Mějte na paměti, že uškodit vám může konzumace nekvalitních potravin s nadbytkem nasycených a ztužených tuků, tedy trvanlivé pečivo, sušenky s polevou nebo náplní a samozřejmě nekvalitní uzeniny.

6. Vhodné jsou naopak husté zeleninové polévky.

Článek vyšel v časopise Moje Psychologie

Doporučujeme

Články odjinud