Potraviny, které by neměly chybět v našem jídelníčku

Důležité vitamíny v našem životě.

PROČ JE JÍST???

AVOKÁDO

  • snadno stravitelné, v žaludku zůstává maximálně 1 hodinu, chuňově velice zajímavé

BANÁNY

  • jsou alkalické, mají málo kalorií ( v 1 banánu asi 85 - 90)
  • - obsahují 3 důležité aminokyseliny
  • obsahují cca 1/5 denní spotřeby vitamínu C, hodně vitamínu A, některé vitamíny B a B6, vápník, fosfor, železo, draslík, hořčík, chór, stopu brómu
  • obsahují pektin, který napomáhá trávení

CELER

  • celerový čaj pomáhá odstraňovat nadbytek kyseliny močové - je dobrý při dně, artritidě, revmatismu, houseru a neuralgii
  • obsahuje organický sodík

ČERVENÁ ŘEPA

  • obsahuje flavonoidy, ty podporují buněčné dýchání a detoxikační procesy, tlumí důsledky ozařování nebo rentgenování
  • denní konzumace šňávy z červené řepy chrání před nachlazením

ČESNEK

  • obsahuje germanium, jeden z nejsilnějších antikarcinogenů a antihoubových činitelů

FAZOLE

  • v naklíčeném stavu se stávají předtrávenými proteiny ( nechte 2 dny naklíčit a proplachujte vodou)

JABLKA

  • obsahují hořčík, síru, křemík, bróm, vitamíny A a C
  • zdroj vlákniny

MOŘSKÉ ŘASY

  • obsahují mnoho minerálních látek, vitamín B ( zejména B12), vitamín C, E, K
  • obsahují jód, a to ve stavu, v jakém je štítná žláza připravena ho asimilovat
  • ve střevech vytvářejí prostředí vhodné pro existenci užitečných bakterií
  • snižují bolest a otoky kloubů
  • zlepšují činnost srdce v minulosti poškozené revmatickou horečkou

MRKEV

  • obsahuje betakaroten, mrkvová šňáva se používá jako součást diety při rakovině

NAKLÍČENÁ SEMENA

  • jsou jednou z nejhodnotnějších forem potravy
  • obsahují hodně proteinů, zvýšenou hladinu vitamínů, především C, vitamíny B2, B6, A, E, K, kyselinu listovou
  • semena k naklíčení musejí být vypěstovaná specificky na jídlo
  • nejlépe klíčí boby mung

OLEJE

  • nejlepší jsou oleje, které neoxidují a tudíž se lehce mísí se slinami - olej olivový, sezamový a olej ze semen vinné révy

PETRŽEL

  • obsahuje železo, vitamíny B, C, E, draslík, měď, hořčík
  • čaj z petržele je dobrý při infekci, podrážděnosti, zácpě, zánětu ledvin, močového měchýře, při prostatě

Doporučujeme

Články odjinud