Potraviny jsou příliš slané, varují odborníci

Potraviny jsou příliš slané, varují odborníci

Experti na výživu a zdraví opět bijí na poplach. Potraviny prodávané v Evropské unii obsahují příliš mnoho soli a odborníci míní, že je čas nastartovat výraznou změnu v hospodaření se solí v našem jídelníčku. Příliš soli v jídle a zprostředkovaně v celém těle zvyšuje krevní tlak a může vážně poškozovat mozek a srdce infarktem či mrtvicí.

"Potravinářský průmysl musí zareagovat a odpovědně snížit obsah soli v potravinách. Problém tkví také v tom, že mnozí lidé popravdě neřeknou, jak moc solí, ale ani to vlastně nevědí, protože kvanta soli se dostávají do jejich těla prostřednictvím hotových jídel a polotovarů. Špatné je také to, že celkový obsah soli uváděný na obalech potravin nevypovídá o skutečnosti," uvedl nedávno předseda organizace Consensus Action on Salt and Health bojující proti nadměrnému užívání soli.

Tři čtvrtiny z celkového příjmu soli je obsaženo ve sterilizovaných potravinách, svačinkách a polotovarech. Přitom devět z deseti Britů vůbec netuší, jaké množství soli je pro jejich zdraví nezbytné a jaké naopak škodí. Mnoho firem navíc mystifikuje kupující tím, že uvádí množství soli na sto gramů výrobku, ale nikoli to, kolik soli je v jednom balení. Málokdo si uvědomí, že uvedené množství musí vynásobit dvaapůlkrát, má-li v ruce čtvrtkilové balení. Denně by dospělý člověk a dítě nad jedenáct let neměl přijímat více než šest gramů soli. Kojencům stačí maximálně gram soli denně, větším dětem pět gramů. Průměrný Brit nicméně denně zkonzumuje téměř dvojnásobek maximální doporučené dávky, tedy dvanáct gramů soli. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud